10 x livet i Helsingfors

A woman is sitting and reading a book to a boy at Helsinki Central Library Oodi. Through the large windows behind them, can be seen the rooves of Töölö against a blue sky.
Lead text
I Helsingfors är det trevligt att bo: staden är kompakt men här finns ändå rikligt med service och möjligheter. Till exempel älskar vi böcker och konst så mycket att vi är redo att köa i timmar. Vi är också ganska vana vid halv meter djup snö.

#1 Vi njuter av vatten

Mitt i stadens hjärta, intill Salutorget, finns Allas Sea Pool. Här du kan till exempel ta dig ett dopp mellan shoppingturerna. Ett gammalt skämtsamt talesätt lyder att den finska sommaren är kort men snöfattig. Sanningen är emellertid att också vi har många värmeböljor, vilket återspeglar sig i antalet besökare i poolen. Sammanlagt har Helsingfors 16 simhallar, friluftsbad och havsspa.

#2 Vi ordnar byfestivaler

De lokala invånarna är mycket aktiva, och många stadsdelar ordnar egna evenemang och s.k. byfestivaler. Gumtäkt har den äldsta och mest kända Byfesten. Den lockar tiotusentals besökare varje år. I det populära evenemanget ingår loppmarknader, levande musik, underhållning för barn och idrottstävlingar. Arrangör är den lokala kulturföreningen Käpylän kulttuuriyhdistys.

#3 Vi gillar urbana fester

Utöver mindre evenemang i närområdet, eller kanske just på grund av detta, vet vi också hur man ordnar större fester på stadens gator. Kallio Block Party är ett urbant evenemang som är proppfullt med levande musik, gatumat och dansföreställningar. Kallio Block Partyt organiseras av frivilligorganisationen Kallio-liike, vars medlemmar är lokalinvånare som bor eller arbetar i Berghäll, dvs. Kallio på finska.

#4 Vi tillbringar tid tillsammans 

Särskilt på sommaren vill finländarna vara ute och umgås med andra. Då fylls restaurangerna och caféerna längs Helsingfors strandlinje med kompisar som vill ha trevligt tillsammans. Den största åldersgruppen i Helsingfors består av personer i åldern 25–29 år och uppgick till 63 662 personer. De unga människorna på detta foto befinner sig på restaurang Löyly.

#5 Vi älskar böcker och bibliotek  

Vi slukar böcker och besöker ofta bibliotek. Helsingfors har cirka 50 platser där du kan låna böcker och sammanlagt har de över 1,5 miljoner böcker. Helsingfors bibliotek lockar omkring 6,5 miljoner besökare varje år, varav 400 000 besökte gamla och välkända Tölö bibliotek. Helsingfors nya centralbibliotek Ode lockade 55 000 besökare under sin första dag!

#6 Konst fascinerar oss

Konstmuseet Amos Rex invigdes 2018 och blev en omedelbar framgång. Museet byggdes delvis under jord intill ikoniska Glaspalatset. Den första utställningen var ”Massless” av det japanska konstkollektivet teamLab och presenterade interaktiva digitala installationer. Utställningen lockade omkring 240 000 besökare under de första fyra månaderna och lokalbefolkningen köade i timmar för att komma in!

#7 Vi trivs i naturen

Naturen är närvarande i Finlands huvudstad och är tillgänglig på kort avstånd från stadskärnan. Centralparken börjar nära centrum norr om Tölöviken. Noux nationalpark finns i Esbo och bjuder på genuina vildmarksupplevelser på kort köravstånd. Helsingfors äldsta offentliga parker härstammar från 1800-talet. Det finns också guidade parkturer, men alla får njuta av parkerna avgiftsfritt och när de vill!

#8 På våren vaknar vi till liv igen

Den finska hösten är lång och mörk, vintermånaderna är ofta kalla och snörika. Det är därför inte så konstigt att när våren kommer så vaknar vi till liv igen – även om våren är den kortaste årstiden, som varar endast mellan 6 och 9 veckor. Den genomsnittliga dagstemperaturen under våren är mellan 0 och +10 grader Celsius. I Helsingfors börjar den termiska våren i början av april. 

#9 Vi åker metro

Helsingfors tunnelbanenät kallas för metron och är 43 kilometer långt. Metron förbinder de östra stadsdelarna med Esbo i väst. Metrosystemet är mycket enkelt jämfört med de flesta andra städerna: endast ett spår går västerut och i öster förgrenar sig spåret i två riktningar. Helsingfors metro invigdes 1982, medan byggandet av västmetron till Stensvik i Esbo blev färdigt först 2022. Nätet har totalt 30 stationer. Cirka 63 miljoner passagerare använder metron varje år.

#10 Vi är vana vid snö 

Helsingfors får vanligen sitt snötäcke senast i januari. Snömängden varierar mycket från år till år, och under de mest snörika åren kan snödjupet vara mer än en halv meter. Helsingfors har vant sig vid snön: snöplogarna kör flitigt under morgonens tidiga timmar och lastbilar transporterar snön ut ur staden till särskilda avstjälpningsplatser för snö. Det finns till och med en snösmältningsanläggning i Esbo för snöbehandling!

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
I Helsingfors är det trevligt att bo: staden är kompakt men här finns ändå rikligt med service och möjligheter. Till exempel älskar vi böcker och konst så mycket att vi är redo att köa i timmar. Vi är också ganska vana vid halv meter djup snö.