Helsingin parhaat leipomot

Patisserie Teemu & Markus myymälä
Finnish

Helsinkiin on viime vuosina syntynyt useita vanhoilla hapanjuurilla leipomiseen erikoistuneita moderneja leipomoita, jotka toimivat samalla kahviloina ja jopa viinibaareina. Konditorioiden leivoksista saattavat vastata nykyään Michelin-tähditettyjen ravintoloiden kokit, mutta myös perinteiset klassikkoleipomot tarjoavat herkkuja nostalgiannälkäisille.

Timo Santala
We Love Helsinki
Timo Santala

Way Bakery & Wine Bar

Kalliossa Karhupuiston laidalla sijaitsev Way nousi heti avaamisensa jälkeen kaupungin puhutuimmaksi ja kehutuimmaksi leipomoksi. Wayssa kannattaa kokeilla ainakin omaan hapanjuureen tehtyä leipää ja fermentoitua perunaleipää kirnuvoilla, sekä kausituotteina hasselpähkinä-kreemillä täytettyjä crack buneja ja mustikkapiirakkaa. Hunajalla karamelisoidut korvapuustit ovat saavuttaneet ikonisen aseman. Aamulla leipomosta saa runsaita aamupalasettejä, päivällä lounasannoksia ja iltaisin paikka muuntuu alkuvinejä tarjoilevaksi viinibaariksi, jossa viinien ja leipien kylkeen saa esimerkiksi silkkisen pehmeää kananmaksaa ja muita pikkuannoksia.
Agricolankatu 9

Levain

Punavuoresta ja nykyisin myös Töölöstä löytyvä modernin leipomobuumin edelläkävijä Levain muuntuu moneksi: Aamupalaa saa pitkälle päivään, grillatut sandwichit sopivat takeaway-pikkupalaksi ja illalla pöydissä viihtyy cocktailien ja viinilasillisen ääressä. Omia leipäjuuria on viisi erilaista mummolta peritystä ruisjuuresta, klassikoksi muodostuneeseen levain-juureen ja kiviarinauuni on kuumana pitkälle iltapäivään, joten uunituoretta lämmintä leipää saa myöhäisempäänkin kellonaikaan. Valikoima on laaja myös makeiden leipomotuotteiden puolella ja Levainin kohutuin tuote, rapsakan ohuen kuoren omaava portugalilainen pastel de nata -kermaleivos, kannattaa ehdottomasti maistaa.
Kankurinkatu 6
Runeberginkatu 29

Helsinki Homemade Bakery

Etu-Töölöstä kodin löytäneen pienen artesaanileipomo Helsinki Homemade Bakeryn rakkaudella leivotut leivät ovat nopeasti löytäneet uskollisen fanikunnan naapurustosta. Uunista nousee tuoreita patonkeja, erilaisia pullia ja kulttimaineeseen kohonneita karjalanpiirakoita ohuella rapealla ruiskuorella. Eri päiville on omat teemaleipänsä: Torstaisin saa ruisleipää, perjantaisin setsuuria ja sunnuntaisin saaristolaislimppua. Viikonloppuisin tuoreet käsinkaulitut croissantit viedään käsistä.
Cygnaeuksenkatu 6

St. George Bakery

Viiden tähden hotellin katutasoon auennut kivijalkaleipomo palvelee hotelliasiakkaiden aamupalatarpeiden lisäksi myös viihtyisänä kahvila-leipomona lähiseudun asiakkaita. Leipomon omaa hapanjuureen leivottua tuoretta leipää saa mukaan joka päivä, myös sunnuntaisin. Paikan päällä nautittavaksi täytettyjen leipien kylkeen saa vihersmoothieiden ja erikoiskahvien lisäksi esimerkiksi matcha lattea tai viinilasillisen. Kesällä kahvilan edustan parklet-terassi Ruttopuiston vieressä kylpee iltapäivän auringossa ja puistopiknikille suuntaaville on tarjolla valmiita piknik-kasseja.
Yrjönkatu 13

Patisserie Teemu & Markus

Michelin-tähti-ravintola Demosta tuttujen Teemu Auran ja Markus Hurskaisen konditoria-leipomo, jolla on myymälä Yrjönkadun pääkahvilan lisäksi nykyään myös Redissä. Emmervehnä-levain sekä timjamilla ja rosmariinilla maustettu yrtti-valkosipulifoccaccia loistavat leipäpuolella. Makeista herkuista kuuluisia ovat Teemun ja Markuksen kreisit macaronsit (laku-suolakaramelli, vadelma-tonic ja uuniomena-valkosuklaa muutamia mainitakseni) ja parhaat Porvoon ulkopuolella leivotut Runebergin tortut. Kokeile myös kardemummarahkapullaa ja tietysti taidetta lähenteleviä leivosluomuksia mistä konditoria sai alkunsa.
Yrjönkatu 25
REDI, Hermannin rantatie 5

Levain

Brooklyn Baking Co.

Kahden amerikkalaisen sisaruksen Punavuoreen perustama Brooklyn Cafe laajeni leipomoksi Fredrikinkadulle. Erityisesti heidät tunnetaan koristeellisista ja runsaista kuppikakuistaan – Red velvet on klassikko, mutta kun haluat revitellä, kokeile rocky road tai salted toffee pretzel -versioita. Myös rouheilla bageleilla on vankka fanikunta ja niitä saakin monilla eri täytteillä: Unikonsiemenillä päälystetty bagel tonnikalan ja juuston kanssa on tuhtia kamaa.
Fredrikinkatu 25

Rönttösrouva

Tapanilan Rönttösrouvalta saa kainuulaisella reseptillä käsinleivottuja marjatäytteisiä puolukkarönttösiä ja ”teoksiksi” kutsuttuja piirakoita mm. savulohi- ja porotäytteillä. Perinteitä pitävät yllä myös puuvuuassa nostatettu tervaleipä ja marjoilla maustetut juurileivät unohtamatta klassisia muikkukukkoja ja voileipäkakkuja. Huomionarvoinen on myös Stadin kukko eli savumuikulla, kasviksilla ja pekonilla täytetty pehmeäkuorinen ruisperunataikinaan tehty pasteija.
Päivöläntie 24

Konditoria Hopia

Töölössä Hesperiankadulla samassa liiketilassa vuodesta 1949 palvellut Konditoria Hopia on tunnelmallinen pieni kahvila, jonka karjalanpiirakat ovat Helsingissä lähes ikonisessa asemassa. Hopiassa leivotaan tuoreita karjalanpiirakoita päivittäin samalla alkuperäisellä reseptillä, jonka Sortavalasta kotoisin oleva Emma Hopia toi mukanaan lähes 70 vuotta sitten Karjalasta Helsinkiin tullessaan. Töölön Hopian hirsiseinät, puiset pirtin pöydät ja Kalevalasta inspiroituneet seinämaalaukset luovat ainutlaatuisen tunnelman, mutta Hopialla on myös sivutoimipiste Kumpulassa.
Pohjoinen Hesperiankatu 9
Intiankatu 25

Gateaun myymälän tiski

Muista myös:

Väyrysen leipomo
- Teurastamolla valmistuu herkkuja vuodelta 1908 peräisin olevasta juuresta. Pikkumunkit legendaarisia.

Kanniston leipomo
- Punavuoressa Kankurinkadulla sijaitsevan vuonna 1914 perustetun myymälä-kahvilan lisäksi Kanniston leipomo on laajentunut ympäri kaupunkia.

Gateau
- Fazerin leipomoketjulla on laaja valikoima ja paljon myymälä-kahviloita ympäri kaupunkia. Klassikot hallussa, mutta kokeile aprikoosi-pähkinäleipää ja pistaasisolmuja.

Kakkugalleria
- Tunnetaan juhlavista kakuistaan ja herkuttelijan taivaasta eli kakkubuffetista.

Kahvila Päijänne
- Itse leivottuja tuoreita kardemummapullia, juustokakkuja, täytettyä focacciaa ja suolaisia piirakoita Puu-Vallilassa.

Tuffen herkku
- Tuffen beduiinileipää kannattaa hakea Hakaniemen kauppahallista ennen kuin leipurimestari jää eläkkeelle.

Green Bake
- Pitäjänmäkeläisen leipomon croissantit ansaitsevat erikoismaininnan.

Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsinkiin on viime vuosina syntynyt useita vanhoilla hapanjuurilla leipomiseen erikoistuneita moderneja leipomoita, jotka toimivat samalla kahviloina ja jopa viinibaareina. Konditorioiden leivoksista saattavat vastata nykyään Michelin-tähditettyjen ravintoloiden kokit, mutta myös perinteiset klassikkoleipomot tarjoavat herkkuja nostalgiannälkäisille.