Oli kyseessä sitten vanha rakastettu leipomo tai uudempi tulokas, jokaisella leipomolla on omat bravuurinsa, joiden nimeen uskolliset asiakkaat vannovat. Leipä on tärkeässä roolissa niin arjessa, kuin juhlankin hetkellä ja hapanjuureen leipomisella on pitkät perinteet oli kyse sitten ruisleivästä tai vaaleammista viljoista. Mielipiteitä siitä mistä löytyvät parhaat karjalanpiirakat, lihapiirakat, croissantit, munkit tai korvapuustit on yhtä monta kuin kaupunkilaisiakin, mutta mikä olisikaan parempaa kuin suunnata leipomokierrokselle kokeilemaan itse mitä Helsingin parhailla leipomoilla on tarjota.
Perinteistä leipomotunnelmaa
Kondotoria Hopian karjalanpiirakat ovat Helsingissä lähes ikonisessa asemassa. Hopiassa leivotaan tuoreita karjalanpiirakoita päivittäin samalla alkuperäisellä reseptillä, jonka Sortavalasta kotoisin oleva Emma Hopia toi mukanaan yli 70 vuotta sitten Karjalasta Helsinkiin tullessaan. Avikainen taas on klassinen korttelileipomo Torkkelinmäellä vuodesta 1966. Menneiden vuosikymmenten tunnelman ja aikamatka kruunaa mustikkapiirakka tai possumunkki omenahillolla. Perinteitä vaalii myös Väyrysen Leipomo, jonka ruisleivät ja legedaariset pikkumunkit valmistetaan Teurastamolla vuodelta 1908 peräisin olevasta juuresta.
Rönttösiä ja lihapiirakoista
Klassikoihin kuuluu Kanniston Leipomo, jolla on Punavuoressa vuodesta 1914 sijainneen myymälä-kahvilan lisäksi nykyän useita muitakin toimipisteitä ympäri kaupunkia. Myös Fazerin Gateau-leipomoketjulla on laaja valikoima ja paljon myymälä-kahviloita ympäri kaupunkia. Klassikot hallussa, mutta kokeile kannattaa esim. aprikoosi-pähkinäleipää ja pistaasisolmuja. Rönttösrouvalta Tapanilasta saa paitsi kainuulaisella reseptillä käsinleivottuja marjatäytteisiä puolukkarönttösiä myös esimerkiksi muikkukukkoja ja voileipäkakkuja. Yleinen konsensus vallitsee myös siitä, että Eromanga on tehnyt kaupungin parhaita lihapiirakoita jo vuodesta 1946.
Modernien leipomoiden trendejä
Punavuoresta ja nykyisin myös Töölöstä löytyvä modernin leipomobuumin edelläkävijä Levain on monipuolinen leipomo-kahvilakeidas, jonka suosikeiksi ovat muodostuneet Levain-hapanjuurileipä ja rapsakan ohuen kuoren omaava portugalilainen pastel de nata -kermaleivos. St. George Bakery on huippuhotellin kivijalassa sijaitseva kahvila-leipomo, jossa leivotaan tuoretta hapanjuurileipää joka päivä, myös sunnuntaisin – Paikka onkin kätevä piknik-eväiden hakemiseen viereiseen Ruttopuistoon. Karhupuiston laidalla sijaitsevan Way Bakeryn valikoimista kannattaa suositun hapanjuurileivän lisäksi poimia mukaan esimerkiksi hunajalla karamelisoituja korvapuusteja.
Mestarileipureita ja eurooppalaista tuulahdusta
Etu-Töölön minikokoisessa Helsinki Homemade Bakeryssä kulttimainetta nauttivat niin rapean ruiskuoriset karjalanpiirakat, kuin käsinkaulitut croissantit ja kardemummapullat. Ranskalaista laatua saa Meilahden Le Grenierissä, jonka croissantit, quichet ja sitruuna-tartaletit keräävät kehuja. Primo leipoo viikonloppuisin Lapinlahden Venetsia-talossa rapeakuorista leipää. Patisserie Teemu Aura tunnetaan hyvien leipien lisäksi kokeilevista macaronseistaan, runebergin tortuistaan ja taiteellisista leivosluomuksistaan.