Helsingin parhaat leipomot

Baker holding two halves of a white bread loaf at Bakery Ambience. Lapinlahti is a district with a lot parkland in the western downtown area.
Lead text
Kyllä hyvä leipä tiellä pitää, mutta siinä sivussa maistuvat varmasti herkulliset leivonnaisetkin. Helsingissä on lukuisia rakastettuja leipomoja, joiden antimista kaupunkilaiset nauttivat ja haluatpa tuoretta leipää aamiaispöytään tai herkutella kaupungin parhailla korvapuusteilla ja munkeilla, tämän Timo Santalan koostaman listan kanssa löydät perille kaupungin parhaisiin leipomoihin.

Oli kyseessä sitten vanha rakastettu leipomo tai uudempi tulokas, jokaisella leipomolla on omat bravuurinsa, joiden nimeen uskolliset asiakkaat vannovat. Leipä on tärkeässä roolissa niin arjessa, kuin juhlankin hetkellä ja hapanjuureen leipomisella on pitkät perinteet oli kyse sitten ruisleivästä tai vaaleammista viljoista. Mielipiteitä siitä mistä löytyvät parhaat karjalanpiirakat, lihapiirakat, croissantit, munkit tai korvapuustit on yhtä monta kuin kaupunkilaisiakin, mutta mikä olisikaan parempaa kuin suunnata leipomokierrokselle kokeilemaan itse mitä Helsingin parhailla leipomoilla on tarjota.

Perinteistä leipomotunnelmaa

Kondotoria Hopian karjalanpiirakat ovat Helsingissä lähes ikonisessa asemassa. Hopiassa leivotaan tuoreita karjalanpiirakoita päivittäin samalla alkuperäisellä reseptillä, jonka Sortavalasta kotoisin oleva Emma Hopia toi mukanaan yli 70 vuotta sitten Karjalasta Helsinkiin tullessaan. Avikainen taas on klassinen korttelileipomo Torkkelinmäellä vuodesta 1966. Menneiden vuosikymmenten tunnelman ja aikamatka kruunaa mustikkapiirakka tai possumunkki omenahillolla. Perinteitä vaalii myös Väyrysen Leipomo, jonka ruisleivät ja legedaariset pikkumunkit valmistetaan Teurastamolla vuodelta 1908 peräisin olevasta juuresta. 

Kanniston Leipomo / Kallio
Show in landscape format
Off

Rönttösiä ja lihapiirakoista

Klassikoihin kuuluu Kanniston Leipomo, jolla on Punavuoressa vuodesta 1914 sijainneen myymälä-kahvilan lisäksi nykyän useita muitakin toimipisteitä ympäri kaupunkia. Myös Fazerin Gateau-leipomoketjulla on laaja valikoima ja paljon myymälä-kahviloita ympäri kaupunkia. Klassikot hallussa, mutta kokeile kannattaa esim. aprikoosi-pähkinäleipää ja pistaasisolmuja. Rönttösrouvalta Tapanilasta saa paitsi kainuulaisella reseptillä käsinleivottuja marjatäytteisiä puolukkarönttösiä myös esimerkiksi muikkukukkoja ja voileipäkakkuja. Yleinen konsensus vallitsee myös siitä, että Eromanga on tehnyt kaupungin parhaita lihapiirakoita jo vuodesta 1946.

Levain
Show in landscape format
Off

Modernien leipomoiden trendejä

Punavuoresta ja nykyisin myös Töölöstä löytyvä modernin leipomobuumin edelläkävijä Levain on monipuolinen leipomo-kahvilakeidas, jonka suosikeiksi ovat muodostuneet Levain-hapanjuurileipä ja rapsakan ohuen kuoren omaava portugalilainen pastel de nata -kermaleivos. St. George Bakery on huippuhotellin kivijalassa sijaitseva kahvila-leipomo, jossa leivotaan tuoretta hapanjuurileipää joka päivä, myös sunnuntaisin – Paikka onkin kätevä piknik-eväiden hakemiseen viereiseen Ruttopuistoon. Karhupuiston laidalla sijaitsevan Way Bakeryn valikoimista kannattaa suositun hapanjuurileivän lisäksi poimia mukaan esimerkiksi hunajalla karamelisoituja korvapuusteja.

Male baker inside Bakery Ambience at the Venetsia Building, smiling whilst holding a large box of crusty loaves
Show in landscape format
Off

Mestarileipureita ja eurooppalaista tuulahdusta

Etu-Töölön minikokoisessa Helsinki Homemade Bakeryssä kulttimainetta nauttivat niin rapean ruiskuoriset karjalanpiirakat, kuin käsinkaulitut croissantit ja kardemummapullat. Myös Greenbaken croissantit ja patongit ansaitsevat erikoismaininnan ja ranskalaisen omistajan kädenjälki näkyy muutenkin kautta linjan. Ranskalaista laatua saa myös Meilahden Le Grenierissä, jonka croissantit, quichet ja sitruuna-tartaletit keräävät kehuja. Primo leipoo viikonloppuisin Lapinlahden Venetsia-talossa rapeakuorista leipää. Patisserie Teemu Aura tunnetaan hyvien leipien lisäksi kokeilevista macaronseistaan, runebergin tortuistaan ja taiteellisista leivosluomuksistaan.

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingissä on lukuisia rakastettuja leipomoja, joiden antimista kaupunkilaiset nauttivat ja haluatpa tuoretta leipää aamiaispöytään tai herkutella kaupungin parhailla korvapuusteilla ja munkeilla.