Kävelykierros: Vallilan puukorttelit ja alueen viihtyisät ravintolat

Puu-Vallila Helsingissä
Lead text
Helsingin kantakaupungin pohjoispuolella sijaitseva Vallila on alun perin työväen asuinaluetta. Vallila eli ruotsiksi ”Vallgård” sai nimensä siitä, että kesäisin kaupunkilaisten lehmät vietiin paimenen mukana laiduntamaan tänne pientä maksua vastaan. Lähistöllä sijaitsivat myös kuritushuone - nykyinen Sörnäisten vankila - nahkureiden työpajoja ja eläinlääketieteellinen korkeakoulu. Mäkelänkadun alkupäässä sijaitsevassa Sudenkuopan korttelissa oli 1800–1900-luvun taitteessa 40-paikkainen hevostalli. Vallilan kaupunginosassa on paljon pieniä asuntoja, ja siellä asuu opiskelijoita, taiteilijoita sekä muita luovan alan osaajia. Herkkusuita palvelee useita ravintoloita, jotka edustavat makuja ympäri maailmaa.

1900-luvun alussa rakennettu Puu-Vallila on erityisen haluttua pientaloaluetta viehättävien mansardikattoisten talojen ja vanhojen aidattujen pihojen ansiosta. Alueen puutalot muodostavat yhtenäisen arkkitehtonisen kokonaisuuden. 1970-luvulla puutalokortteleita uhkasi purkaminen, mutta asukkaiden sinnikkäiden vastalauseiden vuoksi alue päätettiin säästää ja talot kunnostettiin perusteellisesti 1980-luvulla. Peruskorjaus toi alueelle kaukolämmön ja muita nykyaikaisia mukavuuksia, kuten uudistetut keittiöt, kylpyhuoneet ja sisävessat. Vuonna 1991 Puu-Vallilan kortteleille myönnettiin kansainvälinen Europa Nostra -diplomi tunnustukseksi vanhan kulttuuriympäristön säilyttämisestä.

Ravintoloita

Kotoisa kortteliravintola Plein tarjoaa alkuviinejä ja erinomaisia ruoka-annoksia Suvannontien vaaleanpunaisessa kulmatalossa. Intiimin japanilaisen perheravintola Mashiron annokset ovat tuoreita ja raikkaita. Listalla on sushia, kulhoannoksia sekä ramenia. Autenttisia etiopialaisia makuja voi kokeilla Addisissa. Liha tai kasvisannoksiin kuuluu aina ohrasta ja vehnästä tehty injera-leipä. Chalupan meksikonherkut on tehty tuoreista raaka-aineista ja vahvoista mauista. Suosikkiannos on kana-avokado-quesadilla. Sturenkadulla voi herkutella Helsingin himotuimmilla burgereilla Naughty BrgrissaItalialaisella katuruualla pääsee nautiskelemaan 2021 avatussa Daily Dosessa.

Mäkelänkadun varteen on rantautunut Suomen toinen pizza-automaatti Fizza, josta saa kellon ympäri, käsityönä tehtyä höyryävän kuumaa pizzaa kolmessa minuutissa. Kaupungin parasta mättöä haetaan viidakkorummun mukaan viereistestä King Kebabista. Toinen hyvä vaihtoehto dagen efteriin on Bites Burgerin mehevät burgerit. Kortteliravintola Bistro K sijaitsee musiikkiteatteri Kapsäkin kupeessa. Tarjolla on niin lounasta, naposteltavia kuin illallista. Herkullisia ja helppoja annoksia, eurooppalaiseen tyyliin. KOKORO Sushi Elimäenkadulla Helsingin ainut yksittäisiä sushipaloja myyvä ravintola, tarjolla myös dumplingeja ja bowl-annoksia. Boheemi lounasravintola Dylan Corner sijaitsee Kuortaneenkadulla.

Helsingin kahvipaahtimo -Päiväkahvibaari
Show in landscape format
Off

Baareja ja kahviloita

Plein-ravintolaa vastapäätä Suvannontiellä sijaitsee pikkuruinen viinibaari Klein, joka on avoinna iltaisin. Yksi Helsingin pienin, mutta silti monen kahvihifistelijän mekka - Helsingin Kahvipaahtimo - sijaitsee Puu-Vallilassa. Vallilan kirjaston läheisyydestä löytyy myös Kahvila Päijänne, jonka valikoima on pieni, mutta suussa sulava. Paikan hittituote on vastaleivottu kardemummapulla. Alueen uusin tulokas on Mäkelänkadun Green Bake leipomo, jonka mantelicroissantit aikaansaavat alueen asukkaissa riemunkiljahduksia. Kaikki edellä mainitut kahvilat ovat avoinna maanantaista lauantaihin. Roots Helsinki on joogastudio jonka tiloissa toimii vegaaninen kahvila. Elämänmakuinen Pikku-Vallila sijaitsee puutalon alakerrassa ja siellä on laaja juomavalikoima. Uudet omistajat ovat remontoineet tilan kauniisti ja tarjolla on kevyttä bistro-ruokaa sekä leivonnaisia. Livemusiikkia tarjoilee sunnuntaisin Sture Jazz Bar, tiistaisin vietetään shakki-iltaa.

Muuta koettavaa lähistöllä

Moody Mondayn rennossa ilmapiirissä pääsee tutustumaan uudenlaiseen second hand shoppailuun ja päivittäin vaihtuvaan valikoimaan. Harjun Kukasta voi ostaa sesongin kauneimmat leikkokukat ja kestävimmät kuivakukat. Studio palvelee installaatioiden ja tapahtumien suunnittelussa, lisäksi tilassa järjestetään työpajoja.

Saunoa voi autenttisessa Hermannin korttelisaunassa, joka on palvellut jo 50-luvulta alkaen. Läheisellä Sturenkadulla sijaitseva Tropicario on Pohjoismaiden suurin eläintalo, joka keskittyy esittelemään trooppisia käärmeitä ja liskoja. Kirpputori Metka on monen suosikki edullisten hintojensa ja usein vaihtuvan valikoimansa vuoksi.

Jyhkeä Paavalinkirkko sijaitsee lähistöllä, ja sen tunnistaa jo kaukaa 52-metrisestä kellotornista. Kirkko valmistui 1931 ja sitä sanottiin aikoinaan Helsingin kauneimmaksi kirkoksi. Mäkelänrinteen uintikeskus on Suomen suurin ja siellä on tietysti myös pisin uimarata. Uinnin jälkeen maistuu munkki hallin Uppopulla-kahvilassa. Salaattiakin listalta löytyy. 

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingin kantakaupungin pohjoispuolella sijaitseva Vallila on alun perin työväen asuinaluetta.