Keski- ja Länsi-Pasila

Pasila railway station
Finnish

Muutettuani Länsi-Pasilaan minusta tuntui kuin olisin löytänyt kantakaupungin parhaiten varjellun salaisuuden. Miltei kaikki tarvittava löytyy läheltä ja hyvät kulkuyhteydet kuljettavat minuuteissa keskustan vilinään. Vieläkin nopeammin pääsee nauttimaan luonnonrauhasta vieressä olevaan Keskuspuistoon, joka on Helsingin sydän. Rauhalliseen Länsi-Pasilaan on helppo kaikkien juurtua.

Sebastian Sihvola
Sivutoiminen matkailija
Sebastian Sihvola

Tulevina vuosikymmeninä Pasilan ennustetaan kasvavan Helsingin toiseksi keskustaksi. Sellaiseksi sitä on aiottu jo ennen: arkkitehti Eliel Saarinen visioi vuonna 1918 Pasilasta ydinkeskustan jatketta. 

Uusi Keski-Pasila syntyy rautatieaseman päälle ja ympärille. Ensimmäisenä aukesi keskustakortteli Tripla, johon sijoittuu kauppakeskus Mall of Tripla, hotelli, monitoimiareena, joukkoliikenneterminaali, musiikkimuseo sekä asuntoja. Triplan ovat suunnitelleet alankomaalainen Office for Metropolitan Architecture (OMA), Arkkitehdit Soini & Horton ja rakennusyhtiö YIT.

Se, että Pasilan uusi vaihe alkaa juuri rautatieasemalta, on loogista jatkoa historialle. Alueelle avattiin jo vuonna 1891 rautatieasema. Pasilan nimi taas juontaa alueella Fredriksberg-nimistä tilaa vuokranneesta Carl Pasilasta. Naapuruston ruotsinkielinen nimi Böle oli alkujaan naapuritilan nimi.

Keski-Pasilan vanhimmat rakennukset ovat työläisten asuintaloja – niiden joukossa vuonna 1899 valmistunut Toralinna, jossa asui alkuaikoina VR:n työntekijöitä. Toralinnassa vieraili myös yhden veturinkuljettajan ja painijan luona muuan V.I. Lenin. Tiilikasarmin lähellä on vanhoja puutaloja, jotka muistuttavat vanhasta Puu-Pasilasta, joka purettiin lähes kokonaan 1970- ja 1980-luvuilla.

Nykyinen Länsi-Pasila rakennettiin 1980-luvulla. Kaavan suunnitteli Itä-Pasilasta vastannut arkkitehti Reijo Jallinoja, jolta pyydettiin matalampaa ja pehmeämpää ilmettä, joten rakennusten verhoiluna on punaista tiiltä ja kadut tehtiin kaareviksi. Alueelta löytyy myös arkkitehti Juha Leiviskän suunnittelema ilmeikäs kerrostalokokonaisuus.

Länsi-Pasilan pohjoispuolella olevan Ilmalan maamerkkinä on 146 metriä korkea Suomen Yleisradion linkkitorni, joka näkyy kaikkialle kaupunkiin ja kauemmaksikin. Mediastudioiden läheltä löytyy myös Hartwall Arena urheilu- ja viihdetapahtumineen.

Länsi-Pasila rajoittuu Helsingin keskuspuistoon, joka tarjoaa vilkkaan asemaseudun vastapainoksi siirtolapuutarhoja, liikuntapaikkoja sekä luonnonkauniita kävelyreittejä, jotka ulottuvat Helsingin keskustaan ja aina Vantaan rajoille asti.

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Uusi Keski-Pasila syntyy rautatieaseman päälle ja ympärille. Nykyinen Länsi-Pasila rakennettiin 1980-luvulla.