brunnsparken

neighborhood

Cafe Kobben

Skatakobben precis invid Helsingfors centrum är den minsta utflykts- och restaurangön i Helsingfors som har öppet för allmänheten.

Cafe Kobben ligger på öns högsta topp. Lotsstugan har restaurerats och fungerar som en café-restaurang. I strandboden bakas läckra pizzor i äkta gaseldade italienska pizzaugnar till köksmästare Arto Rastas recept. Förutom pizza erbjuds även kalla och varma drycker samt salt och sött. Dessutom erbjuds även äkta pannkaffe då och då.

Till ön kommer man under sommarsäsongen med en reguljärt trafikerande förbindelsebåt från Salutorgets Kolerabassäng.

Havshamnens mattbrygga

I Helsingfors finns ett tiotal mattvättningsplatser, som alla, förutom en, finns vid havsstranden. Mattbryggorna är öppna för alla och kan användas från maj till september.

Under varma, soliga sommardagar är mattvättning speciellt behagligt, då man samtidigt kan njuta av solsken, sommar och ofta även av andra likasinnades sällskap.

Mattolaituri

Mattolaituri är en havsnära terassrestaurang där man kan njuta av havsvyn antingen på restaurangens egna sandstrand eller i loungen på soldäcket ovanför. På menyn bl.a. somriga drinkar och andra drycker, glass och smått tilltugg. På veckosluten står DJ's för stämningen ända in på kvällen.

Fyrbenta gäster är också välkomna här.

Klippan

Klippan är en liten ö strax utanför Södra hamnen. I trävillan från 1898, ritad av arkitekten Selim A. Lindqvist, fungerar en sommarrestaurang.

Sommartid finns det en förbindelsebåt till Klippan som avgår från en liten brygga, söder om Olympiaterminalen.

Blekholmen

Blekholmen är en liten ö strax utanför Södra hamnen. Den stora vita paviljongen i trä med grönt tak ritades av arkitekterna Estlander och Settergren och den blev färdig år 1900. I paviljongen fungerar idag sommarrestaurangen NJK. På ön fungerar även Nyländska Jaktklubben, NJK, som förutom egna båtplatser även har gästbåtplatser och varv.

Sommartid trafikerar en förbindelsebåt från Blekholmsbryggan som finns genast efter Olympiaterminalen.

Olympiaterminalen

Från Olympiaterminalen i Södra hamnen avgår reguljär passagerartrafik till Stockhol (Sverige). I Olympiaterminalen finns en restaurang, kiosk, bankautomat, bagageförvaring och Tallink Siljas betjäningspunkt.