Konstmuseum

Konstnärshuset Gjutars

Konstnärshuset Gjutars är beläget i det gamla och idylliska kulturområdet Fastböle i Vanda. I konstnärhusets övre våning finns en residensbostad och studio. I byggnadens nedre våning finns en ett uthyrbart arbetsrum och utsällningsutrymmer Galleri Gjutars.

Construction Site for a Colorful Ghost

Muralen Construction Site for a Colorful Ghost (Peter Larsson & Ossian Eckerman, SVE, 2020),en ny väggmålning på fasaden till Runebergsgatan 50, är ett multi-medialt verk, som en målning som ser ut som ett fotografi av en skulptur.

Verket består av flera skikt och nivåer. Även om verket är abstrakt är det igenkännligt som en gest, intressant är också färganvändningen. Verkets lekfullhet är storslagen och det riktar sig till alla åldrar. Verket tillför djup och rumslighet till platsen.

Halosenniemi

Halosenniemi är konstnär Pekka Halonens (1865-1933) ateljéhem i nationalromantisk stil vid stranden av Tusby träsk, ca 30 km från Helsingfors. Byggnaden av rödfura blev färdig år 1902.

Halosenniemi har restaurerats till sin ursprungliga prakt och fungerar idag som konstmuseum. Museet berättar om Pekka Halonen, hans livsverk samt hans vänskapskrets, som tillsammans skapade det kända konstnärskolonin vid Tusby Strandväg. Museets specialutställningar visar både Pekka Halonens och andra konstnärers konst.

tm•galleriet

Galleriet presenterar mångsidig, i första hand ny, inhemsk konst. Utställningarna växlar var tredje vecka. Konstnärerna väljs av utställningsnämnden på basen av ansökan.

Utställningscentret WeeGee

WeeGee, i Hagalund i Esbo, är ett mångsidigt center för museer, utställningar och evenemang. Utställningscentret är verksamt i Weilin & Göös tidigare boktryckeri som ritades av professor Aarno Ruusuvuori (1925-1992). Utställningscentret har två museer: EMMA - Esbo moderna konstmuseum och Esbo stadsmuseums KAMU. I WeeGee finns också cafét Cafe Zoceria WeeGee och museibutiken EMMA Shop. Futurohuset på bakgården, ritad av arkitekt Matti Suuronen, har öppet för allmänheten från maj till september. Utställningar finns också på Studio Suuronen. WeeGee erbjuder sina besökare inspiration och upplevelser året runt.

Fritt inträde till hela huset fredagskvällar kl 17-19.

Hanasaari - Hanaholmen

På gränsen mellan Helsingfors och Esbo, vid Västerleden, ligger Hanaholmen - kulturcentrum för Sverige och Finland med moderna kongressfaciliteter, en högklassig restaurang och ett eget hotell med havsutsikt från alla rum. På Hanaholmen möts skärgårdsnatur och samtidskonst: det finns både permanenta och tillfälliga verk av nordiska konstnärer som Jeppe Hein, Kaarina Kaikkonen och Anna Uddenberg. Hanaholmens restaurang Plats bjuder på mat, tillagad på säsongens bästa råvaror, där rena nordiska smaker, hållbart jordbruk och etisk hänsyn sammanförs. På Hanaholmen finns också ett galleri som belyser aktuella fenomen inom konst och design. De rymliga hotellrummen har en nordisk inredning och skärgårdsutsikten som öppnar sig utanför är en fröjd för öga och sinne.