Friluftsområde

Salmi friluftsområde

Salmi friluftsområde ligger i Vichtis, i Noux nationalparkens norra del.

Flera olika långa friluftsleder, vintertid skidspår, även fasta orienteringskontroller.

På området finns även tältområde och husbilsområde, kok- och grillplatser, strandbastu som kan hyras samt café Pohjoinen Pirtti.

Pirttibacka

Pirttibackas friluftsstuga är belägen nordväst om Bodomsjön. Härifrån börjar flera naturstigar och friluftsrutter, längs vilka man kan vandra bland annat till Brobacka, Solvalla och Luks friluftsområde. Vintertid finns flera skidspår på området. Även Pirttibackas Café Ukén samt beställningsbastu.

Pirttibacka och Karjakaivo bildar en sammanhängande helhet. Områdets vilda terräng fick sin form under istiden, höjdskillnaderna är betydliga. Det ostörda landskapet domineras av branta klippor och flyttblock, flera tjärnar och sjöar med vackra stränder, frodiga myrar och fuktmarker. Även en hassellund på hela 1,8 hektar finns på området.

Luk friluftsområde

Kärnan i Luk, ett av de populäraste friluftsområdena i huvudstadsregionen, är gården och byggnaderna som hör till den gamla herrgården. Flera friluftsstigar, samt en 8 km lång naturstig, vintertid skidspår. Kokskjul vid dammarna. På området finns även ett område för husvagnar och -bilar.

Luk friluftsområde ägs av Helsingfors stad.

Oitans friluftsområde

Oitans friluftsområde som ligger intill Bodomträsket bjuder på en mängd aktiviteter året om.

Vintertid, om vädret tillåter, kan man skida, åka skridskor, gå med snöskor, åka terrängcykel och simma i vake. Bastun i stenladugården värms upp dagligen vintertid. På sommaren värms basturna på veckosluten.

Sommartid fungerar Bodom träskets strand som Esbobornas populäraste simstrand. I närheten finns även en frisbeegolfbana, beachvolleyplan samt en Angry Birds-lekpark.

Dessutom finns motionsbana, naturstig och fasta orienteringskontroller, och längs friluftsstråken kommer man ända till Noux nationalpark och Luk friluftsområde.

Friluftscentrets restaurang erbjuder läckra och hälsosamma delikatesser samt lunch. Dessutom finns det redskapsuthyrning.

Blåbärslandet

Blåbärslandet ligger söder om Brändö, ca 5km från centrum. Blåbärslandet är en populär frilufts-och rekreationsområde och folkpark. På ön finns bl.a. en badstrand, kiosk, café och restauranger, tennisplaner och sommarteater. Sedan år 1964 har det funnits broförbindelse mellan Blåbärslandet och Brändö. 2016 öppnades även en bro, Farfarsbron, för lättrafik från det nya bostadsområdet i Fiskehamnen. Via Blåbärslandet kommer man även till Högholmens djurpark.

Tomtbacka friluftsområde

Tomtbackaområdet är den största enhetliga friluftsskogen i Helsingfors. Några av de finaste natursevärdheterna i Centralparken finns i Tomtbacka. Dessa kan man bekanta sig med genom att vandra längs naturstigarna på området. Även vardagligare sevärdheter finns i området och här kan man njuta även av landsbygdens ro.

I Nackböle arboretum, som finns i området, kan man bekanta sig med lövträd och buskar av cirka 60 olika arter, olika tall- och granarter och sex lärkarter samt det mångsidiga beståndet av växter med örtstam. Man kan bekanta sig med arboretumet längs tre olika stigar.

Tomtbackaområdet är i helhet som ett stycke finländsk landsbygd där man kan bekanta sig med husdjuren på Tomtbacka gård. På husdjurgårdens åkrar och ängar odlas sommartid förutom traditionella sädesslag även ärter och blommor för stadsborna att plocka. I området ordnas även evenemang speciellt under påsken och julen. På gården står även café-restaurang Wanha Pehtoori.

Natura Viva - Haukanpesä i Noux

Informationsstugan Haukanpesä i Noux är ett utmärkt startställe för en naturutflukt i Noux nationalpark. Hyr en kanot, SUP-bräde, roddbåt eller en fatbike. Grupper kan även hyra bastun vid stockstugan Haukkalampi. Cafe Silva erbjuder läckerheter och gott kaffe. Guidade turer för både enskilda besökare och grupper. Bege dig på ett oförglömligt äventyr i Noux!

Stenudden

Stenudden är että populärt friluftsområde vid Gammelstadsviken i Helsingfors. Speciellt sommartid spenderar tusentals helsingforsbor sin fritid i detta havsnära naturmål. I Stenudden finns badstränder, en naturstig, urskog, ett sommarcafé, ett gårdshus, små sommarstugor samt en koloniträdgård.

Stenudden är ett historiskt område med mångsidigt naturvärde, som lockar t.ex. till utflykter, jogging, simturer, cafébesök, fågelskådning och sköna promenader.