Vartissa luontoon: kävellen, junalla, metrolla ja pyörällä

Biking by the shores
Lead text
Jo lyhytkin aika luonnossa vaikuttaa tutkimusten mukaan myönteisesti sekä henkiseen että fyysiseen hyvinvointiin. Helsingin lähiluonnosta löytyy toinen toistaan upeampia kohteita, joista kannattaa ottaa kaikki irti. Kokosimme parhaat vinkit, jotka kaikki löytyvät noin 15 minuutin säteellä ydinkeskustasta.
A pink and blue dusk sky is reflected in a serene Töölönlahti bay, the Helsinki cityscape silhouetted between them. In the foreground, a man sits on a rock between banks of reeds looking out over the lake.
Show in landscape format
Off

Kävellen: ydinkeskustan luontokohteet 

Töölönlahti on helppo saavuttaa niin Kampista, Kalliosta kuin Töölöstä. Se on tarpeeksi suuri ja tarpeeksi pieni – juuri sopivan kokoinen käveltäväksi ympäri. Itärannalla kohoaa Linnunlaulun luonnollisten puiden muodostama puisto, ja lännessä taas Hesperian puiston suuret jalot lehtipuut luovat varjoisan keitaan. Rantamilla voi nauttia paikoin korkeiden ruovikkojen muodostamasta maisemasta.

Kaisaniemenpuisto on kaupungin vihreä sydän, johon pääsee uppoutumaan vain muutaman minuutin kävelyllä. Keskeisemmältä paikalta luontoa tuskin voi löytää. Puistossa voi nauttia Engelin visioimasta, kiemurtelevien polkujen muodostamasta maisemapuutarhasta, tai kohdata eksoottisempaa luontoa Kasvitieteellisessä puutarhassa.

Keskustan kävelykohteiden salainen helmi on Katajanokan kärki. Pienipiirteinen paikka on kantakaupungin rauhallinen pussinperä, jonne ei juuri vahingossa eksy. Siellä on kapea, mutta tunnelmallinen kaistale luontoa kaupungin ja meren välissä. Vastarannalla näkyvät Korkeasaari ja Laajasalon metsäiset rannat.  

Nature in Helsinki
Show in landscape format
Off

Junalla tai bussilla

Pitäjänmäen ja Valimon asemilta vain viiden minuutin kävelymatkan päässä odottaa yksi Helsingin luontokohteiden suurimpia yllätyksiä, pääkaupunkiseudun suurin vesiputous. Sen kätkee sisäänsä pieni Strömbergin puisto. Puiston keskipisteenä on kaunis lampi, jossa sorsat viihtyvät kesäisin. Rannalla on mukavia paikkoja istuskeluun kauniiden puiden katveessa.

Veräjämäki ja Veräjälaakso löytyvät reilun viiden minuutin kävelymatkan päässä Oulunkylän juna-asemalta. Karuja kallioita, tunnelmallista kuusikkoa ja jokivarren kävelyväyliä. Pikkukosken uimarannan taakse jäävälle kalliolle kiivetessä on helppo unohtaa olevansa Suomen suurimmassa kaupungissa. Huipulta näkee pitkän matkaa Vantaanjoen uomaa.  

Haagan Rhodopuisto on noussut yhdeksi Helsingin suosituimmista puistoista. Paikka kuhisee väkeä erityisesti kesäkuun puolivälin tienoilla, kun kahdeksan hehtaarin alueelle levittyvät valtavat alppiruusut räjähtävät kukkaan. Tuolloin paikka on kuin toisesta maailmasta, mutta siellä kävely on kiehtova kokemus läpi kesän.

An aerial photo of Kulosaari bridge, kalasatama on the right, Kulosaari in the upper corner
Show in landscape format
Off

Metrolla 

Lauttasaari on oikea aarreaitta. Viiden minuutin metromatkan jälkeen ihastuttavaa rantaluontoa löytyy monesta suunnasta. Mainioita metsäpiipahduspaikkoja ovat mm. saaren keskellä kohoava Myllykallio lintutorneineen, Hiidenkirnun kätkevä Länsiulapanniemi tai eteläkärjen Särkiniemi–Vattuniemi, josta matalan veden aikaan pääsee kävellen Sisä-Hatun saarelle. Kävellen Lauttasaaren pohjoispuolelta pääsee myös siltoja pitkin Mustasaareen ja Lehtisaareen, joiden rantapolut ovat ihastuttavia erityisesti kesäiltaisin. 

Katri Valan puisto Kalliossa Käenkujan ja Vilhovuorenkujan välissä sijaitsee aivan Sörnäisten metroaseman läheisyydessä, mutta vaatii muutaman askeleen poikkeamisen valtavirtojen kävelyreitiltä. Korkean mäen laella oleva puisto on pieni rauhan keidas keskellä kaupunkia. Siellä täällä on viihtyisiä oleskelupaikkoja, joista käsin voi ihastella puiston todella runsasta kukkaloistoa.

Kivinokassa kohtaavat metsäluonto, kartano ja elämää kuhiseva kesämajakulttuuri. Paikka onkin yksi Vanhankaupunginlahden luontohelmistä. Lyhyen kävelymatkan päästä Kulosaaren metroasemalta löytyy ensin kartano puutarhoineen, sitten aarnimetsää ja luontopolku, lintujen tarkkailulava ja uimaranta. Syvemmällä niemessä pystyy tutustumaan myös Helsingin elävään kesämajakulttuuriin.

Biking in the city
Show in landscape format
Off

Pyörällä

Hietaniemi helposti pyörällä saavutettava, puistojen kirjoma alue Etu-Töölössä. Alueella sijaitsee Helsingin tunnetuin uimaranta eli Hietsu. Vaikkei uinti olisi ajankohtaista, on pelkästään rantaa seuraavan Hiekkarannantien pyöräily erinomainen tapa nauttia merellisestä tunnelmasta, puhumattakaan piknik-paikoista, joita sen varrelta löytyy.

Uunisaari on pieni, kaunis ja tunnelmallinen virkistyssaari Kaivopuiston eteläpuolelta. Saari muodostuu toisiinsa kapealla salmella yhdistetyistä eteläisestä ja pohjoisesta saaresta ja sinne pääsee kävellen ponttoonisiltaa pitkin. Rauhalliseen istuskeluun ja käyskentelyyn sopivan saaren tavaramerkki on pitkä hiekkaranta.  Uunisaari onkin suosittu virkistyssaari ja piknik-paikka.

Mustikkamaan saari Kalasataman itäpuolella on yksi Helsingin tunnetuimmista ulkoilupuistoista. Paikka on virkistänyt kaupunkilaisia jo vuodesta 1921, jolloin sinne perustettiin kansanpuisto. Nykyisin mäntykankainen, kallioinen saari on monipuolinen ulkoilupaikka, ja sen rantakalliot ovat yhdet Helsingin parhaista kalapaikoista.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingin lähiluonnosta löytyy toinen toistaan upeampia kohteita, joista kannattaa ottaa kaikki irti. Vinkit parhaisiin kohteisiin noin viidentoista minuutin säteellä ydinkeskustasta löytyvät tästä.