

1. Det susar i säven
Området kring Gammelstadsviken är särskilt populärt bland fågelskådare. I Helsingfors största naturskyddsområde kan du se ett stort antal olika fågelarter, vandra i klibbaldungar och låta blicken vila på svajande vassruggar. På olika håll kring viken finns det sex fågeltorn och fyra tillgängliga fågelplattformar. Det är lätt att ta sig till området med kollektivtrafik eller till fots. Starta promenaden till exempel från Arabiastranden, gå vidare mot Gammelstadsforsen och sedan mot Fårholmens tillgängliga spänger.
Gammelstadsforsens omgivning är också en historisk sevärdhet, eftersom Helsingfors grundades här. På Kungsgårdsholmen som nu ligger mellan åns båda mynningsarmar finns Tekniska museet och vid åstranden en restaurang. På somrarna parkerar längs Gammelstadsforsen flera gatukök där du kan köpa dig en lunch eller en middag. Som avslutning på kvällspromenaden kan du stanna på gångbron över Gammelstadsviken, vända blicken söderut och beundra det solfärgade landskapet.

2. En dold pärla i centrum
Lappviken är en vacker oas ett stenkast från centrum. Det gamla sjukhusområdet har numera en hel del verksamhet – bland annat en badstrand, kaféet Lapinlahden Lähde och den allmänna bastun.
Lappvikens sjukhus är Finlands första sjukhus som byggts för psykiatrisk vård. I dag är byggnaden inte längre ett sjukhus och på den övre våningen finns Mental Museum som berättar om hur psykiska störningar har behandlats under olika perioder. I byggnaden ordnas ibland också guidade rundturer.
Du kan enkelt promenera från sjukhusområdet längs havsstranden till Tölö. Strandleden går bland annat förbi Sandudds begravningsplats, Sibeliusparken och Roddstadion. Nära Roddstadion hittar du en mattbrygga som är en utmärkt pausplats eller så kan du fika på Café Regattas uteservering som finns intill Sibeliusparken.

3. Från en istida ås till sandbankar
Kallviksudden är en pärla i östra Helsingfors. Här finns många sevärdheter för dem som är intresserade av såväl natur som historia. På udden som sticker ut i havet finns gamla villor, ståtliga tallar, naturstigar, badstränder och flera naturskyddsområden.
På Kallviksudden kan du njuta av ett i Helsingfors mycket sällsynt åslandskap som uppstod i slutet av istiden. Höga tallar kantar den väg som leder till uddspetsen. Längre fram möts du av skyddade strandängar och sandbankar på Kallviksuddens badstrand, där du i det grunda strandvattnet kan vandra med upprullade byxben och titta på småfiskarna.
Uddens spets kallas för Drottningen. Även de små öarna i närheten har skojiga namn: Prinsen, Prinsessan och Smörasken. Det grunda stället utanför uddens spets är det första skyddade området i Helsingfors som finns under vattenytan.
Från Helsingfors centrum till Kallviksudden kommer du till exempel med metro och buss. Från Nordsjö metrostation ända fram trafikerar linje 816. Intill Kallviksuddens badstrand finns också parkeringsplatser och en cykelparkering. Huvudlederna i området är lätt tillgängliga sandvägar eller breda stigar. Det förekommer inga branta backar i området, men alla vägar och leder är inte tillgängliga.

4. Historia och minnesmärken
Fölisön har varit ett populärt friluftsmål bland helsingforsborna sedan 1800-talet. För närvarande har ön bland annat en plats för lägereld, en restaurang, ett café, kiosker och ett friluftsmuseum som visar hur man bodde och arbetade i Finland förr i tiden. Till museet har förts 88 byggnader från olika håll i Finland, bl.a. österbottniska hus och en kyrka som byggts på 1600-talet. Byggnaderna renoveras med traditionella metoder.
På sommaren kan du promenera runt Fölisön längs havsstranden. Strandleden är cirka tre kilometer lång och längs den får du se fåglar och ekorrar på nära håll. På ön kan du också se två fridlysta naturminnesmärken: en jättegryta och Helsingfors näst tjockaste oförgrenade tall. Den myrstack som finns vid trädets rötter har spridit sig till trädets sprickor.
Till Fölisön kommer du på 20 minuter med buss från centrum. Det är ganska lätt att röra sig längs Fölisöns huvudleder året om. Rutten har bedömts vara tillgänglig men krävande.

5. Vilda djur och sommarstugor
Numera är det lätt att från riktningen Fiskehamnen och Berghäll ta sig till Blåbärslandets friluftsområde längs Farfarsbron. Du kan börja färden genom att metron till Fiskehamnen och göra återresan från Brändö metrostation.
På Blåbärslandet finns en badstrand, klätterpark, kiosk, restaurang, sommarteater och tennisplaner. Klipporna som vetter mot Fiskehamnen är en perfekt plats för en liten paus. Från klipporna öppnar sig en fin utsikt mot Gammelstadsviken och metrobanan som leder österut.
När du promenerar på Blåbärslandet lönar det sig att hålla alla sinnen öppna. Du kan då höra lejon ryta eller påfåglar skrika på den närliggande djurparken Högholmen.
Från Blåbärslandet kan du enkelt fortsätta din promenad längs en bro till Brändö. På Brändö får du utöver det havsnära Helsingfors även se arkitektur, såsom gamla villor och flera ambassader. Om du ännu orkar gå lite till kan du fortsätta din runda till Stenuddens sommarstugeområde.