Helsingin ihanat rannat: 5 merellistä kävelyreittiä

Two people are walking away from the camera along the grassy and rocky shore at Kaunisaari, the sea opening up in front of them towards the horizon.
Lead text
Helsingissä on 130 kilometriä rantaviivaa. Sen varrelle mahtuu monta kaunista kaupunginosaa ja
rentouttavaa luontokohdetta, joista on kiva nauttia kävellen. Kokeile esimerkiksi näitä reittejä.
A woman walks towards the camera along the boardwalks in Lammassaari during autumn, the marshland reeds standing tall either side.
Show in landscape format
Off

1. Kuhinaa kaislikossa

Vanhankaupunginlahden alue on erityisesti lintuharrastajien suosiossa. Helsingin suurimmalla luonnonsuojelualueella voi bongata valtavan määrän erilaisia lintulajeja, vaeltaa tervaleppälehdossa ja antaa katseen levätä huojuvassa rantaruovikossa. Eri puolilla lahtea on kuusi lintutornia ja neljä esteetöntä lintulavaa. Alueelle pääsee helposti julkisilla liikennevälineillä tai kävellen. Aloita kävely esimerkiksi Arabianrannasta, etene kohti Vanhankaupunginkoskea ja koukkaa sen jälkeen Lammassaaren esteettömille pitkospuille.

Vanhankaupunginkosken ympäristö on myös historiallinen nähtävyys, sillä Helsinki on aikoinaan perustettu kosken ympärille. Nyt kosken uomien väliin jäävällä Kuninkaankartanonsaarella sijaitsee Tekniikan museo ja kosken rannalla ravintola. Kesäisin Vanhankaupunginkosken varrelle parkkeeraa joukko ruokakojuja, joista voi napata lounaan tai illallisen mukaan. Iltakävelyn päätteeksi kannattaa pysähtyä Matinkaaren kävelysillalle, kääntää katse kohti Vanhankaupunginlahtea ja ihailla auringon värjäämää maisemaa.

In the foreground at the end of a small pier, two rowing boats are moored, the bay covering the left of the photo, with the tree lined shoreline in the distance under a blue sky. On the right underneath a tree, a path winds alongside the bay.
Show in landscape format
Off

2. Keskustan piilotettu helmi

Lapinlahti on kaunis keidas kivenheiton päässä keskustasta. Vanhalla sairaala-alueella on nykyään paljon toimintaa – muun muassa uimaranta, Lapinlahden Lähteen kahvila ja yleinen sauna.

Lapinlahden sairaala on Suomen ensimmäinen psykiatrista hoitoa varten rakennettu sairaala. Nykyään sairaalakäytöstä poistetun rakennuksen yläkerrassa on mielenterveyden häiriöiden hoidon historiasta kertova Mental Museum. Rakennuksessa järjestetään välillä myös opastettuja kierroksia.

Sairaala-alueelta on helppo kävellä merenrantaa pitkin Töölöön. Rantareitti kulkee muun muassa Hietaniemen hautausmaan, Sibeliuspuiston ja Soutustadionin ohi. Soutustadionin kupeesta löydät lepopaikaksi sopivan mattolaiturin tai voit hörpätä kahvit Sibeliuspuiston reunasta löytyvän tunnelmallisen Cafe Regatan terassilla.

View of the sea and distant islands on a sunny day from Kallahdenniemi swimming beach
Show in landscape format
Off

3. Harjulta hiekkasärkille

Kallahdenniemi on Itä-Helsingin aarre, jossa riittää nähtävää niin luonnosta kuin historiasta kiinnostuneelle. Merelle työntyvällä niemellä on vanhoja huviloita, jylhiä mäntyjä, luontopolku, uimarantoja ja useita luonnonsuojelualueita.

Kallahdenniemellä kulkija pääsee nauttimaan Helsingissä varsin harvinaisista, jääkauden lopussa muodostuneista harjumaisemista. Korkeat männyt reunustavat niemen kärkeen johtavaa tietä. Peremmällä vastaan tulevat suojellut rantaniityt ja Kallahdenniemen uimarannan hiekkasärkät, joiden matalissa rantavesissä voit vaellella paljain varpain lahkeet käärittyinä ja pikkukaloja katsellen.

Niemen kärkeä kutsutaan Kuningattareksi. Myös sieltä näkyvillä pikkusaarilla on hauskat nimet: Prinssi, Prinsessa ja Voirasia. Niemen kärjen matalikko on Helsingin ensimmäinen vedenalainen suojelualue.

Helsingin keskustasta Kallahdenniemeen pääsee esimerkiksi metrolla ja bussilla. Vuosaaren metroasemalta perille asti kulkee linja 816. Kallahdenniemen uimarannan vieressä on myös parkkipaikka ja pyöräparkki. Alueen pääväylät ovat helppokulkuisia hiekkateitä tai leveitä polkuja. Alueella ei ole jyrkkiä nousuja, mutta kaikki polut ja reitit eivät ole esteettömiä.

Looking out from the mainland, with reeds and an overhanging tree in the foreground, the Seurasaari bridge can be seen on the right of the photo with the treeline of Seurasaari island in the distance.
Show in landscape format
Off

4. Historiaa ja muistomerkkejä

Seurasaari on ollut helsinkiläisten suosima ulkoilukohde jo 1800-luvulla. Nykyään saarella on muun muassa nuotiopaikka, ravintola, kahvila, kioskeja sekä ulkomuseo, joka esittelee suomalaisen asumisen ja työnteon historiaa. Museoon on tuotu peräti 88 rakennusta ympäri Suomen – pohjalaistaloista 1600-luvulla rakennettuun kirkkoon. Rakennuksia kunnostetaan perinteisin menetelmin.

Kesäisin koko Seurasaaren pääsee kiertämään merenrantaa pitkin. Rantareitin pituus on noin kolme kilometriä, ja sen varrella saa ihailla lintuja ja oravia lähietäisyydeltä. Saarelta voi bongata myös kaksi rauhoitettua luonnonmuistomerkkiä: hiidenkirnun ja Helsingin toiseksi paksuimman haarautumattoman männyn, jonka juurella oleva muurahaispesä on levinnyt puun halkeamiin.

Seurasaareen pääsee keskustasta bussilla noin 20 minuutissa. Sen pääväylillä on melko helppo kulkea ympäri vuoden. Reitti on arvioitu esteettömäksi mutta vaativaksi.

Behind a lifebelt and coastguard warning flag on poles, two people sit on the beach looking out towards the sea on a sunny day.
Show in landscape format
Off

5. Kohti villieläimiä ja kesämajoja

Mustikkamaan ulkoilualueelle pääsee nykyään helposti Isoisänsiltaa pitkin Kalasataman ja Kallion suunnasta. Reitin voi aloittaa saapumalla metrolla Kalasatamaan, ja paluumatka onnistuu Kulosaaren metroasemalta käsin.

Mustikkamaalla on uimaranta, kiipeilypuisto, kioski, ravintola, kesäteatteri ja tenniskenttiä. Kalasataman puoleiset kalliot ovat täydellinen paikka pienelle pysähdykselle. Niiltä avautuu hieno näkymä itään vievälle metroradalle.

Mustikkamaalla kävellessä kannattaa pitää kaikki aistit auki. Korviin saattaa kantautua leijonien tai ainakin riikinkukkojen ääniä läheisestä Korkeasaaren eläintarhasta.

Mustikkamaalta kävelyä on helppo jatkaa siltaa pitkin Kulosaareen. Siellä pääsee ihastelemaan merellisen Helsingin lisäksi arkkitehtuuria, kuten vanhoja huviloita ja suurlähetystöjä. Pitkän kaavan mukaan kävelijä päättää kierroksen Kivinokan kesämaja-alueelle.

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingissä on 130 kilometriä rantaviivaa. Sen varrelle mahtuu monta kaunista kaupunginosaa ja
rentouttavaa luontokohdetta, joista on kiva nauttia kävellen. Kokeile esimerkiksi näitä reittejä.