
rentouttavaa luontokohdetta, joista on kiva nauttia kävellen. Kokeile esimerkiksi näitä reittejä.

1. Kuhinaa kaislikossa
Vanhankaupunginlahden alue on erityisesti lintuharrastajien suosiossa. Helsingin suurimmalla luonnonsuojelualueella voi bongata valtavan määrän erilaisia lintulajeja, vaeltaa tervaleppälehdossa ja antaa katseen levätä huojuvassa rantaruovikossa. Eri puolilla lahtea on kuusi lintutornia ja neljä esteetöntä lintulavaa. Alueelle pääsee helposti julkisilla liikennevälineillä tai kävellen. Aloita kävely esimerkiksi Arabianrannasta, etene kohti Vanhankaupunginkoskea ja koukkaa sen jälkeen Lammassaaren esteettömille pitkospuille.
Vanhankaupunginkosken ympäristö on myös historiallinen nähtävyys, sillä Helsinki on aikoinaan perustettu kosken ympärille. Nyt kosken uomien väliin jäävällä Kuninkaankartanonsaarella sijaitsee Tekniikan museo ja kosken rannalla ravintola. Kesäisin Vanhankaupunginkosken varrelle parkkeeraa joukko ruokakojuja, joista voi napata lounaan tai illallisen mukaan. Iltakävelyn päätteeksi kannattaa pysähtyä Matinkaaren kävelysillalle, kääntää katse kohti Vanhankaupunginlahtea ja ihailla auringon värjäämää maisemaa.

2. Keskustan piilotettu helmi
Lapinlahti on kaunis keidas kivenheiton päässä keskustasta. Vanhalla sairaala-alueella on nykyään paljon toimintaa – muun muassa uimaranta, Lapinlahden Lähteen kahvila ja yleinen sauna.
Lapinlahden sairaala on Suomen ensimmäinen psykiatrista hoitoa varten rakennettu sairaala. Nykyään sairaalakäytöstä poistetun rakennuksen yläkerrassa on mielenterveyden häiriöiden hoidon historiasta kertova Mental Museum. Rakennuksessa järjestetään välillä myös opastettuja kierroksia.
Sairaala-alueelta on helppo kävellä merenrantaa pitkin Töölöön. Rantareitti kulkee muun muassa Hietaniemen hautausmaan, Sibeliuspuiston ja Soutustadionin ohi. Soutustadionin kupeesta löydät lepopaikaksi sopivan mattolaiturin tai voit hörpätä kahvit Sibeliuspuiston reunasta löytyvän tunnelmallisen Cafe Regatan terassilla.

3. Harjulta hiekkasärkille
Kallahdenniemi on Itä-Helsingin aarre, jossa riittää nähtävää niin luonnosta kuin historiasta kiinnostuneelle. Merelle työntyvällä niemellä on vanhoja huviloita, jylhiä mäntyjä, luontopolku, uimarantoja ja useita luonnonsuojelualueita.
Kallahdenniemellä kulkija pääsee nauttimaan Helsingissä varsin harvinaisista, jääkauden lopussa muodostuneista harjumaisemista. Korkeat männyt reunustavat niemen kärkeen johtavaa tietä. Peremmällä vastaan tulevat suojellut rantaniityt ja Kallahdenniemen uimarannan hiekkasärkät, joiden matalissa rantavesissä voit vaellella paljain varpain lahkeet käärittyinä ja pikkukaloja katsellen.
Niemen kärkeä kutsutaan Kuningattareksi. Myös sieltä näkyvillä pikkusaarilla on hauskat nimet: Prinssi, Prinsessa ja Voirasia. Niemen kärjen matalikko on Helsingin ensimmäinen vedenalainen suojelualue.
Helsingin keskustasta Kallahdenniemeen pääsee esimerkiksi metrolla ja bussilla. Vuosaaren metroasemalta perille asti kulkee linja 816. Kallahdenniemen uimarannan vieressä on myös parkkipaikka ja pyöräparkki. Alueen pääväylät ovat helppokulkuisia hiekkateitä tai leveitä polkuja. Alueella ei ole jyrkkiä nousuja, mutta kaikki polut ja reitit eivät ole esteettömiä.

4. Historiaa ja muistomerkkejä
Seurasaari on ollut helsinkiläisten suosima ulkoilukohde jo 1800-luvulla. Nykyään saarella on muun muassa nuotiopaikka, ravintola, kahvila, kioskeja sekä ulkomuseo, joka esittelee suomalaisen asumisen ja työnteon historiaa. Museoon on tuotu peräti 88 rakennusta ympäri Suomen – pohjalaistaloista 1600-luvulla rakennettuun kirkkoon. Rakennuksia kunnostetaan perinteisin menetelmin.
Kesäisin koko Seurasaaren pääsee kiertämään merenrantaa pitkin. Rantareitin pituus on noin kolme kilometriä, ja sen varrella saa ihailla lintuja ja oravia lähietäisyydeltä. Saarelta voi bongata myös kaksi rauhoitettua luonnonmuistomerkkiä: hiidenkirnun ja Helsingin toiseksi paksuimman haarautumattoman männyn, jonka juurella oleva muurahaispesä on levinnyt puun halkeamiin.
Seurasaareen pääsee keskustasta bussilla noin 20 minuutissa. Sen pääväylillä on melko helppo kulkea ympäri vuoden. Reitti on arvioitu esteettömäksi mutta vaativaksi.

5. Kohti villieläimiä ja kesämajoja
Mustikkamaan ulkoilualueelle pääsee nykyään helposti Isoisänsiltaa pitkin Kalasataman ja Kallion suunnasta. Reitin voi aloittaa saapumalla metrolla Kalasatamaan, ja paluumatka onnistuu Kulosaaren metroasemalta käsin.
Mustikkamaalla on uimaranta, kiipeilypuisto, kioski, ravintola, kesäteatteri ja tenniskenttiä. Kalasataman puoleiset kalliot ovat täydellinen paikka pienelle pysähdykselle. Niiltä avautuu hieno näkymä itään vievälle metroradalle.
Mustikkamaalla kävellessä kannattaa pitää kaikki aistit auki. Korviin saattaa kantautua leijonien tai ainakin riikinkukkojen ääniä läheisestä Korkeasaaren eläintarhasta.
Mustikkamaalta kävelyä on helppo jatkaa siltaa pitkin Kulosaareen. Siellä pääsee ihastelemaan merellisen Helsingin lisäksi arkkitehtuuria, kuten vanhoja huviloita ja suurlähetystöjä. Pitkän kaavan mukaan kävelijä päättää kierroksen Kivinokan kesämaja-alueelle.