Bästa karelska pirogerna i Helsingfors

Karelian pies.
Lead text
Karelska piroger hör till den finländska mattraditionen på samma sätt som pizzor i Italien. I Helsingfors får du på flera platser äkta tunnskaliga karelska piroger som rynkats för hand – både på plats tillverkade och direkt från Karelen hämtade. Timo Santala har smakat och uppgjort en lista på stadens bästa karelska piroger och var de säljs.

Kotileipomo Anna-Liisa Sorsa

Många anser att de traditionella kornfyllda karelska piroger som Anna-Liisa Sorsa bakat för hand i Libelits i Norra Karelen hör till de bästa som finns. I Helsingfors säljs de exempelvis i Marian Konditoria i Hagnäs saluhall och bl.a. i café Mutteri i Drumsö samt i Team Tapsa i Tenniscentret i Edesviken. Som djupfrysta halvfabrikat säljs A-L Sorsas karelska piroger i Sesonkipuoti som finns i köpcentret Redi.

Männikkölän pirtti

Männikkölän Pirttis handgjorda traditionella karelska piroger är avlånga, smala och goda. De bakas i Nurmes i hjärtat av Norra Karelen och fås i Helsingfors hos Café Strindberg samt vid frukostborden i hotell Haven och F6. Även fiskhandeln Marja Nätti i Hagnäs saluhall och i Gamla saluhallen samt i Laivurin valinta och K-Supermarketarna i Posthuset, Arabia och Drumsö säljer Männikkölän Pirttis karelska piroger som djupfrysta. Som djupfrysta halvfabrikat säljs de i K-Supermarket Mustapekka.

Konditoria Hopia

Vid Hesperiagatan i Tölö har sedan 1949 funnits det lilla stämningsfulla caféet Konditoria Hopia i samma butikslokal. Dess karelska piroger har i Helsingfors nästan fått en ikonisk ställning. I Hopia bakas färska karelska piroger dagligen med nästan samma ursprungliga recept, som Emma Hopia från Sortavala tog med sig för cirka 70 år sedan då hon kom från Karelen till Helsingfors. Konditoriet i Tölö har timmervägg, allmogebord av trä och väggmålningar som hämtat inspiration från Kalevala och dessa skapar en unik stämning. Hopia har också en filial i Gumtäkt.
Norra Hesperiagatan 9, Tölö
Indiagatan 25, Gumtäkt

Karjalanpiirakkaleipomo Arffman

Karjalanpiirakkaleipomo Arffman härstammar från Joensuu och har fokuserat endast på äkta, handrynkade karelska piroger. Arffman levererar karelska piroger till Sokos och Bulevardens S-Market samt till Kampens, Skillnadens, Esplanadens och Busholmens K-Marketar och Busholmens Alepa vanligen torsdagar och fredagar. Piroger kan man också beställa som färska direkt från bageriet i partier på minst 20 stycken.

Helsinki Homemade Bakery

Klaus Ittonen sålde tidigare karelska piroger från cykelsadeln, men har nu öppnat ett litet artesanbageri vid Cygnaeusgatan i Främre Tölö och här bakas två gånger om dagen färska karelska piroger. Ittonen använder Malmgårds ekologiska mjöl och Helsinki Homemade Bakerys piroger är små och runda samt med pirogänder som gräddats frasiga. Nykomlingen bland pirogbagerierna i Helsingfors har snabbt fått en trogen kundkrets.
Cygnaeusgatan 6

Kanniston Leipomo

Alma Kannisto grundade 1914 sitt bageri Kannisto som också rynkar sina karelska piroger för hand. Under de senaste åren har Kanniston Leipomo öppnat flera nya butiker och numera kan man köpa karelska piroger utöver i butikscaféet vid Vävaregatan i Rödbergen också vid Runebergsgatan, Annegatan, Universitetsgatan, Karlsgatan, Broholmsgatan och Munksnäs Allén.
kannistonleipomo.fi

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Karelska piroger hör till den finländska mattraditionen på samma sätt som pizzor i Italien. I Helsingfors får du på flera platser äkta tunnskaliga karelska piroger som rynkats för hand – både på plats tillverkade och direkt från Karelen hämtade. Timo Santala har smakat och uppgjort en lista på stadens bästa karelska piroger och var de säljs.