Helsingin parhaat uudet ravintolat 2022

A
Lead text
Helsingin ravintolavalikoima kasvoi vuoden aikana huimaa vauhtia lukuisilla mielenkiintoisilla uutuuksilla. Timo Santala valitsi joukosta kymmenen ravintolaa, joihin kannattaa suunnata illalliselle.
Show in landscape format
Off

Luovuus kukkii kaaoksesta

Mitä saadaan kun yhdistetään kaksi vanhaa kaverusta, joilla on normaalia enemmän pilkettä silmäkulmassa, täysin random sisustus, jossa eripariset, -väriset ja -malliset huonekalut ja astiat yhdistyvät seinillä seikkaileviin mustekaloihin, rapuihin ja papukaijoihin, sekä ravintolasalia vahtiva täytetty mäyrä? No, sitä kaaosta missä paitsi luovuudella, myös Helsingin omaperäisimmällä ravintolakokemuksella on tilaa kukkia.

LKK:ssa niin ruokalista, kuin päivän viinitkin elävät ja vaihtuvat fiiliksen mukaan. Vaikutteita on imetty vähän kaikkialta ja kaikesta, eli lautaselle saattaa tulla mitä tahansa keltapyrstömakrillisashimin ja hevosen ulkofileen tai kampasimpukoiden ja kastanjakeiton väliltä. Lasiin kaadetaan löysällä ranteella persoonallisia pientuottajaviinejä, sakea ja samppanjaa. Jos yhdistävää linjaa on edes tarvetta etsiä, voisi se löytyä herkistä ja puhtaista mauista ja raaka-aineiden kunnioittamisesta. Siinä missä lautasella saattaa erottaa japanilaista filosofiaa, ovat kursailematon ja rento palvelu sekä tunnelma aidon helsinkiläisiä. Lopputuloksena on ravintolaelämys, jollaista on ainutlaatuisuudessaan vaikea kuvitella mihinkään muualle.

Pieni Roobertinkatu 13, Kaartinkaupunki

Show in landscape format
Off

Café Savoy

Legendaarisen Ravintola Savoyn katutasoon aukesi loppuvuodesta klassikkoravintolan etelä-ranskalainen pikkuserkku Café Savoy, joka nimestään huolimatta on ranskalaiseen tyyliin enemmän ravintola kuin kahvila. Savoyn Helena Puolakka on valinnut listalle maanläheisiä etelä-ranskalaisia annoksia, joissa aidot maut ja laadukkaat raaka-aineet tiivistyvät tasapainoiseksi kokonaisuudeksi. Erityisesti neljän ruokalajin prix fix -menulla loistaa Puolakan näkemys, jota kahdeksan vuotta yläkerrassa kokannut keittiöpäällikkö Matias Poutiainen toteuttaa pieteetillä.

Yläkerran Savoysta hyödynnetään myös vuosien varrella karttunutta viinikellaria eli halutessaan pääsee nauttimaan myös poikkeuksellisen laajasta viinivalikoimasta. Café Savoyn sisustus on ajattoman tyylikäs olematta kuitenkaan hitustakaan liian muodollinen. Klassikko jo syntyessään on usein liioittelua, mutta Café Savoyn kohdalla ilmaisua voi käyttää hyvällä omatunnolla, niin innokkaasti paikan ovat vastaanottaneet niin ravintolakriitikot kuin lukuisat illallisvieraatkin.

Eteläesplanadi 14, Kaartinkaupunki

Show in landscape format
Off

Mat Distrikt

Etelä-Helsinkiin Tehtaankadulle avattiin heti tammikuussa 2022 porvoolaisen Meat Districtin hengenheimolainen Mat Distrikt – aito ja rehellinen kortteliravintola, jossa on klassisen etelä-eurooppalaisen gourmet-bistron henkeä. Yksinkertainen slogan “Hyvä liha, kala ja viini” ikkunassa kertoo ravintolan menusta paljon, vaikka Mat Distriktistä saakin myös erittäin maistuvia kasvisannoksia. Omassa kypsytyskaapissa raakakypsytetyt lähituottajien laatulihat ovat varma valinta niin pihvinä kuin tartarina, mutta listalla loistavat myös herkkutatit, taimen ja sinisimpukat.

Yksi asia on varma; risottoa ei kannata jättää väliin, varsinkaan silloin kun listalla on tryffelirisottoa, sillä Mat Distriktin takana on sama huipputiimi kuin Konepajan Albinassa, jonka tryffelirisotto on jo legendaarisessa maineessa. Eikä myöskään jälkiruokia, sillä keittiöstä vastaa Michelin-tähditetyn Demon perustajiin kuuluva kokki ja kondiittorimestari Teemu Aura. Viinivalikoima painottuu eurooppalaisiin pientuottajiin ja Mat Distriktin erikoisuus on välimerellistä tunnelmaa tuova Suomen laajin vermuttivalikoima. Sisustus on klassisen viihtyisä ja isot ikkunat tuovat ravintolaan valoa ja avaruutta.

Tehtaankatu 12, Ullanlinna

Show in landscape format
Off

Omadi Omakase

Hotelli Helkan pieneen sivuhuoneeseen verhojen taakse kätkeytyy Omadi. Se tarjoilee pikkuannoksista ja suupaloista koostuvaa 14 ruokalajin japanilaista omakase-menua, jossa vieraat heittäytyvät kokin hellittäväksi. Nautinto viimeistellään artesaani-sakella ja samppanjalla.

Baarintiskin ympärille rakentuvan pienen ja intiimin ravintolatilan aaltoileva puupaneelikatto, suomalaiset puu-designhuonekalut ja keramiikka-astiat viimeistelevät japanilaisen makumatkan tunnelman. Keittiömestari Nadim Nasserin vetämällä tiimillä on takanaan niin ainutlaatuisten elämysten luomista metsäravintola Nielussa kuin Michelin-tähdellä varustetussa sushiravintolassa. Omadissa voi luottaa olevansa hyvissä ja osaavissa käsissä.

Pohjoinen Rautatiekatu 23 E, Etu-Töölö

Show in landscape format
Off

Sekel Bar & Restaurant

Bulevardille kaarevien kattoikkunoiden ja kattokruunujen alle auennut Sekel tarjoaa ainutlaatuisen klassisen fine dining -elämyksen. Michelin-tähden ansainnutta ravintola Askia ja astetta rennompaa kortteliravintola Jordia aiemmin vetäneiden Filip Langhoffin ja Linda Stenman-Langhoffin uusi ravintola ammentaa teemansa 100 vuoden takaisen Helsingin historiallisesta ruokakulttuurista ja tuo aikakauden ruokalistoilta löytyneitä ruokalajeja nykypäivään. Klassinen ranskalainen keittotaito on kunniassaan ja annokset teknisesti kunnianhimoisia.

Myös tarjoilussa on haettu vanhan ajan elämyksiä; hirvitournedoksen liekitys tapahtuu jaloviinalla ja tartar-annos kootaan asiakkaan silmien edessä. Illallisen päätteeksi juustovalikoima saappuu pöytään tarjoiluvaunussa. Viinilistalta löytyy vanhan maailman klassisia tuottajia ja Askin viinikellarista peräisin olevia harvinaisempia helmiä. Kun haluaa iltaansa luksusta vanhan ajan malliin, on Sekel siis oiva osoite.

Bulevardi 7, Kamppi

Show in landscape format
Off

Forza Helsinki

Helsingin parhaan pizzerian tittelistä on viime vuosina käyty vuosi vuodelta kiihkeämpää kamppailua ja alkuvuodesta auennut Forza kiilasi suoraan kärkisijoille, mikä ei ole ihme sillä pizzaguru Luca Platanian nimeä kantava edellinen pizzeria valittiin jo kerran Suomen parhaaksi.

Kaikki Forzan pizzoissa kahdesti kohotetusta hapanjuuritaikinasta mielikuvituksellisiin ja koristeellisiin täytteisiin hipoo täydellisyyttä, ja ravintola valittiinkin heti avausvuotenaan Euroopan 22. parhaaksi pizzeriaksi sekä legendaarisen italialaisen ravintolaopas Gambero Rosson toimesta 20 maailman parhaan pizzerian joukkoon Italian ulkopuolella. Enempää suosituksia Forzan napolilaistyyliset paksureunaiset pizzat ja roomalaistyyliset rapeat levypizzat tuskin tarvitsevat, mutta kaiken hyvän päälle pizzerian sommelier on valinnut viinilistalle pizzoille sopivia mielenkiintoisia natu-, luomu- ja biodynaamisia viinejä, joita saa pizzojen kylkeen laajasti myös laseittain.

Pursimiehenkatu 29-31, Punavuori

Show in landscape format
Off

Brasa

Paraatipaikalle Senaatintorin laidalle auenneen Brasan sydän on nimensä mukaisesti valtava avotuligrilli, jonka savuisen paahteen läpi pääsevät lautaselle niin lihat, kalat, äyriäiset, kuin kasviksetkin. Brasa raakakypsytetyt lihat ja kalat ovat reteästi näkyvillä ravintolasalin kypsytyskaapeissa ja keittiöpäällikkö Taneli Korsiala viimeistelee ne grillissä japanilaisilla pinchotan-hiilillä ja kuusen oksilla. Avotulen lisäksi ruuissa on vaikutteita ympäri maailmaa Japanista Etelä-Eurooppaan ja suomalaisen metsän villiyrtteihin.

Pääsommelier Severi Lukkarisen laaja viinilista yhdistelee rennolla kädellä vanhan maailman klassikoita kokeellisiin natu-viineihin, ja erikoisherkkuja on tarjolla myös lasivalikoimassa. Cocktailpuolellakin savuiset aromit pääsevät esimerkiksi Bloody Maryn hiiligrillatuissa tomaateissa. Jälkiruuaksi voi tilata pöytään Brasan artesaanijäätelökärryn. Ravintolan sisustus ryijyineen ja design-valaisimineen yhdistelee onnistuneesti uutta ja vanhaa, ja onnistuu olemaan samaan aikaan fiini ja mummolamaisen kotoisa.

Aleksanterinkatu 22, Kruununhaka

Show in landscape format
Off

Mauritz

Munkkiniemen puistotielle auenneessa Mauritzissa on ranskalaista kortteliravintolan tunnelmaa, vähän niinkuin lehmusten reunustamassa kotikadussaankin. Alueen henkeen sopeutuvan tyylikkään bistron kompaktilla listalla loistavat pieteetillä valmistetut maanläheiset klassikot maa-artisokkakeitosta lohipastramiin ja tartarista paistettuun siikaan ja naudan sisäfileeseen.

Kaksikerroksisen ravintolan saleista voi päivän fiiliksen mukaan valita alakerran rauhoittavan sinisen tai yläkerran säihkyvän fuksian värisen seinäpenkin. Viinilista on asiaankuuluvasti Ranska-painotteinen, mutta löytyy joukosta muutamia muitakin eurooppalaisia helmiä.

Munkkiniemen Puistotie 17, Munkkiniemi

Show in landscape format
Off

Sanchome

Hotelli Kämpin yhteyteen auennut Sanchome huokuu japanilaista yleellisyyttä. Kaikki laadukkaimmista ja harvinaisimmista raaka-aineista aina balfegó-tonnikalasta wagyu-lihaan ja koshiibuki-riisistä vuosikertasoijakastikkeisiin, ja sliipattuun, harmaan eri sävyissä hillitysti hehkuvaan sisustukseen henkii luksusta. Tomi Björckin ravintolaimperiumin tyylille uskollisena Sanchomessa voi valita on niin pitkän monen ruokalajin maistelumenun, kuin laajasta valikoimasta japanilaisia makuja sashimista tempuraan ja tatakista vartaisiin – monet sillä extra-twistillä mistä Björck tunnetaan.

Ravintolan sydän on kuusipaikkainen Roku Omakase baaritiski, missä illan aikana nautitaan 24 ruokalajin kokoelma parasta mitä Sanchomella on tarjota. Kattavan sake ja viinivalikoiman lisäksi Sanchomesta löytyy erityisen laajasti japanilaisia laatuviskejä.

Kluuvikatu 2, Kluuvi

Show in landscape format
Off

Elm

Kaivopuiston laidalle kesällä auennut välimerellinen kortteliravintola Elm on hurmannut tunnelmallaan ja pieteetillä remontoidun vanhan puuhuvilan koristeellinen sisäkatto on kuin taideteos ja kierrätetyt eripariset tuolit tekevät tilasta rennon pistäytymispaikan.

Ravintolan takana on vuoden 2022 ravintolaksi valitun Nollan espanjalais-portugalilais-serbialainen omistajakolmikko, joten Välimeren alueen ruokakulttuurit ovat vahvasti läsnä myös Elmin ruokalistalla – listalta löytyy rentoja klassikoita kuten boquerones, patatas bravas ja grillattua mustekalaa. Kesällä Elmin Kaivopuistoon avautuva terassi toimii tunnelmallisena paikkana niin iltapäiväkahveille kuin viinilasilliselle marinoitujen oliivien ja suolamantelien kanssa. Viinilistalla loistavat Ranskan ja Italian modernit klassikot mutta laseittain myytävät Elmin talon viinit tulevat yllättäen Pohjois-Makedoniasta.

Puistokatu 4, Kaivopuisto

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingin ravintolavalikoima kasvoi vuoden aikana huimaa vauhtia lukuisilla mielenkiintoisilla uutuuksilla. Tässä kymmenen ravintolaa, joihin kannattaa suunnata illalliselle.