Kauppahallien ravintola- ja ruokahelmet

Looking down the length of a corridor in Helsinki's Old Market Hall, customers are discussing with shop staff, browsing and making purchases. The height of the market hall dwarfs the traditional, dark wood shop fronts.
Lead text
Helsingin perinteiset kauppahallit ovat nähneet paljon elämää vuosien varrella ja olleet vilkkaita kauppa- ja kohtaamispaikkoja varsinkin toripäivinä. Nykyään upeasti entisöidyissä kauppahalleissa käy kuhina ja vilinä varsinkin lounasaikaan, jolloin niiden sisään kätkeytyvissä ravintoloissa ja kahviloissa kannattaa piipahtaa nauttimassa ainutlaatuisesta tunnelmasta ja herkullisesta ruokatarjonnasta. Ravintola-asiantuntija Timo Santalan vinkeistä löydät mielenkiintoisimmat kohteet kauppahallikierrokselle.

Vanhan kauppahallin helmet

Vanha kauppahalli on toiminut komean tiilirakennuksen sisällä paraatipaikalla Etelärannassa Kauppatorin lähellä vuodesta 1889. Sen ytimessä on klassinen pohjoismainen kahvila-ravintola Story, joka tarjoaa aitoja ja rehellisiä makuja niin aamiaisella, lounaalla, kuin suositulla brunssillakin. Erityisesti herkulliset pullat, leivokset ja muut makeat leivonnaiset ovat huippuluokkaa sillä keittiöstä vastaa palkittu kondiittorimestari Markus Hurskainen. Maista ainakin croissant-taikinasta muffineiksi leivottuja cruffineita, äläkä unohda hapanjuuripizzaa.

Kaupungin perinteikkäimpiin kalakauppohin lukeutuvan E. Erikssonin mainiossa osteribaarissa taas kelpaa piipahtaa lasillisella ja nauttimassa ranskalaisia ostereita, kalaleipiä ja vaikka äyriäis-hotpot. Kauppahallilounaana Soup+more:ksi nimensä muuttaneen Soppakeittiön perinteinen bouillabaisse on ansaitusti klassikon asemassa. Jälkipalaksi kannattaa napata italialaiset jäätelöt La Gelaterialta.

A view from above inside Hietalahti's Market Hall. Below customers sit on high stools, eating at the bar of a Ramen restaurant, whilst other customers sit in an open seating area directly above the restaurant itself.
Show in landscape format
Off

Hietalahden kauppahallin helmet

1903 auenneesta Hietalahden kauppahallista kuoriutui vuoden 2012 remontin jälkeen oikea monikulttuurinen ravintolakeidas, jossa pääsee makumatkalle maailman ympäri. Fat Ramen tunnetaan kaupungin parhaista ramen-keitoista, joissa japanilainen perinne yhdistyy suomalaiseen. Perinteisen tonkotsu-ramenin lisäksi Fat Ramenilla on erinomainen valikoima kehuttuja vegaanisia ramen-keittoja sekä bao steam buneja ja gyozoja. Japanilaista katuruokaa tarjoaa myös Tokyo Street, jonka nuudeliannokset ja gyozat ovat herkullisia. Tokyo Streetillä on myös hauska minibaari, josta saa paitsi laatuviinejä ja pienpanimo-oluita, myös japanilaisia sakeja.

Kamalig taas on erikoistunut perinteiseen filippiiniläiseen ruokaan: Adobo, inasal-kana tai kare-kare ovat varmoja valintoja. Kaakkois-Aasian ruokakulttuurien aateliin kuuluu myös vietnamilainen ruoka, jota valmistaa Mama’s Pho. Ravintola Piilo tunnetaan erityisesti herkullisista aamupaloistaan ja viikonloppubrunsseistaan, mutta myös italialaisia pastoja ja pizzoja, sekä runsaita salaatteja on saatavilla. Ja Piilosta saa myös italialaistyyppisiä gelato-jäätelöitä, jotka ovat erinomaisia myös vegaanisina.

Show in landscape format
Off

Hakaniemen kauppahallin helmet

Entisen työläiskaupunginosan kupeessa vuodesta 1914 palvellut Hakaniemen kauppahalli on perinteisin ja aidoin kauppahalleista. 

Hakaniemessä pääpaino on hallikauppiaissa, joten paikan päällä ruokaa nautittavaksi tarjoavia ravintoloita ja kahviloita on hieman vähemmän. Soup+More:n keittovalikoiman lisäksi Ekströmin kalapuoti tarjoaa perinteistä lohikeittoa ja kyytipojaksi saa lasillisen valkoviiniä tai samppanjaa. Myös Kalaliike Marja Nätin Kahvila Katiska tarjoillee kalaherkkuja sinisimpukoista lohipiirakoihin ja kalakukkoon. Sesongin aikaan ei kannata ohittaa Marja Nätin pinnalta rapeita blinejä ja myös Katiska osallistuu kisaan hallin parhaasta lohikeitosta. 

Paikan päällä nautittavaksi sopivat myös Namin tiskiltä löytyvät ruiskuoriset karjalanpiirakat Liperistä ja sekä Panicuocolin hapanjuurileivät, luomut tietenkin. Makean nälkään reilun kokoisia korvapuusteja, omenamunkkipossuja ja laskiaispullia löytyy niin Namista, kuin perinteikkäästä Hakaniemen hallikahvilasta. Pakollinen herkuttelukohde on myös kaupungin parhaisiin juustokauppoihin lukeutuva Lentävä Lehmä, jonka tiskistä ei erikoisvalikoima lopu kesken.

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingin perinteiset kauppahallit ovat nähneet paljon elämää vuosien varrella ja olleet vilkkaita kauppa- ja kohtaamispaikkoja varsinkin toripäivinä. Nykyään upeasti entisöidyissä kauppahalleissa käy kuhina ja vilinä varsinkin lounasaikaan.