Päiväretki: Tuusulan rantatie

Tuusulanjärven rantatiellä pyöräilemässä
Lead text
Tuusulan rantatien taitelijayhteisön kotimuseot vievät retkelle Suomen kulttuurihistoriaan. Järven ympäri vie kaunis ja suosittu pyöräreitti.

Tuusulan rantatie pähkinänkuoressa

Tuusulan rantatien huviloissa asui viime vuosisadan alussa ainutlaatuinen taiteilijayhteisö, joka vaikutti Suomen kansallistunteen syntyyn, kulttuurihistoriaan ja koko suomalaiseen yhteiskuntaan. Yhteisön ydinryhmän muodostivat kirjailija Juhani Aho, runoilija J. H. Erkko, taidemaalarit Pekka Halonen, Eero Järnefelt ja Venny Soldan-Brofeldt sekä säveltäjä Jean Sibelius. Nyt monet taiteilijakodeista ovat vaikuttavia kotimuseoita. Ostoksia Tuusulan rantatiellä voi tehdä vanhassa navetassa tai ruukin entisessä makasiinissa, moderneissa tehtaanmyymälöissä ja käsityöläisten pajoissa. Kesällä Tuusulanjärven ympäri voi polkea kaunista, 24 kilometriä pitkää pyöräreittiä.

Ruusutarha Ainolassa
Show in landscape format
Off

Tärkeimmät nähtävyydet

  • Ainola oli säveltäjä Jean Sibeliuksen koti, jonka on suunnitellut Lars Sonck. Rakennus on auki yleisölle kesäisin.
  • Halosenniemi on upea hirsihuvila, joka oli taidemaalari Pekka Halosen erämaa-ateljee. Huvilassa on vaihtuvia näyttelyitä ja ainutlaatuinen tunnelma.
  • Sarvikallion virkistysalueelta aukeaa maisema, joka inspiroi Suomen tärkeimpiä taiteilijoita.
Tuusulanjärvi kesällä
Show in landscape format
Off

Etäisyys Helsingistä

28 kilometriä, noin puoli tuntia.

Näin pääset

Tuusulan Rantatielle pääsee bussilla Helsingistä noin puolessa tunnissa. Myös junamatka Järvenpäähän kestää noin puoli tuntia, ja junaan voi ottaa ruuhka-ajan ulkopuolella mukaan polkupyörän.

Alueella liikennöi HSL:n bussi 665.

Lue lisää: visittuusulanjärvi.fi

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Tuusulan rantatien taitelijayhteisön kotimuseot vievät retkelle Suomen kulttuurihistoriaan. Järven ympäri vie kaunis ja suosittu pyöräreitti.