Dagsutfärd: Tusby strandväg

Tuusulanjärven rantatiellä pyöräilemässä
Lead text
Konstnärskolonins hemmuseer vid Tusby strandväg tar dig på en utfärd till den finländska kulturhistorien. Runt träsket går en vacker och populär cykelled.

Tusby strandväg i ett nötskal

I villorna vid Tusby strandväg bodde i början av förra århundradet en unik konstnärskoloni, som bidrog till att skapa den finländska nationalkänslan, kulturhistorien och hela det finländska samhället. Kärntruppen i kolonin bestod av författaren Juhani Aho, poeten J. H. Erkko, konstnärerna Pekka Halonen, Eero Järnefelt och Venny Soldan-Brofeldt samt kompositören Jean Sibelius. Numera har konstnärshemmen blivit fina hemmuseer. Vid Tusby strandväg kan du shoppa i en gammal ladugård eller i brukets tidigare magasin, i moderna fabriksbutiker och i hantverkares verkstäder. Sommartid kan du cykla runt Tusby träsk längs en 24 kilometer lång vacker cykelled.

Ruusutarha Ainolassa
Show in landscape format
Off

De viktigaste sevärdheterna

  • Ainola var kompositören Jean Sibelius hem, som Lars Sonck ritat. Byggnaden är öppen för allmänheten på sommaren. 
  • Halosenniemi är ett fint stockhus, som var konstnären Pekka Halonens ödemarksateljé. Villan har varierande utställningar och en unik atmosfär.
  • Från Sarvikallio rekreationsområde öppnar sig ett landskap som har inspirerat de viktigaste konstnärerna i Finland. 
Tuusulanjärvi kesällä
Show in landscape format
Off

Avstånd från Helsingfors

28 kilometer, cirka en halv timme. 

Så här kommer du hit

Till Tusby strandväg kommer du med buss från Helsingfors på en halv timme. Även tågresan till Träskända tar cirka en halv timme och i tåget kan du utanför rusningstid ta med dig en cykel.

Läs mer om Tusby strandväg på webbplatsen Visit Tuusulanjärvi.

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Konstnärskolonins hemmuseer vid Tusby strandväg tar dig på en utfärd till den finländska kulturhistorien. Runt träsket går en vacker och populär cykelled.