Uutela - Itä-Helsingin laajin ja monipuolisin ulkoilualue

Ihmisiä Vuosaaren rantakalliolla
Lead text
Uutelassa on merenrantaa, metsää, soita ja niittyjä retkeiltäväksi. Alueella on myös viljelypalsta-alue, Skatan tila sekä vanhaa huvila-asutusta.
Ruohokanukka Uutelassa
Show in landscape format
Off

Luonto

Uutelan ranta-alue on maisemallisesti näyttävää ja geologisesti arvokasta. Rauhoitetussa Särkkäniemessä on merenrantaniittyä ja erikoiset laguunilahdet, jotka ovat kuroutuneet merestä maankohoamisen seurauksena. Ruovikot ja suojaisat lahdelmat tarjoavat erinomaisia pesäpaikkoja monille vesilinnuille. Alueella viihtyvät myös viitasammakot, rupikonnat, manterit sekä monipuolinen sudenkorentolajisto.

Skatanniemeen käy kulku huvila-alueen läpi tietä pitkin. Niemen kärjestä avautuu upea näköala ja laajat kalliot tekevät vaikutuksen. Skatanniemen keskellä on ensimmäisen maailmansodan aikainen tykkibunkkeri.

Rudträsk on kuivuneesta järvestä syntynyt kosteikkoalue Skatan tilan luoteispuolella. Rudträskin metsissä viihtyvät monet harvinaisetkin käävät, useat lepakkolajit sekä harmaapäätikka. Uutelanneva on näyttävä luonnontilainen avosuo.

Uutelaan on kaavailtu kolmea uutta luonnonsuojelualuetta: Uutelan metsä, Skatanniemi ja Rudträsk, joka nivoutuisi olemassa olevaan Särkkäniemen suojelualueeseen.

Uutelan luontomaisemaa
Show in landscape format
Off

Reitit

Uutelan lounaisosan monimuotoista, lähes luonnontilaista metsää kiertää kahdeksikon muotoinen luontopolku, joka koostuu kahdesta eripituisesta kierroksesta. Molemmat reitit on merkitty maastoon viitoin sekä valkovihrein nauhatunnuksin. 

Metsä- ja laidunmaisemia -kierroksen pituus on noin 2,5 kilometriä ja se on helppokulkuinen. 

Kluuvijärviä ja rantaniittyjä -kierroksen pituus on noin 1,5 kilometriä, ja se on pääosin helppokulkuinen, mutta sisältää lyhyitä pitkospuuosuuksia. Huomioitahna, että kierros kulkee osittain luonnonsuojelualueella, jossa saa liikkua vapaasti lukuun ottamatta kevättä ja kesää 1.4.–1.8., jolloin on pysyttävä merkityillä poluilla ja pitkospuilla. Suojelualueella ei saa kalastaa.

Skatanniemen kärki Uutelassa
Show in landscape format
Off

Historia

Uutelan alueella on ollut asutusta jo 1600-luvulla. Rannoille rakennettiin useita arvohuviloita kuten Selim A. Lindqvistin suunnittelema Villa Meriharju ja arkkitehtitoimisto Gesellius-Lindgren-Saarisen suunnittelema Villa Vuosanta 1800-luvun lopulla. Villa Meriharjun ja Villa Vuosannan puutarhoilla on merkittävä puutarhahistoriallinen arvo.

Skatan tila keskellä Uutelaa on kruununtila 1700-luvulta, jonka omisti valtio, mutta se periytyi sukupolvelta toiselle. Perintötila liitettiin Vuosaaren kartanoon 1800-luvun lopussa. Nykyinen päärakennus on 1800-luvulta. Muusta vanhasta rakennuskannasta on jäljellä kivinavetta, hirsiaitta ja kaksi vajaa. Suomen vanhin ratsastuskoulu Keskustalli toimi Skatan tilalla 1950-luvun puolivälistä 1970-luvulle. Tuolloin laitumilla kirmasi hevoslauma ja kesäleireillä moni helsinkiläisnuori opetteli ratsastusta. Hevosten kanssa käytiin myös meressä polskuttelemassa. 

Viaporin merilinnoitusta vahvistettiin 1860-luvulta alkaen ottamalla lähes kaikki Helsingin edustan isot saaret sotilaskäyttöön. Ensimmäisen maailmansodan aikaan linnoitteita rakennettiin paljon lisää. Skatanniemen keskellä on venäläisten vuonna 1917 rakennuttama tykkibunkkeri. Linnoitus on ainoa mantereella sijaitseva meririntaman tukikohta.

Lisätietoa Uutelan luonnosta löydät osoitteessa citynature.eu

Näin pääset

Matka Helsingin Rautatieasemalta metrolla ja bussilla kestää noin 30 minuuttia. Hae reittiohjeet.

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Uutelassa on merenrantaa, metsää, soita ja niittyjä retkeiltäväksi. Alueella on myös viljelypalsta-alue, Skatan tila sekä vanhaa huvila-asutusta.