Parhaat paikat bongata katutaidetta Helsingissä

Street art by Balstrom-Tone-NameOne
Lead text
Graffiti rantautui Helsinkiin jo 1980-luvun puolivälissä, mutta vasta viime vuosina katutaide, muraalit ja graffitit ovat toden teolla ilmestyneet kaupungin katukuvaan. Tai voisi sanoa ilmestyneet uudestaan, sillä kaupungissa graffitin ja katutaiteen suhteen vallinnut nollatoleranssi vuosina 1998 - 2008 hävitti lähes kaiken aikanaan tehdyn taiteen.

Sen jälkeen ilmapiiri kaupungissa on kuitenkin muuttunut sallivammaksi ja alalle on tullut monia taiteilijoita ja toimijoita, kuten Helsinki Urban Art, Upea ja Mimmit peinttaa. 1990-luvulla maalatut ja sittemmin poistetut graffitikeskittymät on maalattu uudestaan ja pääkaupunkiseudulle on syntynyt oikeita katutaidekaupunginosia. Katutaiteen bongailua helpottamaan on myös kerätty kaupungin toimesta omalle kartalleen. Ja pääseepä taidetta näkemään myös alaan erikoistuneissa kaupoissa ja gallerioissa.

 

Piece by Os Gemeos and EGS at Baana
Show in landscape format
Off

Baana

Suurin osa Helsingin katutaiteesta sijaitsee keskustan ulkopuolella, mutta jotain löytyy myös ihan kaupungin ytimestä. Päärautatieaseman vierestä lähtevän kevyen liikenteen väylän Baanan (jonka paikalla meni ennen rautatie) siltojen alta löytyy useita teoksia, joista vaikuttavin on brasilialaisen Os Gemeoksen ja suomalaisen graffitin suurimman nimen EGSin yhdessä kesällä 2017 maalaama teos.

Baanan länsipäästä puolestaan löytyy pitkän linjan katutaiteilijan Janne Siltasen muraalista ja veistoksesta koostuva teos Love Helsinki, jonka hän toteutti vuonna 2012 Baanan avajaisiin.

Plan B street art
Show in landscape format
Off

Itä-Pasila

Itä-Pasilan merkitys Helsingin graffitiskenelle on ollut hyvin merkittävä, sillä siellä sijaitsi aikanaan Galleriaksi kutsuttu kaupungin keskeisin maalauspaikka vanhassa rautatietunnelissa. Nykyään rautatie on jo purettu, ja Galleriastakin on jäljellä vain jäänteet paikalle rakennetun uuden tien takia. Mutta Pasilaan sen sijaan pääsee edelleen junalla vain 5 minuutissa keskustasta. 
 
1970-luvulla rakennetun Itä-Pasilan portaikkoihin maalattiin jo vuonna 1992 myös paljon graffiteja ja muraaleja. Ne ovat kaikki jo kadonneet, mutta viime vuosina alue on täyttynyt uudelleen monipuolisesta katutaiteesta ja graffiteista, ja siitä onkin tullut Suomen suurin katutaiteen keskittymä. Helsinki Urban Art ry:n aloittama hanke on houkutellut paikalle niin monia kotimaisia kuin ulkomaalaisia taiteilijoita.

Taidetta alueelle tulee koko ajan lisää ja kesäkuusta 2019 lähtien sitä on päässyt näkemään myös sisätiloissa Pasilan Kaupunkitaidekeskuksessa, jossa järjestetään alaan liittyviä vaihtuvia taidenäyttelyitä ja työpajoja. Lisäksi urbaania taidetta on esillä Original Sokos Hotel Triplassa, josta alkavat myös opastetut katutaidekierrokset Pasilaan.

Aivan Itä-Pasilan vieressä sijaitsee myös kaupungin uudeksi kulttuurikeskittymäksi kehittyvä Konepajan alue. Sieltä löytyy elokuusta 2019 lähtien spraymaaleihin, tusseihin ja taidetarvikkeisiin erikoistunut Molotow Helsinki, jonka tiloissa on myös näyttely- ja työpajatoimintaa.

Pasilan katutaidekohteet kartalla.

Igor Multi's piece in Kallio
Show in landscape format
Off

Kallio

Helsingin kuumin kaupunginosa Kallio on saanut oman osansa myös katutaiteesta. Alueelta löytyy niin isompia muraaleja (mm. puolalaisen Sainerin teos Toisella linjalla) että paljon pienempiä teoksia sähkökaapeista ja erilaisista rakenteista varsinkin Brahen kentän ympäristöstä. Vaasanaukiolle puolestaan maalattiin koko aukion kokoinen teos yhteisöllisesti vuonna 2017, joskin Suomen talven takia katutasoon tehty maalaus on jo parhaat päivänsä nähnyt. Hämeentietä hieman Vallilan puolelle kulkiessa puolestaan löytää australialaisen Guido van Heltenin vaikuttavan muraalin.

Jos haluaa päästä itse maalaamaan, löytyy Kallion seudulta myös kaksi spray-maaleja myyvää kauppaa, Decoväri ja Unckan Store.

Skater-lady Lena Salmi and graffiti artist KISS in Suvilahti, kneeling down in front of a graffiti painted on a graffiti wall.
Show in landscape format
Off

Suvilahti

Kallion vieressä sijaitseva kaupunkikulttuurin keskittymään ja monien festivaalien tapahtumapaikkana toimivaan Suvilahteen perustettiin myös Helsingin ensimmäinen laillinen maalauspaikka nollatoleranssin päätyttyä. 

Sittemmin alueen rakentuessa aitojen paikka on vaihtunut ja alue on muuttunut, mutta edelleen Suvilahdessa pääsee ihailemaan paikallisten graffititaitureiden osaamista - ja maalaamaan itsekin halutessaan. Alueella sijaitsee myös spraykauppa ja galleria Make Your Mark, josta voi helposti hakea maalit mukaan aidalle mennessään. 

Oma nähtävyyteensä Suvilahdessa on myös Suvilahti DIY, talkoovoimin tehty skeittipaikka, joka on myös maalattu näyttävästi monen taiteilijan toimesta. 

Arabian katufestivaali
Show in landscape format
Off

Arabianranta

Jukka Hakanen maalasi vuonna 2015 Arabianrantaan Helsingin ensimmäisen suurikokoisen taiteellisen muraalin, jolla oli suuri vaikutus asenteiden muuttumiseen katutaidetta kohtaan. Mutta Arabianrannassa on paljon muutakin suomalaisten taiteiljoiden tekemää taidetta. Iso syy sille on Arabian katufestivaali, joka joka toukokuu täyttää alueen katutaiteella, musiikilla ja kirpputoreilla. 

Festivaalin perintönä alueelle on jäänyt Hakasen taiteen ohella mm. Jani Tolinin ja Osmon Infemon kerrostalon kolmelle seinälle levittäytyvä muraali. Viime vuosina osaan alueen teoksista on myös tuotu mukaan AR-taidetta (Augmented Reality = lisätty todellisuus), jota voi ihailla omalla puhelimellaan lataamalla siihen sopivan sovelluksen.

Milu Correchs mural in Kannelmäki
Show in landscape format
Off

Kehäradan varsi: Kannelmäki, Malminkartano & Myyrmäki

Päärautatieasemalta pääsee P-junalla näkemään myös hienon kattauksen katutaidetta radan varrella vähän kauempana keskustasta. Ensimmäisenä kannattaa hypätä pois Kannelmäessä, jonne on viime vuosina tullut useita hienoja teoksia. Vuonna 2018 suomalaisen Jussi TwoSeven maalasi alueelle usean teoksen sarjan osana Upea-festivaalia. Hieman poikkeuksellista kuvastoa taas tarjoaa argentiinalaisen Milu Correchin palvelutalon seinään maalaama muraali vanhuksista pelaamassa korttia. Yhteisöllisempää puolta katutaiteesta puolestaan edustavat Maikki Rantalan muraali sekä Tuntematon Kantsu -sarjan teokset eri puolilla aluetta, mm. aseman portaissa.

Kannelmäestä seuraava juna-asema on Malminkartano, jonka aseman tunnelin seiniin maalattiin Suomen ensimmäinen taiteellinen graffiti jo vuonna 1982. Varsinainen graffitinähtävyys paikasta tuli vuonna 1995, kun aseman pitkät seinät maalattiin kokonaan 40 nuoren graffititaiteilijan toimesta. Nollatoleranssin aikana maalaukset poistettiin, mutta vuonna 2017 seinät maalattiin kokonaan uudestaan, ja alue muodostaa taas vaikuttavan graffiti- ja katutaidekokonaisuuden. 

Malminkartanon jälkeen vuorossa onkin Myyrmäen juna-asema, jonka ympärille on muodostunut myös kokonainen katutaidekaupunginosa Street Art Vantaan toimesta. Myyrmäki on itse asiassa jo Vantaata, mutta nykyään se kuuluu samaan joukkoliikenteen AB-vyöhykkeeseen kuin Helsinki. Asemalle ja kaduille levittäytyvän taiteen lisäksi Myyrmäessä sijaitsee myös Vantaan taidemuseo Artsi, jossa on paljon esillä myös katutaiteeseen liittyviä näyttelyjä. 

Mikäli haluaa seikkailla vähän enemmänkin Vantaalla katutaiteen perässä, löytyy alueelta myös muualta vaikuttavia muraaleja ja maalattuja alikulkuja.

Show in landscape format
Off

Keran Hallit

Pääkaupunkiseudun uusin suuri urbaanin taiteen keskittymä löytyy Inex Partnersin entisestä logistiikkakeskuksesta Keran Halleilta, jonne on maalattu vuosina lukuisia teoksia sekä pihalle että sisätiloihin, joissa on myös paljon liikuntatiloja ja kolme panimoa. Alueesta onkin tullut Suomen suurin muraalikeskittymä, jossa pääsee näkemään myös poikkeuksellisempia muraalitoteutuksia, kuten abstrakteja ja kantaaottavia teoksia.

Keran Halleilla järjestetään myös paljon tapahtumia kirppareista, musiikkitapahtumiin ja yhteisötaideteosten tekemiseen. Taiteen ja tapahtumien takana on Kera-kollektiivi, jonka nettisivuilta löytyy lisätietoa taiteesta ja alueen tapahtumista. Espoossa sijaitsevaan Keraan pääsee helposti junalla, ja Myyrmäen ja Helsingin tapaan sekin kuuluu AB-vyöhykkeeseen.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Graffiti rantautui Helsinkiin jo 1980-luvun puolivälissä, mutta vasta viime vuosina katutaide, muraalit ja graffitit ovat toden teolla ilmestyneet kaupungin katukuvaan.