Ilmasto kiittää innovaatioista

Laura Roca standing in front of a white wall, brushing her hair to one side with her left hand, as large plastic bottles are projected onto her and the wall behind her.
Lead text
Miltä kuulostaa käytetyistä kahvinpuruista ja kierrätyspulloista valmistettu kenkä? Entä palvelu, jonka kautta voi varata tyhjillään olevia tehtaita? Helsinkiläisyritysten kiinnostavat cleantech-keksinnöt tekevät hyvää ympäristölle.
Virta charging station connected to electric car.
Show in landscape format
Off

Virta lataa sähköautoja ympäri Europpaa

Mikä: Sähköautojen latauspalveluita kehittävä Virta perustettiin Helsingissä vuonna 2013. Yritys keräsi 30 miljoonan euron rahoituskierroksen huhtikuussa 2021 ja on laajenemassa Aasiaan. Arvioiden mukaan jopa neljännes kaikista myydyistä autoista on sähköautoja vuonna 2030. Suomen tavoite on, täällä on tuolloin ainakin 250 000 sähköautoa.

Mitä: Asiakas rekisteröityy Virran palveluun ja yhdistää siihen maksukorttinsa. Sähköautoa voi ladata myös kertamaksulla rekisteröitymättä. Virralla on oma mobiilisovellus, jonka kautta voi etsiä latauspisteitä. Sovelluksella on 244 000 rekisteröitynyttä käyttäjää.

Virta tarjoaa palveluita myös yrityksille ja energiayhtiöille, ja sillä on Euroopan nopeimmin kasvava sähköautojen latauspalveluverkosto. Virta huolehtii myös latauslaitteiden ylläpidosta ja ohjelmistopäivityksistä.

”Ajatus siitä, että voimme liikkua uusiutuvalla energialla, on nyt vaihteittain tapahtumassa globaalisti. Uusiutuva aurinko- ja tuulituotanto vaihtelee sään ja ajan mukaan. Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan sähköautot ovat tässä yhtälössä erittäin tärkeä uusi elementti, joka tukee uusiutuvan sähköntuotannon lisäämistä. Vuonna 2020 uusiutuva sähkötuotanto lisääntyi OECD-maissa 230 terawattituntia. Globaalisti kaikkien sähköautojen sähkökulutus on noin 150 terawattituntia. Sähköautot eivät siis pelkästään muuta liikenteen energiaa öljystä sähköksi vaan edesauttavat uusiutuvan sähkötuotannon lisäämistä”, Virran perustaja Jussi Palola sanoo.

Rens white sneaker partially submerged in water, toe first.
Show in landscape format
Off

Rens kehitti sulavalinjaisen tossun jätteestä

Mikä: Maailman ensimmäinen yritys, joka valmistaa vedenpitäviä tennareita käytetyistä kahvinporoista ja kierrätysmuovista. Rens keräsi joukkorahoitussivustolla yli 456 000 euroa vuonna 2019, vaikka sillä ei vielä ollut edes nettikauppaa. Helsingin sydämessä perustetun yrityksen takana ovat sneaker-harrastajat Jesse Khan Tran ja Son Chu.

Mitä: Jokaisen kenkäparin valmistamisessa on käytetty 150 grammaa kahvijätettä ja kuusi kierrätettyä muovipulloa. Pohja on luonnonkumia.

Valmistuksessa käytetään matalaa lämpötilaa ja mahdollisimman vähän energiaa. Kahvinporot sekoitetaan kierrätettyihin muovipelletteihin, ja lopputuloksena on näppärästi jalkaan vedettävä nauhaton kenkä.

Kahvin ansiosta kenkä on antibakteerinen, ja materiaali torjuu ikäviä hajuja. Kengät kuivuvat kaksi kertaa nopeammin kuin tavalliset urheilutossut, ja pinta on vedenpitävä.

Unisex-tyylisiä tennareita myydään netissä yhdeksässä värissä ja niitä toimitetaan yli sataan maahan.

“Kenkämme edustavat uutta innovatiivista ratkaisua ilmastokriisiin. Sulavalinjainen ja monikäyttöinen tossu on ympäristöystävällisempi tavalliset kengät. Sekä kenkien ulkonäkö että tuotantotapa on minimalistinen: käytämme tuotannossa vain vähän energiaa ja minimoimme kengistä syntyvää jätemäärää. Arvioiden mukaan tossuillamme on jopa 80 prosenttia pienempi hiilijalanjälki kuin nahkakengillä ja 60 prosenttia pienempi kuin tekstiilikengillä”, sanoo Rensin media-asiantuntija Laura Roca.

Woodio wooden bathtub, made of wood and resin in a tall, Victorian style bath, standing in a minimalist bathroom
Show in landscape format
Off

Woodio valmistaa ekologisia kylpyhuonekalusteita

Mikä: Maailman ensimmäinen yritys, joka valmistaa kylpyhuonekalusteita biomateriaaleista. Materiaali-innovaatio syntyi kymmenen vuotta sitten, kun kemiantutkijana Helsingin yliopistossa työskennellyt Petro Lahtinen kokeili pikkujouluissa sekoittaa erilaisia materiaaliseoksia kahvikuppeihin. Myöhemmin perustettu Woodio-yritys on voittanut useita palkintoja, ja se sai hiljattain 7,5 miljoonan euron rahoituksen EU:lta.

Mitä: Woodio valmistaa modernia suomalaista designia edustavia pesualtaita, vessanpönttöjä ja kylpyammeita puukomposiitista. Vedenkestävä komposiitti on tehty metsäteollisuuden ylijäämäpuuhankkeesta ja hartsista. Tuotteet valmistetaan Suomessa.

Materiaali sietää hyvin lämpötilanvaihteluita, ja se on helppo puhdistaa. Yhden pesualtaan hiilijalanjälki on 80 prosenttia pienempi kuin keraamisen altaan. Puukomposiitti on perinteisiin kylpyhuonekalusteisiin verrattuna merkittävästi kestävämpää ja kevyempää.

”Kylpyhuone löytyy käytännössä jokaisesta talosta, joten Woodion tuotteilla on lähtökohtaisesti isot maailmanlaajuiset markkinat. Uusia materiaaleja ei kylpyhuoneissa ole nähty vuosikymmeniin eikä ekologisia materiaaleja ikinä. Siten Woodio on ainutlaatuisessa lähtöasemassa maailmanvalloitukseen tuotteillaan”, yrityksen toimitusjohtaja Petro Lahtinen sanoo.

Large, yellow and black Combi works machine on construction site, concrete wall filling the background.
Show in landscape format
Off

Combi Works vuokraa tyhjillään olevia tehtaita

Mikä: Vuonna 2005 perustettu suomalainen perheyritys tarjoaa tuotantopalvelua, jonka kautta yritykset voivat vuokrata toisten omistamia tehtaita omaan tuotantoonsa. Näin asiakkaiden ei tarvitse investoida kalliisiin tuotantolaitteisiin, ja tehtaiden omistajat saavat lisätuloa korvaamaan ajanjaksoja, jolloin niiden oma tuotanto on vähäisempää.

Mitä: Combi Works hyödyntää suomalaista AirFaas-pilvipalvelua, jonka avulla yritykset voivat digitalisoida hankintansa ja tehdä tarjouspyyntöjä käytettävissä oleviin tehtaisiin.

Palvelun ansiosta yritys voi sijoittaa tuotantonsa lähelle asiakkaitaan, välttyä kuljetuskustannuksilta ja valmistaa tuotteita vain sen verran kuin tarvitaan. Palvelun kautta eri yritysten asiakkaat ja toimittajat kohtaavat, ja kun tehtaiden käyttöastetta saadaan nostettua, myös ympäristö kiittää. 

”Tehdasmaailmassa tuotetaan niin erilaisia tuotteita niin suuressa määrässä tehtaita, etteivät päätökset ole aina loogisia tai tehokkaita. Me digitalisoimme tuotannon Faas-mallilla, jonka ansiosta voimme parantaa tuotannon kestävyyttä ilman, että kustannukset karkaavat käsistä. Meidän avullamme tuotteita voi valmistaa Euroopassa paikallisille markkinoille ja vaikkapa Kiinassa Aasian markkinoille”, kertoo toimitusjohtaja Edward Blomstedt.

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Innovaatiot voivat olla ympäristöystävällisiä. Suomi on aina ollut kestävän kehityksen edelläkävijä, ja nyt nämä helsinkiläiset yritykset ovat ottaneet aloitteen yllä olevan tason.