Helsingin parhaat uudet ravintolat 2023

Lead text
Helsingin ravintoloissa myllersivät muutoksen tuulet vuonna 2023 – Moni joutui lopettamaan vaikean suhdanteen vuoksi, mutta tilalle nousi valtava määrä uusia yrittäjävetoisia ja kunnianhimoisia ravintoloita, jotka tarjoavat tuoreita makuelämyksiä. Ruokatoimittaja Timo Santala valikoi uusien avausten joukosta mielenkiintoisimmat.

Outo

Michelin-tähti ravintoloissa niin Helsingissä kuin Hollannissa ennen kokannut Juho Saralehto on burnoutin ja pop-uppien jälkeen panostanut aidosti oman näköiseen ravintolakokemukseen ja nimensä mukaisesti Outo ravistelee monia totuttuja kaavoja siitä millainen illallisen pitäisi olla.

Kalliossa Pengerkadulla sijaitseva ravintola on uskollinen kaupunginosansa hengelle ja näyttää pinkkeine värivalaistuksineen ja ikkunateippauksineen vinksahtaneen taidegallerian, salaisen kannabiskasvattamon ja pornoluolan sekoitukselta, juuri sellaiselta missä alueen taidekoululaiset ja post-hipsterit pitäisivät aamuöisiä jatkojaan. Yhdessä keittiötä hallitsevan Lucas Ophorstin kanssa Saralehto tarjoaa alati vaihtuvia 6-9 ruokalajin yllätysmenuja, joiden hinnat liukuvat 69 ja 109 euron välillä riippuen illan fiiliksestä ja raaka-aineista. Etukäteen et siis tiedä mitä lautasellesi saat, mutta hyvin todennäköisesti se on aasialaista ruokakulttuureista tavalla tai toisella inspiroitunutta rennosti tarjoiltua gourmet-ruokaa ja yhdistelmiä, joita et ole maistanut missään aiemmin, kuten esimerkiksi paahdettua punajuuri-tartaria katkarapujen ja kookoskastikkeen kanssa, tai mustekalalla täytettyjä kevätkääryleitä shiso-öljyllä.

Juomapaketti saattaa sisältää kaikkea natu-viineistä mandariinisakeen ja umeshuun, tai itse tehtyä aprikoosiolutta.

Le Coucou Vert

Bulevardilla vanhan liiton pizzeria Dennis vaihtui moderniin ranskalaiseen bistroon, kun Le Coucou Vert eli vihreä käki avasi ovensa kesän korvilla. Tarjolla on klassikoita, kuten haukikvenellejä, ankankoipia, etanoita, terriiniä ja ratatouillea, sekä esimerkiksi poskilihoja niin vasikalta kuin kuhalta. Mutta puhtaan ranskalaiseksi ravintola ei silti tunnustaudu, vaan ruokalistalta löytyy vaikutteita myös naapurimaista, kuten esimerkiksi siika-crudoa ja tattipastaa.

Vaikka ranskalainen keittotaito ja erityisesti kastikkeet ovat huippuluokkaa, tuo Teemu Auran ja Janne Aholan johtama keittiö myös oman modernin twistinsä annoksiin. Auran ja Aholan lisäksi ravintolan takaa löytyvät Riku Stenros ja Maiju Åstedt ja heidän yhteistyönsä on kantanut hedelmää aiemminkin kehutuissa ja vakaata suosiota nauttivissa Albinassa ja Mat Distriktissä. Le Coucou Vert onkin samaa taattua tunnelmallista laatua ja pöydissä on helppo viihtyä useammankin viinilasillisen ajan ja nauttia vielä juustovalikoimasta ennen illallisen kruunaavaa tarte tatinia.

Scolare

Helsingissä on lukuisia italialaisia ravintoloita, mutta syksyllä auennut klassisen tyylikäs Scolare menee suoraan kärkikastiin. Vuoden kokiksi 2018 valitun Kalle Tannerin luotsaamassa keittiössä pääosassa ovat erittäin laadukkaat raaka-aineet ja annokset valmistetaan perinteitä kunnioittaen ilman turhaa kikkailua. Listalta löytyvät pizzoja lukuun ottamatta kaikki klassisimmat italialaiset ruokalajit arancinoista vitello tonnatoon, cacio e pepestä risottoon ja parmigiana di melanzanesta saltimboccaan. Pastat valmistuvat käsityönä, ja antipasti-valikoimasta löytyy lukuisia carpaccio ja tartar-vaihtoehtoja. Listan kruunaavat grillattu meribassi ja Bistecca alla Fiorentina eli klassinen t-luupihvi, ja lisukkeet tilataan kylkeen peri-italialaiseen tyyliin erikseen. Jälkiruokaosastolla on paitsi tiramisùa, myös ilahduttavasti gelatoa, sorbettia ja granitaa.

Viinilistalla on ainoastaan italialaisia viinejä, joita sommelier Tiziano Mancini on poiminut valikoimaan huikeat 180 erilaista klassikoista kiinnostaviin natural-viineihin.

Le Ankka

Michelin-tähdellä varustetussa Olossa aiemmin keittiömestarina toiminut Ilkka Lääveri peri Sasu Laukkoselta myös Michelin-tähditetyn Oran ravintolatilan, joten Huvilakadulla saa poikkeuksellisia ruokaelämyksiä jatkossakin. Vaikka Le Ankka tulee fine diningista piirun verran kohti yksinkertaisempaa ja bistromaisempaa ruokaa ja tunnelmaa, on annosten laatu huippuluokkaa ja Lääveri malttaa Laukkosen tapaan kunnioittaa raaka-aineiden omimpia makuja sortumatta tarpeettomaan kikkailuun tai piperrykseen. Ruokalistalla loistavat suomalaiset raaka-aineet siianmadistä mustatorvisieniin ja kotimaisesta ankasta wagyu-härkään, mutta keittiön rakkaus perinteiseen ranskalaiseen keittotaitoon tekee ravintolasta kuitenkin enemmän klassisen kuin modernin. Jäykän klassinen Le Ankka ei silti ole, sillä sisustuksella, valaistuksella ja petroolinsininen värimaailmalla on onnistuttu luomaan viihtyisä tunnelma.

305

Hakaniemessä Michelin-tähdellä varustetun Grön keittiössä vuosia loistanut Janne Keskevaari otti haltuun kasvisravintola Silvopleeltä jääneet ravintolatilan. Keskevaarin ensimmäinen oma ravintola 305 on sesonkeihin nojaava rento bistro, joka tarjoilee modernia suomalaista ruokaa. Maa-artisokkapuuron kanssa tulee säilöttyjä metsäsieniä ja puolukkaa, ja päälle raastetaan kuivattua poronsydäntä, kuin katsuobushia konsanaan. Ruokalistalla paahdetut juurekset täydentävät kotimaista laatulihaa ja kalaa ja annokset viimeistellään usein maistuvilla kastikkeilla ja villiyrteillä. 305:een voi piipahtaa lasilliselle tai tilata yksittäisiä annoksia listalta, mutta parhaimmillaan ravintolakokemus on, kun heittäytyy varsin edullisen 3 tai 5 ruokalajin menun ja viiniparituksen hellään huomaan.

Nuoreen ravintolatiimiin kuuluvat niin Wellamoa uudistanut Dani Hänninen, kuin The Bull & The Firm:n porukka, joten myös ravintolan cocktail-osaaminen on huippuluokkaa ja viinilista Kallion kulmille tyypillisesti nuorekas ja mielenkiintoinen.

Le Coin

Hakaniementorin laidalle Siltasaarenkadulle auennut Le Coin vahvistaa entisestään rentojen ranskalaishenkisten bistrojen buumia. Laatuun ja raaka-aineisiin on panostettu: listalta löytyy esimerkiksi hummerikeittoa, kampasimpukkaa sekä paistettua ankanmaksaa ja portviinikastiketta. Annokset ovat kauniita ja klassinen keittotaito kunniassa, joten Le Coinissa voi huoletta tilata niin härän sisäfilettä tai tartaria, kuin karitsan paahtopaistia tai paahdettua siikaa. Suurista ikkunoista huolimatta ravintoloitsijat Eero Suhonen ja Hanna Kaartoaho ovat onnistuneet loihtimaan avaraan ravintolatilaan viihtyisän ja lämpimän tunnelman tyylikkyydestä tinkimättä.

Burn & Shine

Ragu-ravintolan takaa tutut Antti Asujamaa, Markus Murtovaara ja Anu Survo avasivat Ludviginkadulle grillaamiseen erikoistuneen BBQ-ravintolan, joka luottaa ikiaikaiseen tulella ja savulla kypsentämiseen. Tuhteja ja savuisia lihoja ja kasviksia tasapainottavat fermentoidut ja pikkelöidyt lisukkeet ja erilaiset kastikkeet aiolista cowboy-voihin. Alkuruuat ostereista kampasimpukoihin ja tartarista cevicheen taas on rakennettu raw bar -ajattelun ympärille. Monipuolisen viinilistan lisäksi Burn & Shinen savustusteema näkyy myös talon cocktaileissa. 

Ravintolan sisustus punertavan tummissa sävyissä on urbaanin kansainvälinen ja vauhdikkaat kuosit ja lennosta vaihtuvat seinämaalaukset vilisevät pop-kulttuuri-elementtejä eli yleisilmettä ja tunnelmaa voisi kuvailla trendikkääksi ja moderniksi.

Murasaki

Hotelli Helkan uumenissa lymyilevä Murasaki on alusta loppuun Saki Tatsunorin yhden hengen show. Ravintolan lyhyen tiskin äärelle mahtuu kerrallaan vain 8 henkeä ja autenttiseen japanilaiseen tyyliin Tatsunori tekee kaikki ruuat asiakkaiden silmien alla. Kausittain vaihtuva menu sisältää huolella valmistettuja japanilaisia klassikoita. Lounaalla tarjoillaan pääannoksen lisäksi teishoku-tyyliin kokoelma pikkuannoksia, ja illallisella taas voi vapaammin tilata pieniä baariannoksia izakaya-tyyliin.

Koko ravintolan voi myös varata omalle seurueelle omakase-tyylistä kokonaismenua varten. Koska Tatsunori tekee kaiken itse, on ravintolan hinnoittelu varsin kohtuullinen ja japanilaiseen tyyliin paikka on auki 6 päivää viikossa jopa jouluna ja juhlapyhinä.

Karppi

Punavuoreen auennut Karppi edustaa modernista fine-diningista ja eurooppalaisista vaikutteista inspiroitunutta aasialaista fuusio-izakayaa, jossa annosten makumaailma tulee pääosin Vietnamista, Japanista ja Koreasta. Kuulostaa hieman sekavalta, mutta lautasella herkät ja jumalaisen kauniit pikkuannokset hurmaavat paatuneimmankin fuusioskeptikon. Jos Karpin sisustus on hauskan leikkisä seinillä roikkuvine pahvikarppeineen, niin myös ruoka on pieteetillä valmistettua, mutta sama luova pilke silmäkulmassa koostettua.

Korealaistyylinen iberico-bulgogi saa kylkeensä kimchin kanssa grillattua vesimelonia ja udon-nuudelit dashin ja beurre blancin yhdistävässä kastikkeessa paistettua kampasimpukkaa. Sama rohkea ja kokeileva linja jatkuu cocktaileissa, kun esimerkiksi gin saa seurakseen jasmiini-siirappia ja kurkkumehua.

Pobre

Annankadulle auennut Pobre ponnistaa filippiiniläiseltä pohjalta, mutta Filippiinien entisen emämaan Espanjan ruokakulttuuri tuo mukaan onnistuneen fuusion elementit. Listalta löytyy siis espanjalaisia klassikoita filippiiniläisillä vaikutteilla, kuten mustekalaa paahdetulla kookoskastikkeella. Vaikutteita huolellisesti viimeisteltyihin kauniisiin ja maistuviin annoksiin on imetty myös muualta eli listalta löytyy myös esimerkiksi tonnikala-carpaccioa wasabi-sitruskastikkeella sekä kampasimpukoita sitruuna-kosholla ja artisokka-lastuilla. Merenelävien lisäksi tuhdimpaan makuun on tarjolla iberico-ribsejä ja kare-kare naudanlihavartaita.

Viinilista painottuu vahvasti eurooppalaisiin pientuottajiin, mutta monipuolisimmillaan Pobren fuusioteema tulee esiin laajalla cocktail-listalla.

Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Vuonna 2023 nousi valtava määrä uusia yrittäjävetoisia ja kunnianhimoisia ravintoloita, jotka tarjoavat tuoreita makuelämyksiä. Ruokatoimittaja Timo Santala valikoi uusien avausten joukosta mielenkiintoisimmat.
Teaser Image