Jouluna nautitaan perinteisiä ja uusia makuja

Christmas food in Finland
Lead text
Joulun odotus tarkoittaa suomalaiselle suuren ruokajuhlan lähestymistä. Jo pikkujouluissa nautitaan niin perinteisen joulupöydän makuja kuin kokeillaan ennakkoluulottomasti uusia makuja.

Perinteitä joulupöytään

Joulupöytä notkuu perinneherkuista, kuten rosollista, porkkana-, lanttu- ja maksalaatikosta sekä monelle edelleen myös kinkusta, mutta kattaukseen mahtuu aina jokunen uusi kokeilukin. Monessa suomalaisessa joulupöydässä on koottuna kaikki parhaat ruoat vuoden varrelta.

Kotimaiset, lähellä tuotetut raaka-aineet ovat arvossaan, ja joka kokilla on omat niksinsä tunnelman kohottamiseen. Joissakin perheissä pakastetaan kesän ensimmäisiä perunoita, jotta jouluaattona voidaan nauttia uusia perunoita. On monta koulukuntaa siitä, miten herneet tai lipeäkala nautitaan - tai nautitaanko ollenkaan.

Joulukalojen rooli on kasvussa. Perinteisesti suomalaisen joulun kalat ovat olleet säilöttyjä silakoita ja silliä sekä keitetty lipeäkala, mutta niiden rinnalle on tullut graavattu ja savustettu lohi sekä jaloin kalatuotteemme, muikunmäti serkkuineen. Hauestakin syntyy joulukalaa sitruunalla marinoimalla.

Christmas trees for sale fill the foreground, with Hietalahti Market Hall peeking from behind them in the background.
Show in landscape format
Off

Kala ui kauppahalleissa ja ravintoloissa

Joulun kalaherkut hankitaan koteihin kauppahallista ja hyviltä kalakauppiailta. Helppo tapa päästä kalan makuun on tehdä kierros Vanhassa kauppahallissa ja maistella vaikkapa ginillä graavattua siikaa, sillistä tehtyä gubbröraa ja kylmäsavulohileipiä eri tiskeillä. Kansainvälisempään juhlatunnelmaan pääsee, kun pyytää E. Erikssonin henkilökuntaa avaamaan muutaman osterin.

Osterien lisäksi juhlakauteen kuuluvat mäti ja kaviaari. Viivähdä hetki Etelärannan piskuisessa Finlandia Caviar -ravintolassa ja testaa kaikkein ylellisimmät joulun maut!

Helsingin ravintoloissa on tarjolla ihania kala-annoksia klassisista Salven silakoista aina aina fine dining -ravintoloiden hienostuneisiin pikkuannoksiin. Lohikeitto on suomalainen klassikko, jota kannattaa testata esimerkiksi Kauppahallin Storyssä tai Kampin Korttelin Fisken på Disken -ravintolassa. Ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho tarjoaa Katajanokalla päivittäin päivän kalan tuoreesta saaliista.

A close up of two glasses of glögi a teapot, bowls of sweets and candles resting on a table.
Show in landscape format
Off

Tuomaan markkinoille tunnelmallisille treffeille

Tuomaan Markkinoilla on joka vuosi jotain tuttua ja jotain uutta, aivan kuten suomalaiseen jouluperinteeseen kuuluu. Helsingin ravintolamaailman kiinnostavimmat nimet pitävät markkinoiden ilmapiiristä ja tuovat kiinnostavia makuja helposti saataville. Valitse itse, otatko kuumaa vai kylmää juotavaa, isoa vai pientä purtavaa.

Glögille voi sanoa kyllä heti ilmojen viiletessä! Kahviloiden ja baarien omat sekoitukset, erilaiset kotimaiset marjamehut ja joka vuosi uudet mausteet tekevät glögistä aina ajankohtaisen. Onko tämän vuoden hitti tumma vai vaalea, kylmä vai kuuma? Glögin mausteena käytetään modernisti kuusenkerkkää ja mäntyä, ja omena antaa sille tervetullutta hedelmäisyyttä. Kuuman juoman seuraan sopivat piparit, juustot ja muu sormiruoka.

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Joulun odotus tarkoittaa suomalaiselle suuren ruokajuhlan lähestymistä. Jo pikkujouluissa nautitaan niin perinteisen joulupöydän makuja kuin kokeillaan ennakkoluulottomasti uusia makuja.