Julens traditionella och nya smaker

Christmas food in Finland
Lead text
För finländare är väntan på julen en stor matfest. Det hela börjar på lillajulsfester och med traditionella julbord som ofta också bjuder på spännande nya smaker.

Traditionella julbord

Julbordet dignar av traditionella delikatesser, såsom sillsallad, skinka, morots-, kålrots- och potatislåda.  För de flesta är skinkan fortfarande julbordets krona, men många provar också på olika nya smaker. I många finländska familjer dukas de allra bästa rätterna från det gångna året fram.

Inhemska närproducerade råvaror ligger högt i kurs och varje kock har sina knep för att höja stämningen. I en del familjer läggs sommarens första potatisar i frysen för att sedan avnjutas på julafton. Det finns olika åsikter om hur ärter eller lutfisk ska tillredas – eller huruvida de ska tillredas överhuvudtaget.

Det dukas fram allt fler sorters julfisk. Inlagd strömming och sill samt kokt lutfisk är traditionella fiskrätter till jul, men även gravad och rökt lax samt den ädlaste av våra fiskprodukter, nämligen rom av löja och närbesläktade fiskarter, har blivit viktiga inslag i julbordet. Gädda blir en god julfisk när den marineras i citron.

Julens traditioner förändras långsamt, men de kan ändå justeras med lätt hand. Hur vore det att avstå från att njuta av alla säsongens delikatesser samma dag och fördela njutningen över en längre tid i stället? Adventstiden erbjuder många möjligheter att smaka på favoriträtterna redan före julafton. Och det bästa är att unna sig läckra maträtter under hela december månad – på kaféer och restauranger får man gotta sig i många olika bord.

Christmas trees for sale fill the foreground, with Hietalahti Market Hall peeking from behind them in the background.
Show in landscape format
Off

Färsk fisk i saluhallarna och på restaurangerna

Hushållen skaffar julens fiskdelikatesser i saluhallen av bra fiskförsäljare. Gör en runda i Gamla saluhallen för att väcka smaklökarna och stanna vid olika diskar för att smaka på till exempel gingravad sik, gubbröra av sill och smörgåsar med kallrökt lax. Eller be att E. Erikssons personal öppnar några ostron så att du kommer i en mer internationell feststämning.

Rom och kaviar är också en del av festsäsongen. Stanna en stund på den lilla restaurangen Finlandia Caviar vid Södra kajen och testa de lyxigaste julsmakerna!

Helsingfors restauranger serverar härliga fiskrätter med allt från Salves klassiska strömmingar till de sofistikerade småportionerna på fine dining-restauranger. Laxsoppa är en finsk klassiker som serveras på Salutorgskajens stämningsfulla restaurangbåtar eller på restaurang Fisken på Disken i Kampens kvarter. Restaurang Nokkas kökschef Ari Ruoho bjuder varje dag på färsk fisk från dagens fångst på Skatudden.

A close up of two glasses of glögi a teapot, bowls of sweets and candles resting on a table.
Show in landscape format
Off

Gå på stämningsfull träff på Tomasmarknaden

Tomasmarknaden bjuder varje år på något bekant och något nytt, precis i enlighet med den finländska jultraditionen. De mest intressanta namnen i Helsingfors restaurangbransch gillar stämningen på marknaden och serverar intressanta smaker lättillgängligt för besökarna. Du väljer själv om du vill dricka varmt eller kallt och om du vill ha en liten smakbit eller en hel måltid.

Det smakar med glögg när dagarna blir kallare! Även glöggen följer med sin tid eftersom kaféer och barer introducerar egna blandningar varje år. Olika finländska bärsafter och nya kryddor ger variation i glöggen. Är årets hit mörk eller ljus, kall eller varm? Nu kryddas glöggen modernt med granskott och tall, och äppel ger glöggen dess efterlängtade fruktighet. Pepparkakor, ostar och annan plockmat passar bra till den varma drycken.

Tomasmarknaden bjuder in alla för att delta i stämningen 27.11–22.12.2021.

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
För finländare är väntan på julen en stor matfest. Det hela börjar på lillajulsfester och med traditionella julbord som ofta också bjuder på spännande nya smaker.