Helposti julkisilla kulkuvälineillä kansallispuiston siimekseen

Aerial view of a small, dark lake shaped like a thumbprint, surrounded by trees in Nuuksio national park.
Finnish

Kansallispuistomme ovat luonnon, rauhan ja mykistävien maisemien valtakuntia. Pääkaupunkiseudun vilinästä pääsee kätevästi julkisilla kolmeen eri kansallispuistoon. Hoidetut reitit ja taukopaikat kutsuvat meitä huolettomille retkille vahvistamaan luontosuhdettamme ja voimaan hyvin.

Antti Huttunen
Retkipaikka.fi
Antti Huttunen / Retkipaikka

Helsingin metropolialueella sijaitsee peräti kaksi kansallispuistoa: Nuuksio ja Sipoonkorpi. Molempiin puistoihin on helppo saapua julkisilla. Pienen matkan päässä luoteessa levittäytyy myös Liesjärven kansallispuisto, jonka luontoon on vaivatonta loikata pikavuoron kyydistä. Kaikki kolme puistoa tarjoavat mahdollisuuden niin päiväretkeen kuin pidempään patikointiinkin. 

Nuuksioon 

Rajalliset tieyhteydet ovat yksi syy siihen, miksi Nuuksion jylhä alue on pysynyt retkeilijän kannalta ihastuttavan asumattomana. Bussilla Nuuksioonkin kuitenkin pääsee. Tämä vuonna 1994 perustettu puisto on yksi maamme suosituimmista kansallispuistoista, ja sen sylistä löytyy myös mykistävän upea Suomen luontokeskus Haltia

Haltiaan ja Kattilaan: bussilla 245 Espoon keskuksesta 

Helpoin tapa lähteä Nuuksioon on julkisilla. Ensin matkataan junalla Espoon keskukseen, ja siitä noustaan bussiin 245. Kyytiin voi hypätä myös Ikean luota. Jos Nuuksio ei ole vielä tuttu, kannattaa hypätä kyydistä Haltian kohdalla ja käydä hakemassa luontokeskuksesta vinkit itselle sopivista reiteistä. Rengasreittien lisäksi bussin 245 avulla voi nauttia myös yhdensuuntaisista reiteistä ajamalla vaikkapa perille Kattilaan ja palaamalla sieltä Haltiaa kohden polkuja pitkin. 

Luukkiin: bussilla 345 Elielinaukiolta 

Reitti kulkee kansallispuistoon kuuluvan Kettukorven alueen sivuitse. Myös Luukin ulkoilualueella on monipuolinen reitistö, josta on polkuyhteys kansallispuiston alueelle. Esimerkiksi Velskolan kautta pääsee kulkemaan Haltiaan, josta puolestaan pääsee paluumatkalle Helsinkiin julkisilla. Reitti kulkee monille tuntemattoman Nuuksion kansallispuiston itäosan halki, ja sen varrella sijaitsevat muun muassa hieno Kaitalampi, Meerlammen lippaluola sekä Vääräjärven ja Urjan tulipaikat. 

Veikkolaan: bussilla 280 Kampista 

Kampista, kaukoliikenteen terminaalista lähtevällä bussilla 280 pääsee puolessa tunnissa Veikkolaan. Periltä on vain reilun kilometrin matka Soidentaantielle, josta pääsee sukeltamaan Nuuksion kansallispuistoon. Täällä kuljettavissa on 2,7 kilometriä pitkä Kaarniaispolku. Kaarniaispolku on rengasreitti, jonka varrella voi ihastella muun muassa komeita kuusikoita ja jäkäläkallioita sekä silmäillä pitkospuilta Haaversopakon suomaisemaa. Veikkola-Siikajärvi-yhdysreittiä kulkemalla pääsee etenemään myös puiston muihin osiin, kuten 4 kilometriä pitkälle Soidinkierrokselle ja vaikka kuuluisalle Korpinkierrokselle. 

Seikkailijalle: bussi 244 Espoon keskuksesta

Tämä linja on oikea valinta, jos haluaa nähdä uusia puolia tutusta puistosta. Tällä täsmäiskulla Kolmoislammit ja Holma-Saarijärven ihastuttavat retkikohteet ovat saavutettavissa todella näppärästi linjan päätepysäkiltä, Siikaniemeltä käsin. Nämä ehkäpä Nuuksion kauneimmat tulipaikat jäävät usein syrjään suosituimmilta reiteiltä. Paluun voi valita samalla linjalla, kulkea Veikkolaan tai vaikka kiertää Haltiaan. 

Vinkki!

Nuuksiossa järjestetään kesällä päivittäin eriteemaisia opastettuja retkiä ja kierroksia. Lue lisää Visit Espoon sivuilta

Show in landscape format
Off

Sipoonkorven kansallispuisto 

Sipoonkorpi on urbaaneista kansallispuistoistamme nuorempi: puisto on perustettu vuonna 2011. Sipoonkorpi sijaitsee osin Helsingin kaupungin alueella, mutta on Nuuksiota selvästi rauhallisempi. 

Kuusijärvelle: bussi 739 Rautatientorilta 

Vantaan Kuusijärvi sijaitsee Sipoonkorven kansallispuiston länsirajalla ja on hieno miljöö retken aloittamiseen ja päättämiseen. Kuusijärvellä on uimaranta ja jopa savusauna. Järven ympäri kiertää reitti, joka ei ole kansallispuiston alueella. Omaa rauhaa etsivän retkeilijän kannattaa ylittää Vanha Porvoontie ja pujahtaa itse kansallispuiston salomaille. Siellä voi pistäytyä vaikkapa Bisajärvellä tai Brännbergenin hiidenkirnulla. Polkuja pitkin on Kuusijärveltä mahdollista saavuttaa myös Sipoonkorven kaukaisemmat kolkat. 

Sipoonkorven eteläosiin ja Sotunkiin: bussi 717 Rautatientorilta 

Sotungin alueelta löytyvä Kalkinpolttajanpolku (ent. Kalkkiruukinpolku) kiertää vaativassa metsämaastossa ja kallioilla. Reitti on viitisen kilometriä pitkä, ja sen varrella on tulentekopaikka ja laavu. Kalkinpolttajanpolun nähtävyyksiä ovat muun muassa vanha kalkkilouhos sekä Sotungin kylän perinteinen maatalousalue. Reitin korkeimmalta kohdalta, Högbergetiltä, näkyy aina Vuosaaren satamanostureille saakka. 

Sipoonkorven pohjoisosiin: bussit 785, 787 ja 788 Rautatientorilta 

Loikkaa kyydistä Jokivarrentiellä Länsitien pysäkillä, ja pääset Länsitietä seuraten helposti retkeilemään Sipoonkorven pohjoisosiin. Täältä löydät muun muassa ihastuttavan Ponun perinnepostia -luontopolun, jossa metsän eri eliöt ovat kirjoittaneet postikortteja toisilleen. Alueella risteilee kosolti myös muita polkuja, joten retkeiltävää riittää. 

Show in landscape format
Off

Liesjärven kansallispuisto 

Liesjärven kansallispuisto on myös yllättävän helppo saavuttaa julkisilla pääkaupunkiseudulta käsin, matkaan kuluu vain hieman toista tuntia. Liesjärven kansallispuistossa on upea valikoima reittejä, ja alueen kuuluisimmat nähtävyydet ovat kapea Kyynäränharju sekä pittoreski Korteniemen perinnetila. 

Kyynärään ja luontokeskukselle: loikkaa Forssan bussiin 

Helsingistä Forssaan matkaavat bussit ovat helppo keino päästä Liesjärvelle. Nouse kyydistä Valtatie 2:lla joko Kyynärän tai Eerikkilän pysäkeillä, ja retki voi alkaa. 

Kyynärän bussipysäkiltä on noin 1,5 kilometrin matka Kyynäränharjulle, joka on todella vaikuttava nähtävyys. Järvenselällä ohuen ohuena luikertava harju on hieno kulkea päästä päähän. Luonnollisesti reitistöä pitkin pääsee myös puiston muihin osiin, ja Ilvesreittiä pitkin on mahdollista patikoida jopa naapurikansallispuistoon Torronsuolle, joka on Suomen syvin suo. 

Eerikkilän pysäkiltä on kahden kilometrin matka Hämeen luontokeskukselle, jonka toiminnasta vastaa Eerikkilän urheiluopisto. Luontokeskuksesta saat hyvät vinkit sekä Liesjärven että Torronsuon kansallispuistoihin, mutta parasta on, että luontokeskusta ympäröi todella viehättävä Ruostejärven virkistysalue polkuineen, tulipaikkoineen ja uimarantoineen. Luontokeskukselta voi patikoida Eerikkilän urheiluopistolle kapeaa, järvien ympäröimää harjua pitkin. 

Näkymä Porkkalaniemessä
Show in landscape format
Off

Bonuskohde: Porkkalanniemi 

Porkkala ei nykyisin ole kansallispuisto, mutta toiseen maailmansotaan asti se sellainen oli. Kenties jonain päivänä Porkkala nähdään jälleen osana Suomen kansallispuistojen komeaa listaa – läheltä liippasi jo vuonna 2016, jolloin voiton vei täpärästi Hossa. Porkkalanniemi on upea alue, jonka retkeilyrakenteet Uudenmaan virkistysalueyhdistys on juuri uudistanut. 

Helsingistä matkataan ensin esimerkiksi U-junalla Kirkkonummelle, mistä bussi 902K vie Porkkalanniemelle. 

Meren ympäröimällä Porkkalanniemellä saa nauttia jylhistä silokallioista, käkkäräisistä saaristomännyistä ja tuulen tuiverruksesta. Taukopaikkoja on useita, ja alueelta löytyy lukemattomien polkujen lisäksi myös virallisia reittejä, kuten Telebergetin lenkki ja Vetokannaksen taival. 

Lisää ideoita

Nuuksioon.fi
Luontoon.fi
Reittiopas.fi

Show image on the left
Off
Card list
Kansallispuistoja ja ulkoilualueita
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Kansallispuistoon Helsingistä julkisilla? Onnistuu helposti – poimi vinkit tästä.