Vinkit ruskabongarille Helsinkiin

Autumn leaves in Suomenlinna
Lead text
Helsinki on värikkäimmillään lokakuussa. Puut ovat pukeutuneet keltaiseen ja punaiseen. Ruskasta nauttiakseen ei tarvitse matkustaa Lappiin, vaan kaupunkiluonto tarjoilee mielikuvituksellisia värielämyksiä koko rahalla.

Helsingissä ruskahuippu on yleensä lokakuun ensimmäisellä viikolla. Paras aika on lokakuun alkupuolen aurinkoinen päivä. Mitä aurinkoisempaa ja viileämpää sää on syys-lokakuun taitteessa, sitä näyttävämpi ruskasta tulee. Puun perimästä johtuen talveen valmistautuminen alkaa, kun päivän pituus vastaa sen alkuperäisen kasvupaikan olosuhteita lehtienputoamisen aikaan. 

Kaikkein varmimmin näyttävät sävyt löytää vaahteroista. Niiden lisäksi ruskabongarin kannattaa metsästää muita jaloja lehtipuita ja muusta puustosta erityisesti haapoja, jotka punastuvat syksyisin todella komeasti. Sesonki jatkuu koko lokakuun, ja kun lehdet ovat kadonneet hiljalleen puista, ovat pihlajanmarjat ja villeiltä metsäalueilta harvakseen löytyvän halavan valkopörröiset kukinnot metsän viimeisiä väriläiskiä. 

Paras sää ruskaretkelle on aurinkoinen päivä, jolloin keltainen suorastaan loistaa. Mutta se ei ole välttämättömyys. Tärkeintä on lähteä, nostaa katse ylös ja etsiä väriläiskät kaupunkimaisemasta. Niitä on kaikkialla, mutta tässä vielä muutama täsmävinkki ruskaretkien kohteiksi! 

1. Kävely Töölönlahden ympäri 

Kantakaupungissa parhaita paikkoja ruskan bongaamiseen ovat keskustan puistot, ja näistä ehkäpä kaikkein parhaimmat palat ruskan kannalta osuvat Töölönlahden ympäristöön. Erityisesti Linnunlaulutie vaahteroineen on varma valinta, ja siitä kannattaa jatkaa koko kierros Töölönlahden ympäri. 

2. Eläintarhanlahden ja Kaisaniemenlahden kierros 

Kallion ja Hakaniemen puolella ruskakävelyn reitti kannattaa suunnata veden ympäri kohti Kaisaniemenpuistoa, ja sieltä edelleen Tokoinrannan kirjavien puiden alitse Hakaniemeen. Romanttinen iltakävely kirjavien lehtien keskellä näissä maisemissa on varmasti toimiva idea. 

3. Meilahden arboretum 

Läntisessä kaupungissa komeimmat sävyt löytyvät Meilahden arboretumin eksoottisemmista lehtipuista. Arboretum on perustettu Meilahden kartanon maille kolmen kallion väliseen laaksoon, Johannesbergintien ja Meilahdentien väliin. Kolmen hehtaarin alueelta löytyy yli 300 puuta ja pensasta, joten luvassa on moninainen väri-ilotulitus. 

4. Viikin arboretum 

Idän ykköspaikka on puolestaan Viikin Arboretum, joka on käymisen arvoinen kohde kaikkina vuodenaikoina, mutta todelliset huiput ovat keväällä ja syksyllä. Luvassa on monipuolista väriloistoa. Puut on ryhmitelty maantieteellisten teemojen mukaan. Erityisesti aasialaisten puiden osiot kannattaa käydä katsomassa sillä silmällä. Jos idän suunnalta hakee enemmän ruskaelämyksiä, niin kannattaa muistaa myös kaupungin kartanoiden puistot. 

5. Niskalan arboretum ja Haltiala 

Pohjoisessa ruskaretken kohteeksi sopii esimerkiksi kävely Vanhankaupunginkoskelta ylös Vantaanjokivartta aina Haltialaan asti. Siellä odottaa Niskalan Arboretum, ja matkan varrella jokirannan lehtipuut ovat varma valinta. Pistäytyä kannattaa myös Haltialassa. 

6. Keskuspuiston "luomuruska" 

Jos hakusessa on suomalaisen metsän ruska aidoimmillaan, niin suunnaksi kannattaa ottaa Keskuspuisto. Siellä kannattaa poiketa myös pienille poluille tai jopa niiden ulkopuolelle, sinne missä kasvaa mustikkaa, juolukkaa, erilaisia heiniä ja sananjalkoja. Maasta voi nimittäin löytää myös valtavan kauniin väriloiston etenkin, jos lokakuun alkupuolelle osuu hallayö tai pari. 

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsinki on värikkäimmillään lokakuussa. Puut ovat pukeutuneet keltaiseen ja punaiseen. Ruskasta nauttiakseen ei tarvitse matkustaa Lappiin, vaan kaupunkiluonto tarjoilee mielikuvituksellisia värielämyksiä koko rahalla.