Tips för vänner av höstfärger i Helsingfors

Autumn leaves in Suomenlinna
Lead text
Helsingfors är som färggrannast i oktober. Träden lyser i gult och rött. För att se den ståtligaste färgprakten behöver du inte resa till Lappland, utan stadsnaturen bjuder på lika fantasifulla färgupplevelser.

I Helsingfors infaller de bästa höstfärgerna, 'ruska' på finska, i allmänhet under den första veckan i oktober. Den bästa tiden är i allmänhet en solig dag i början av oktober. Ju soligare och svalare väder det är kring månadsskiftet september-oktober, desto ståtligare blir ruskan. På grund av trädets arvsmassa börjar trädet förbereda sig inför vintern, då dagens längd motsvarar förhållandena för lövfällningstiden på dess ursprungliga växtplats. 

Lönnarna bjuder på de snyggaste färgerna. Utöver dessa kan ruskavännen spana in andra ädla lövträd och i synnerhet aspar, som på hösten får en verkligt snygg röd färg. Säsongen pågår under hela oktober, och efter det att löven småningom försvinner från träden, är rönnbären och ulliga vita bollar i jolster de sista färgklickarna i skogen. 

Det bästa vädret för en ruskautfärd är en solig dag, då den gula färgen direkt lyser starkt. Men det måste inte vara soligt. Det viktigaste är att gå ut i naturen, lyfta blicken mot träden och se färgprakten i stadslandskapet. Färgerna finns överallt, men här kommer ändå några säkra tips för ruskautfärder! 

1. Promenad kring Tölöviken 

I innerstaden är parkerna i centrum de bästa platserna för att se ruskan. Det bästa stället att se höstfärger är kanske omgivningen kring Tölöviken. I synnerhet Fågelsångsvägen med sina lönnar är ett säkert val och fortsätt gärna promenaden runt hela Tölöviken. 

2. En runda kring Djurgårdsviken och Kajsaniemiviken 

En ruskautfärd i Berghäll och Hagnäs kan gärna gå runt stranden vid Kajsaniemiviken, och fortsätta sedan mot Tokoistranden med sina färgrika träd och vidare mot Hagnäs. En romantisk kvällspromenad i detta landskap med de brokiga löven är ingen dålig idé. 

3. Mejlans arboretum 

De snyggaste färgerna i västra delen av staden ser du i Mejlans arboretum med sina exotiska lövträd. Arboretumet grundades på Mejlans herrgårds marker i en dal omgiven av tre bergsklippor, mellan Johannesbergsvägen och Mejlansvägen. På det tre hektar stora området finns över 300 träd och buskar, så här bjuds på en mångfacetterad färgprakt. 

4. Arboretumet i Vik 

Det bästa stället i östra delen av staden är åter arboretumet i Vik, som är sevärt under alla årstider, men i synnerhet under våren och hösten. Här finns en varierande färgrikedom. Träden har grupperats enligt geografiska teman. I synnerhet delarna med asiatiska träd är värda ett ruskabesök. Andra ruskaupplevelser österut kan du få uppleva i stadens herrgårdsparker. 

5. Nackböle arboretum och Tomtbacka 

Ett bra alternativ för en ruskautfärd i norra delen av staden är exempelvis en promenad från Gammelstadsforsen norrut längs Vanda å ända fram till Tomtbacka. Där finns Nackböle Arboretum, och lövträden vid åstranden är ett säkert val. Tomtbacka är också värt ett besök. 

6. ”Ekoruska” i Centralparken

Den som vill se den mest genuina ruskan i en finländsk skog ska styra stegen mot Centralparken. Här lönar det sig också att promenera på små stigar eller utanför dem och se hur blåbär, odon, olika gräs och örnbräken växer. På marken kan det också finnas en mycket vacker färgprakt i synnerhet om det i början av oktober har varit en frostnatt eller två. 

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingfors är som färggrannast i oktober. Träden lyser i gult och rött. För att se den ståtligaste färgprakten behöver du inte resa till Lappland, utan stadsnaturen bjuder på lika fantasifulla färgupplevelser.