Helsingin parhaat polkujuoksureitit

The manmade hill at Malminkartano is the perfect place to work out your thighs.
Finnish

Töölönlahden ja Lauttasaaren kierros sekä Seurasaaren hiekkatiet ovat monelle tuttuja lenkkireittejä, mutta oletko koskaan ajatellut, että lähes kaikkialta Helsingistä löytyy myös polkuja. Niitä pitää vain osata katsoa polkujuoksijan metsäreitteihin rakastuneella silmällä. 

Marinella Himari
Retkipaikka.fi
Marinella Himari / Retkipaikka.fi

Keskuspuisto

On vaikea kuvitella, että tällainen paratiisi todella löytyy keskeltä pääkaupunkiseutua. Helsingin juoksukeitaaksikin kutsutun Keskuspuiston metsäpolut tarjoavat vauhdikkaita reittejä niin aloittelijoille kuin lajia pidempäänkin harrastaneille. Luvassa on vaativaa kivikkoa ja muhkuraista juurakkoa - kuitenkin melko maltillisin nousumetrein - sekä upeaa korpimetsää ja komeita pitkospuita.

Haltialan helmet ja Paloheinän polut

Haltialasta löytyy joukko Keskuspuiston kauneimpia luonnonnähtävyyksiä, joista osaan voi tutustua myös polkujen varrella. Näistä yksi on Paloheinän ulkoilumajalta lähtevä Haltiavuoren luontopolku, joka kiertää Haltialan aarnialueen kautta Vantaanjokivarteen Pitkäkoskelle ja edelleen Haltiavuoren kautta takaisin Paloheinään. Pituutta polulle kertyy vajaat seitsemän kilometriä. Pidempi 16 km lenkki käy Silvolan tekojärven kautta.

Hallainvuoren lähiluonto

Upeaa lähiluontoa löytyy myös esimerkiksi Herttoniemestä ja Hallainvuorelta, mistä voi juosta polkuja pitkin Lammassaareen ja Latokartanoon saakka. Noin 6,5 kilometrin mittainen reittivalinta kulkee Herttoniemestä Vanhankaupunginlahdelle, josta matka jatkuu Hallainvuoren kautta Myllypuroon.

Vuosaaren huiputus

Mikäli mielit mäkijuoksua, lähde Vuosaareen! Mt. Vuosaaren kupeessa sijaitsevalta parkkipaikalta voi kirmata huipun kautta Labbackaan, Salmenkalliolle, Länsisalmen mäille ja palata takaisin jokseenkin samoja maastoja, mutta eri polkuja. Matkaa kertyy vajaa 20 kilometriä ja nousumetrejä alle 700 m. Jos karvan vajaa puolimaraton tuntuu kuitenkin liian pitkältä, voi poluilla kääntyä takaisin koska tahansa.

Uutelan kevein

Jos haluat lähteä ihan vaan kevyelle hölkälle, Uutelan luontopolku on oikea valinta. Tämä kahdeksikon muotoinen luontopolku koostuu kahdesta eri mittaisesta kierroksesta (2,5 km ja 1,5 km), joista voit kiertää joko toisen tai vaikka molemmat. Reitin erityispiirteenä monipuolinen ja erityisen upea meren, niittyjen ja metsien kirjoma luonto.

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Töölönlahden ja Lauttasaaren kierros sekä Seurasaaren hiekkatiet ovat monelle tuttuja lenkkireittejä, mutta oletko koskaan ajatellut, että lähes kaikkialta Helsingistä löytyy myös polkuja. Niitä pitää vain osata katsoa polkujuoksijan metsäreitteihin rakastuneella silmällä.