Helsingin historia pähkinänkuoressa

Itäinen Heikinkatu, nyk. Mannerheimintie 5-7
Lead text
Helsingin seudulla on asuttu jo tuhansia vuosia. Suomen itsenäisyyden ajalla Helsinki on ollut paitsi pääkaupunki, myös maan suurin kaupunki.
Metro kulkee hautaröykkiön ohitse
Show in landscape format
Off

Helsingin seudulla on asuttu jo tuhansia vuosia, ja keskiajasta alkaen alue kuului Ruotsin kuningaskuntaan. Kaupunki Helsingistä tuli Ruotsin kuninkaan Kustaa Vaasan käskystä vuonna 1550. Vuonna 1808 Venäjä valtasi koko nykyisen Suomen alueen ja teki Helsingistä uuden autonomisen alueen, Suomen suuriruhtinaskunnan, pääkaupungin. Suomi itsenäistyi ensimmäisen maailmansodan ja Venäjän vallankumouksen melskeissä vuonna 1917. Helsinki on itsenäisyyden ajalla ollut paitsi pääkaupunki, myös Suomen suurin kaupunki.

Keskiaikainen kirkko ja hautausmaa.
Show in landscape format
Off

Meren ja maan rajalla jo tuhansia vuosia

Ruotsi halusi 1500-luvulla luoda Suomenlahden pohjoisrannalle vilkkaan kauppakaupungin vastarannalla sijaitsevan Tallinnan kilpailijaksi. Helsingin seudun asukkailla oli kuitenkin jo ennestään pitkä merenkulun perinne. Läpi keskiajan alueen talonpojat olivat yhteistyöllä varustaneet laivoja ja vieneet maa- ja metsätaloustuotteitaan saksalaisen kauppaliitto Hansan jäsenkaupunki Tallinnaan. Helsingin pitäjä oli keskiajalla eläväinen maalaiskunta, jonne rakennettiin jopa oman aikansa wau-arkkitehtuuria edustava kivikirkko. Maasta ja merestä oli tätä ennenkin eletty jo pitkään: ensimmäiset asukkaat ilmaantuivat Helsingin seudulle jo noin 7000 vuotta sitten!

Lue lisää pääkaupunkimme varhaishistoriasta Historia Helsingissä.

Vesivärimaalaus Suomenlinnasta vuodelta 1760-luvulta
Show in landscape format
Off

Itämeren tytär

Helsinki perustettiin käymään kauppaa Itämerellä, niin itään, etelään kuin länteen. Kaupungin alkuperäisen paikan osoittauduttua laivoille liian matalaksi kaupungin keskusta siirrettiin 1600-luvulla nykyiselle paikalleen. Vaikka asukasluku oli 1800-lukuun saakka vain joitakin tuhansia, oli Helsinki kuitenkin tuolloin suurimpia kaupunkeja Suomessa, eikä se koko Ruotsin valtakunnan mittapuullakaan mitattuna ollut mitätön. Erityisesti 1700-luvulla, jolloin rakennettiin mahtava Suomenlinnan linnoitus, Helsinki oli koko valtakunnan tuntema. Lisäksi upeat helsinkiläiset purjelaivat purjehtivat Välimerelle ja jopa Etelä-Amerikkaan saakka.

Lue lisää Historia Helsinki -sivustolla:

Litografi Senaatintorista
Show in landscape format
Off

Pääkaupungiksi

Venäjän valloitettua Suomen vuonna 1808 osana Napoleonin sotia Helsingistä tehtiin nyt perustetun Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupunki. Se suunniteltiin, kuten Pietarikin, arkkitehtuurissa jäljittelemään antiikin aikaa. Helsinkiin siirrettiin myös yliopisto Turusta ja kaupunki kasvoi vauhdilla. 1800-luvun loppupuolella kaupunki teollistui, sinne saatiin myös rautatie, ja sen siellä alkoi liikennöidä raitiovaunu.

Lue lisää Historia Helsinki -sivustolla:

Valokuva tuhoutuneista asuinrakennuksista ilmapommituksen jälkeen.
Show in landscape format
Off

Sodista rauhaan

Helsinki joutui kokemaan sekä ensimmäisen että toisen maailmansodan. Osana ensimmäisen maailmansodan aikaa Helsinki oli myös Venäjän vallankumouksen näyttämö. Suomi julistautui itsenäiseksi 6.12.1917, mutta ajautui jo tammikuussa 1918 sisällissotaan. Sen aikana Helsinki vallattiin kahdesti: ensin punaisen puolen vallankaappauksessa tammikuussa, sitten Saksan armeijan valtaamana huhtikuussa.

Maailmansotien välissä Helsinki pääsi jatkamaan kasvuaan, nyt nuoren itsenäisen tasavallan pääkaupunkina. Antiikin inspiroima Eduskuntatalo, vuoden 1940 kisoja varten rakennettu funktionalistinen Olympiastadion sekä kansallisromanttinen ja keskiaikaa henkivä Kansallismuseo nousivat komistamaan katukuvaa. Toisen maailmansodan aikana Helsinki säästyi valtaukselta, mutta ei pommituksilta.

Lue lisää Historia Helsinki -sivustolla:

Ilmakuva Itäkeskuksesta.
Show in landscape format
Off

Kohti nykyaikaa

Kaupunkikuvassa merkittäviä muutoksia oli lähiöiden rakentaminen vuoden 1946 suuren alueliitoksen myötä. Suurin osan helsinkiläisistä asuukin nykyään vanhan, niin sanotun kantakaupungin, ulkopuolella. Vuoden 1952 Olympialaiset nostivat Helsingin kansainvälisesti tunnetuksi. Kylmän sodan aikaan Helsinki toimi merkittävänä suurvaltasuhteiden liennytyksen näyttämönä kun se isännöi vuoden 1975 ETYK-kokousta. Metro ja lähijunaverkosto ovat 1980-luvulta alkaen muuttaneet aiemmin vain busseihin ja raitiovaunuihin perustuvan julkisen liikenteen, ja Helsingissä käydäänkin töissä koko Uudenmaan maakunnan alueelta ja kauempaakin. 

2000-luvulla Helsingistä on muodostunut elinvoimainen, nopeasti kasvava ja trendikäs kaupunki, joka vetää puoleensa niin opiskelijoita, työikäisiä kuin lapsiperheitä. Helsingissä yhdistyvät suomalaisuus, pohjoismaalaisuus ja kansainvälisyys. Merellinen, monikulttuurinen ja start-up-henkinen pääkaupunki on ansaitusti ollut myös Euroopan kulttuuripääkaupunki (2000) sekä maailman designpääkaupunki (2012).

Lue lisää Historia Helsinki -sivustolla:

Banner text
Syväsukella Helsingin historiaan
Mobile link text
Syväsukella tietoon Historia Helsinki -sivustolla
Icon type
Random
Banner text
Fiilistele Helsinki-kuvia vuosien varrelta
Mobile link text
Fiilistele valokuvia helsinkikuvia.fi-palvelussa
Icon type
Random
Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingin seudulla on asuttu jo tuhansia vuosia. Suomen itsenäisyyden ajalla Helsinki on ollut paitsi pääkaupunki, myös maan suurin kaupunki.