Alvar Aalto

Sähkötalo

Sähkötalo on Alvar Aallon suunnittelema, vuonna 1973 valmistunut, silloisen Helsingin kaupungin sähkölaitoksen (nykyisen Helenin) pääkonttori. Sijainti perustuu Alvar Aallon kaavoitussuunnitelmaan vuodelta 1961. Nykyään rakennuksessa toimii Helenin pääkonttori ja neuvontapiste sekä kaukolämmön ja sähköntuotannon keskusvalvomot. Lisäksi rakennuksessa toimii ulkopuolisia toimijoita alimpien kerrosten liiketiloissa.

Erottajan paviljonki

Erottajan paviljonki on Alvar Aallon ensimmäinen Helsinkiin piirtämä julkinen rakennus. Aalto voitti sota-aikana 1941 Helsingin kaupungin järjestämän kilpailun Erottajan mäen alle rakennettavan pommisuojan sisäänkäynnin suunnittelusta. Aallon alkuperäinen suunnitelma jäi sodan takia toteutumatta ja paikalle rakennettiin vain väliaikaiseksi tarkoitettu rakennus portaineen, nykyinen paviljonki rakennettiin vasta 1951.

Alvar Aalto halusi muokata kilpailun voittanutta suunnitelmaansa, koska alueen varsinainen toteutus oli vasta vuosia kilpailun ratkeamisen jälkeen. Aallon suunnittelemat liikennejärjestelyt jäivät toteutumatta ja hänen osuuttaan suunnittelussa ovat vain rakennuksen maanpäällinen osa sekä portaikko.

Paviljonki toimii nykyisin kadunalaisen parkkihallin sisäänkäyntinä.

Kulttuuritalo

Vuonna 1958 käyttöön vihitty Kulttuuritalo on vetänyt salit täyteen konserttiväkeä ja rokkaavaa nuorisoa jo 1960-luvulta lähtien. Talolla on merkittävä asema niin suomalaisessa musiikinhistoriassa kuin myös suomalaisen arkkitehtuurissa. Alvar Aallon suunnittelema Kulttuuritalo sykkii edelleen tiheästi suomalaisen musiikkielämän ja tapahtumamaailman keskellä. Aallon kädenjälki näkyy erityisesti talon kaarimaisessa muodossa ja orgaanisissa yksityiskohdissa.

Kulttuuritaloon järjestetään tilauksesta tutustumiskäyntejä, joissa voi tutustua talon ainutlaatuiseen arkkitehtuuriin (lisätietoa [email protected]). Kulttuuritalossa voi vierailla omin toimin tapahtumien aikana sekä talon lounasravintolassa, Sture4:ssä, sen aukioloaikoina.

Riihitien kerrostalot

Alvar Aalto sai Kansaneläkelaitokselta toimeksiannon suunnitella kerrostaloryhmän Munkkiniemeen vuonna 1952. Asunnot oli alunperin tarkoitettu Kansaneläkelaitoksen työntekijöille.

Kerrostalorakennuksia on kaikkiaan neljä. Rakennukset sijaitsevat osoitteissa Riihitie 12-14 sekä Tallikuja 2-4. Punatiiliset kerrostalot muodostavat kaupunkikuvallisesti yhtenäisen kokonaisuuden

Ravintola Savoy

Ravintola Savoy on kuulunut helsinkiläisen ravintolamaailman ehdottomiin huippuihin 1930-luvulta asti. Marsalkka Mannerheim oli sen tunnetuimpia asiakkaita, ja Marskin suosikit ovat edelleen ruokalistalla, kuten esim. vorschmack.

Savoy perustettiin vuonna 1937, ja uuden ravintolan suunnittelijoiksi valittiin arkkitehdit Aino ja Alvar Aalto. Savoyn sisustus noudattaa edelleen Aaltojen alkuperäistä suunnitelmaa, joka jakaa tilan tunnelmalliseen ravintolasaliin sekä sitä kolmelta puolelta ympäröiviin terasseihin. Sisustuksessa näkyy Aaltojen mieltymys puhdaslinjaisiin ja toimiviin kalusteisiin sekä laadukkaisiin luonnonmateriaaleihin. Tammikuussa 2020 ravintola kunnostettiin ja remontoitiin yhteistyössä Artekin, Helsingin Kaupunginmuseon ja Alvar Aalto -säätiön kanssa.

Ravintola Puro

Puro on skandinaavishenkinen ravintola, joka tarjoaa lounaita ja tilaustarjoiluja. Ravintola sijaitsee Alvar Aallon suunnittelemassa Sähkötalossa Kampissa. Sisustuksessa on paljon Aallolle tyypillisiä materiaaleja ja hänen suunnittelemiaan huonekaluja, kuten valaisimia ja tuoleja. Ravintolan terassi 8. kerroksessa tarjoaa hienot näkymät yli kaupungin kattojen. Iltaisin ja viikonloppuisin Puro toimii tilausravintolana.

Rautatalo

Alvar Aallon suunnittelema Rautatalo valmistui vuonna 1955 Helsingin ydinkeskustaan. Rakennus sai nimensä siihen sijoittuneesta Rautakauppojen keskusjärjestöstä. Rakennuksen pääteema on suuri valopiha, nk. Marmoripiha, jonka ympärille sisätilat kiertyvät. Rakennus on edelleen käytössä liikerakennuksena. Rakennuksen valopihalla toimii myös yleisölle avoin lounasravintola.