sveaborg

neighborhood

Kalvholmen

Kalvholmen väster om Sandhamn i Helsingfors är en omkring 18 hektar stor rekreationsö. På ön samsas stadsbornas rekreationsleverne med sommargästernas stugliv.

Kalvholmen har två utmärkta stigar: en huvudstig som presenterar historiska platser och hälsostigen En stund för dig själv på öns västra sida. Texter för stigarna kan läsas på mobilkartan (https://citynature.eu/sv/destination/kalvholmen/)

En vattenbuss trafikerar till Kalvholmen från Salutorget under sommarsäsongen på veckosluten.

Terummet Tokuyûan

Finlands första traditionella japanska terum Tokuyûan finns på Vargön, i bastionen Dygd, på Sveaborg. I terummet studerar man japansk tekonst eller chadô, som utövas under traditionella tetillställningar.

Ungefär en gång i månaden ordnas öppet hus på terummet.

Lonnan ravintola

Restaurangen på Lonnan serverar somrig skärgårdsmat med modern twist. Köket använder sig av inhemska säsongens råvaror enligt tillgång, med betoning på närproducerade och ekologiska råvaror.

Cafe Silo

Cafe Silo på Sveaborg ligger i närheten av färjebryggan. På cafét erbjuder man på hembakat, specialkaffen och dagens soppa. Framför caféet finns en liten terrass, där man kan njuta av stämningen på fästningen.

Sveaborgs turistinformation

Fästningens turistinformation betjänar besökarna året runt i den rosa Strandkasernen alldeles intill bryggan för HRT:s färjor. Personalen ger gärna tips inför besöket och berättar om öppettider och aktuella evenemang. I besökscentret kan man hämta en kostnadsfri broschyr som finns på nio språk (finska, svenska, engelska, ryska, tyska, franska, spanska, japanska och kinesiska). I besökscentrets lokaler finns även en introduktionsutställning som ger en gedigen bakgrundsinformation inför besöket.