huvudsevärdhet

Sticky for
sights_and_attractions

Ode, Helsingfors centrumbibliotek

Ode, Helsingfors nya centrumbibliotek på Medborgarplatsen, är en levande mötesplats mitt i Helsingfors. Ode är en evenemangsplats, ett läsandets hus och en mångsidig stadsupplevelse. Det bjuder på kunskap, nya färdigheter och berättelser, och är lättillgänglig för inlärning, inlevelse, arbete och avkoppling. Det är ett modernt bibliotek och en levande och funktionell mötesplats till för alla stadsbor.

Fölisö friluftsmuseum

På Fölisöns friluftsmuseum kan man bekanta sig med finländsk byggnadstradition genom att besöka allt från pörten till herrgårdar. Till museiområdet på Fölisön har man flyttat byggnader som är typiska för de olika landskapen i Finland. Byggnaderna ger en bild av den finska byggnads- och boendekulturen från 1700-talet till 1900-talet.

Design District Helsinki

Design District Helsinki är ett kluster av aktörer inom den kreativa branschen i hjärtat av Helsingfors. I Design District området ingår i dag cirka 160 medlemmar från designaffärer till gallerior, verkstäder till museer, restauranger till hotell och designbyråer.

Find.designdistrict.fi är Design District Helsinkis nya stadsguide, en digikarta som gör det lättare att hitta Helsingfors designpärlor, gallerior och modebutiker.

Design District Helsinki är en förening som grundades 2005 och som är känd förespråkare för stadskultur och specialaffärer samt sakkunnig inom designbranschen.

Gamla Saluhallen

Helsingfors Gamla Saluhall har betjänat sina kunder sedan år 1889.

Till handlarnas sortiment hör bl.a. ost, fisk, skaldjur, kött, grönsaker, frukt samt kryddor, kaffe och te. Hallens handlare betjänar också specialbeställningar vid behov.

Dessutom finns här Finlands minsta Alko, och en del cafér och restauranger.

Uspenskijkatedralen

Uspenskijkatedralen på Skatudden blev färdig år 1868 och är den största ortodoxa kyrkan i Västeuropa. Kyrkan i rött tegel med de gyllene kupolerna är ett av de synligaste tecknen på det ryska inflytandet i Finlands historia.

Helsingfors domkyrka

Domkyrkan, av Carl Ludvig Engel, som reser sig på norra sidan av Senatstorget, är en scen för nationella och akademiska festgudstjänster och en av Helsingfors populäraste turistsevärdheter. Kyrkan är en del av Helsingfors empirecentrum och ett landmärke för dem som närmar sig staden från havet. Den har blivit en symbol för hela Helsingfors. Den nuvarande huvudkyrkan i Helsingfors stift, som burit namnen Nikolajkyrkan och Storkyrkan, blev färdig 1852. På kyrkans tak håller skulpturerna av de tolv apostlarna vakt över staden.

I kyrkans krypta (Kyrkogatan 18) hålls utställningar och konserter. Sommartid även souvenirbutiken Cathedral Shop i en av Domkyrkans klockstaplar.

Torgkvarteren

Torgkvarteren ligger i Helsingfors historiska centrum som fyllts med nytt liv. Tre kvarter av bildsköna gator och byggnader, söta innergårdar, personliga butiker, restauranger, caféer och en havsnära stämning.