Trädgård

Villa Anneberg

Anneberg i Gammelstaden är ett öppet, idylliskt trädgårdsområde vars hjärta är Villa Anneberg, Helsingfors äldsta villabyggnad från år 1832.

Nyttoväxtföreningen (Hyötykasviyhdistys ry) köpte villan 2017. Föreningen har som mål att i framtiden utveckla villan till ett nationellt center för trädgårdskultur i Finland.

Annalan huvilan ystävät ry håller ett café i villan på söndagar, Café Anneberg. Även evenemang.

Vallgård koloniträdgård

Av alla nio koloniträdgårdar i Helsingfors ligger Vallgård koloniträdgård allra närmast Helsingfors centrum. I koloniträdgården finns även ett litet koloniträdgårdsmuseum i en av koloniträdgårdens gamla restaurerade stugor. Stugan daterar från år 1932 och har öppet endast under sommaren.

Gumtäkt koloniträdgård

Gumtäkt koloniträdgård är den andra äldsta koloniträdgården i Helsingfors. Den är grundad år 1927. Föreningen för Gumtäckts koloniträdgård arrangerar årligen evenemang som även är öppna för allmänheten. Av dessa är midsommarfesten den synligaste. En av de ursprungliga stugorna fungerar idag som museum. Stugan på Rosenvägen 141 har öppet sommartid på söndagar kl 12-14. Stugan från 1929 är ritad av arkitekt Antero Pernaja.

Hertonäs koloniträdgård

Hertonäs koloniträdgård som grundades 1934 är 7,5 hektar stort och har 182 st små stugor med tillhörande trädgårdar, av vilka de äldsta är från 1930-talet. Hertonäs koloniträdgård är ett populärt område för promenader för lokala invånare, och ett ypperligt ställe att handla hemgjorda produkter under marknadsdagarna.