Botanisk trädgård

Gumtäkt botaniska trädgård

Gumtäkts botaniska trädgård är indelad i kulturväxter och geografiska samlingar. Till påseende finns ett urval sädesslag, grönsaker, rotsaker, färgnings- samt foderväxter, aromatiska växter, bärbuskar och fruktträd, krydd- och medicinalväxter samt gamla rosensorter. I den geografiska delen är växterna ordnade enligt arternas ursprungsområden. Här kan du göra en vandring från Finland och Europa genom Amerika ända till Fjärran östern!

Kajsaniemi botaniska trädgård

Kajsaniemi botaniska trädgård i Kajsaniemi från år 1829, även kallad Kajsaniemis oas, hör till en av huvudstadens mest populära resemål. Den i närheten av stadskärnan belägna trädgården och dess växthus erbjuder året runt unika upplevelser för naturvänner. Växthusen i Botaniska trädgården i Kajsaniemi för med sig en tropisk fläkt mitt i vardagen. Den frodiga bergsregnskogen visar upp en kaffebuske och en stryparfikus, och i palmsalen kan man få se världens största frö och dessutom en imponerande samling orkidéer. Uteträdgården på omkring fyra hektar lockar till bekantskap med växternas värld. Om sommaren är den vackraste delen sannolikt den luftiga centralträdgården med sin damm och sina blommande växter, som omgärdas av växthus och rosenbuskar. Här ordnas även endel evenemang med olika teman.

Dagar med gratis inträde till växthusen i Kajsaniemi botaniska trädgård ordnas inte år 2021.

Helsingfors stads vinterträdgård

Vinterträdgården har ända sedan 1893 varit ett rekreationsställe och en träffpunkt för stadsborna. Den förfinade oasen med exotiska växter inbjuder till en tur i grönskan under alla årstider. Även karparna i bassängen gläder besökare. På sommaren, och ännu t.o.m. på hösten, kan förbipasserande beundra rosenträdgården framför Vinterträdgården. I jultider, ända fram till trettondagen, kikar Vinterträdgårdens traditionella tomtar fram här och där. Dessutom kan man vid jul beundra julens blomsterprakt i form av julstjärnor, amaryllisar, hyacinther och atsaleor, samt Vinterträdgårdens pärla, den gamla kamelian. På påsken blommar i sin tur tulpaner och påskliljor.