Museer

Musikmuseet Fame

Fame är ett modernt musikmuseum och ett hedersgalleri för finsk musik. Den finska musiken och dess artister uppvisas i det nutida och funktionella musikmuseet, som utnyttjar dagens teknologi på ett modernt sätt.

Alvar Aaltos Villa Kokkonen

Villa Kokkonen, som beboddes av ledamoten av Finlands Akademi Joonas Kokkonen (1921-1996) var färdig 1969. Arkitekt var likadeles akademiledamoten Alvar Aalto (1898-1976), villan hör till de få privata byggnaderna ritade av Aalto.

Pianisten Elina Viitaila och operasångaren Antti A. Pesonen värnar om husets värdefulla kulturarv och verkar även som guider vid sevärdheten. Besöken kulminerar i parets musikuppföranden.

Vanda lantbruksmuseum

Vanda lantbruksmuseum i Vandadalen bjuder besökaren på en nostalgisk resa i det gamla Helsinges händelserika historia. Människornas vardagsliv i den tidigare agrarbetonade kommunen levandegörs med föremål och glimtar från gångna tider.

Aleksis Kivis födelsehem

Finlands nationalförfattares Aleksis Kivis födelsehemär beläget i Palojoki i Nurmijärvi, i den trakt som beskrivs i Sockenskomakarna och Sju bröder. Barndomshemmet var viktigt för Aleksis Kivi även under hans år i Helsingfors och Sjundeå.

Den nya basutställningen presenterar Aleksis Kivis liv och verk, funderar över myter som förknippas med Kivis person och författarskap och förklarar den tidens samhälle.

I utställningen kan man även se kortfilmen "Aleksis Kiven askelissa" (I Aleksis Kivis fotspår), lyssna på Kivis texter och testa kännedomen om Kivi i ett språkspel.

För barn finns bl.a. en miniatyr över gården som man kan leka med.

Finlands Järnvägsmuseum

Finlands Järnvägsmuseum är ett nationellt specialmuseum. Museet presenterar landets järnvägshistoria i en trivsam 1870-talsmiljö, byggnader som i tiderna tillhörde den privata järnvägen mellan Hyvinge och Hangö. Museet ligger i Hyvinge cirka 60 kilometer norr om Helsingfors.

Basutställningen berättar om Finlands järnvägars historia med fokus på järnvägsresor, lokens och vagnarnas utveckling samt järnvägsarbetarnas yrkeskår. Museets basutställning har spritts ut i olika byggnader på museiområdet: tre utställningshallar, lokstallet, stationen och kasernen.

På museet ordnas årligen flera evenemang. Största delen av dessa är under sommarmånaderna, då museets vackra park kan användas.

Finlands Flygmuseum

Finlands Flygmuseum är ett specialmuseum på riksnivå där det visas civila och militära flygmaskiner samt segelflygplan, likaså stora mängder föremål med anknytning till flyget, som flygmotorer, propellrar, instrument, radioutrustning och modellflyg.

Även museibutik och café.

Ainola, Aino och Jean Sibelius hem

Ainola i Järvenpää var i 60 år hem för kompositören Jean Sibelius (1865-1957) och hans familj. Inredningen och föremålen är i originalskick och här finns en samling konstverk av Sibelius' samtida konstnärsvänner. Stockvillan, ritad av arkitekt Lars Sonck, blev färdig år 1904. Jean och Aino Sibelius har begravts i Ainolas trädgård.