Konsert

Sellosalen

Sellosalen, som ligger i anslutning till köpcentret Sello i Alberga i Esbo, är en av huvudstadsregionens akustiskt sett mest högkvalitativa konsertsalar och har plats för 400 personer. Årligen ordnas cirka 300 evenemang i Sellosalen. Programmet innehåller konserter, både inom klassisk- och populärmusik , opera, dans, teater och barnkultur.

Helsingfors Ishall

Helsingfors Ishall, planerad av Jaakko Kontio och Kalle Räike, öppnades 1. oktober 1966 och är därmed Helsingfors äldsta ishall. Ursprungligen planerades Ishallen för världsmästerskapen i ishockey år 1965.

Ishallen fungerar som hemmaplan för ishockeylaget HIFK. Förutom ishockeymatcher ordnas här konserter, mässor och utställningar, samt lopptorg på lördagar och söndagar om det inte finns andra evenemang då.

Kulturhuset

Det klassiskt stiliga och arkitektoniskt karakteristiska Kulturhuset som blev färdigt 1958, ritades av arkitekten Alvar Aalto. Huset är betydande både inom den finska musikhistorien samt inom finsk arkitektur. Kulturhuset är fortfarande idag en plats för konferenser, konserter och evenemang.

Det är möjligt att bekanta sig med byggnadens arkitektur genom att delta i en guidad rundtur. Vänligen kontakta Alvar Aalto stiftelsen för mer information ([email protected]). Man kan även besöka Kulturhuset vid evenemang samt lunchrestaurangen Sture4 under dess öppettider.

Nordhuset

Nordhuset erbjuder på ett mångsidigt utbud kulturevenemang, varierande utställningar i galleriet samt konstfostringsverksamhet för barn, ungdomar, daghem och skolor. Programmet omfattar filmer, matinéer samt konserter för både vuxna och barn. I byggnaden finns även Nordsjö bibliotek och bokkaféet Pokkari.

Gamla kyrkan

Gamla kyrkan från 1826 står på gamla Kampens begravningsplats som kallas för Gamla kyrkoparken, i hjärtat av Helsingfors. Gamla kyrkan ritades av Helsingfors empirecentrums skapare Carl Ludvig Engel. Kyrkan är utsmyckad med pelare och gavelfält i dorisk stil samt med ett sirligt klocktorn. Avsikten var att kyrkan av träkonstruktion skulle vara en tillfällig kyrka. Dit flyttades inredning från Ulrika Eleonora kyrka, som rivits för att ge plats för Domkyrkan. Endast predikstolen finns kvar idag.

Gamla kyrkan är en kyrka för familjetillställningar, och är en av de populäraste vigselkyrkorna. Lunchmusik på tisdagar.

Helsingfors domkyrka

Domkyrkan, av Carl Ludvig Engel, som reser sig på norra sidan av Senatstorget, är en scen för nationella och akademiska festgudstjänster och en av Helsingfors populäraste turistsevärdheter. Kyrkan är en del av Helsingfors empirecentrum och ett landmärke för dem som närmar sig staden från havet. Den har blivit en symbol för hela Helsingfors. Den nuvarande huvudkyrkan i Helsingfors stift, som burit namnen Nikolajkyrkan och Storkyrkan, blev färdig 1852. På kyrkans tak håller skulpturerna av de tolv apostlarna vakt över staden.

I kyrkans krypta (Kyrkogatan 18) hålls utställningar och konserter. Sommartid även souvenirbutiken Cathedral Shop i en av Domkyrkans klockstaplar.