Utsiktsplats

Restaurang 10. Kerros

Restaurang 10. Kerros (10:de våningen), som förnyats 2020, är en funkisklassiker på takvåningen i Hotell Vaakuna.

Vaakunas restauranger öppnades redan 1947, hotellet litet senare, år 1952, för de olympiska spelen i Helsingfors.

Idag är restaurangens stiliga utrymmen ideala för såväl kaffepaus, lunch, middag, fester som för möten.

Menyn erbjuder en intressant uppsättning för både lätt kvällsbit och genomgående middagar, allt från rökta räkor till trerätters menyer.

Fantastisk vy, sommarterass, stiliga mötesutrymmen, tidlös funkisrestaurang och en trivsam bastu bildar en elegant helhet i ett centralt läge i Helsingfors.

Más Rooftop Bar

Hotell Scandic Simonkenttäs takbar och terrass, som ligger på åttonde våningen med utsikt i tre riktningar, erbjuder uppfriskande drycker och en fantastisk utsikt över Helsingfors året runt. I baren finns teleskop och kikare, som du kan använda för att ta en närmare titt på staden.

Restaurang Más är känd för sin "sobremesa"-kultur, som bäddar för en uppsluppen stämning, och den råder även i takbaren. På menyn hittar man ett bra urval av spanska viner, cava och självklart sangria, samt tilltugg i tapas-stil.

Takbaren nås via hotellhissarna.

Fågeltornet vid Borgnäset

Gammelstadsviken, åkrarna i Vik och Vandaån bildar en enastående naturhelhet mitt i Helsingfors. Det är lätt att bekanta sig med naturen i området eftersom det finns friluftsleder och naturstigar i området. Viken och dess fågelliv kan man skåda från fågeltornen i området.

Till Borgnäset kommer man enkelt längs bron från Arabia.

Observatorieberget

Observatorieberget (eller Observatoriebacken) är en ca. 30 m hög backe i Ulrikasborg vid Södra hamnen. Backen är till en stor del parkområde men här finns även endel byggnader som t.ex. Helsingfors Observatorium från år 1834.

Observatoriebergets park är känd för sitt artrika och intressanta växtbestånd. Även om växturvalet under årtiondena har minskat är parken fortfarande rik på olika arter. Parken har nästan 100 träd- och busksorter samt rikligt med perenner.

Rönnbacka jättegrytor

I Rönnbacka finns Finlands äldsta jättegrytor, Aarnipata och Rauninmalja. Deras ålder uppskattas vara över 50 000 år, eventuellt rentav över 100 000 år. Aarnipata är som bredast 6,9m i diameter och 8,45m djup, och dess största löpare är 1,6m i diameter och väger cirka 6 ton. Rauninmalja har en diameter på 1,6m och ett djup på 3,2m.

Jättegrytorna fredades som naturminnesmärken 1995. Våren 2008 döptes de utifrån en namntävling. Samma sommar byggdes en ny observationsplattform.

Bron vid Fågelsången

Från bron vid Fågelsången, som binder samman Tokoistranden och villaområdet vid Fågelsången, öppnar sig en fin utsikt mot stan. Vyn är fin dygnet runt, men kanske lite extra fin speciellt vid solnedgång och morgonrodnad. Bron är även populär bland tågbongare eftersom den går över järnvägsspåren. Från bron ser man bra både mot Helsingfors och Böle.

Verkkokauppa.com

Verkkokauppa.com på Busholmen är en jätteaffär med över 50 000 olika varor. Verkkokauppa.coms sortiment består av allt från nöjeselektronik och it-apparater till leksaker och sportutrustning. Utanför står den 8,5 meter höga Bad Bad Boy-skulpturen av Tommi Toija. Inne hittar man förutom elektronikaffären bl.a. ett café, tax-free försäljningspunkt, Wi-Fi, en utsiktsterrass med ett MiG-21BIS jaktflygplan samt en 24h kiosk, där man kan köpa förutom kioskens sortiment även varor som finns på lager samt avhämta varor som är beställda i nätbutiken.