Att köpa gåvor och souvenirer i Helsingfors

Lumi Supermarket - Flagship boutique
Lead text
Vad kan jag köpa som gåva eller souvenir i Helsingfors? Finns det något annat att köpa än salmiakgodis och rågbröd? Vi har sammanställt en lista över ansvarsfulla och ekologiska gåvor som helsingforsborna väljer när de själva reser ut i världen – och naturligtvis också choklad. En konsument som främjar hållbar utveckling köper allt oftare begagnade produkter eller varor som tillverkats av återvunnet material. Största delen av produkterna kan köpas i kvartersbutiker eller varuhusen i centrum.

Priskategorin under 20 €

Reflexer

En billig livförsäkring som blivit modern klassiker. En reflex som fästs på kläderna eller väskan är en finländsk uppfinning. Vanliga reflexer säljs vid butikernas kassor; designreflexer t.ex. hos Muumi, Ivana Helsinki, Marimekko.

Matvaror från Mettä Nordic

Vilda bär, naturliga örter och vilda svampar som plockats i de finska skogarna och som är förpackade i 100 % komposterbara påsar direkt från världens renaste skog. Inga tillsatsämnen eller konserveringsmedel. Säljs bl.a. i Muji och Ruohonjuuri.

Goodios ekologiska chocklad

Goodios choklad tillverkas som hantverksarbete i Helsingfors och de ingredienser som används i dem är ekologiska, råa och huvudsakligen vilda produkter från naturen. Smaker är bl.a. lakrits, blåbär, kokos och tranbär. Chokladen säljs i Ruohonjuuri samt i många matbutiker och varuhus.

Läppsalva från Pesosen mehiläistarhat

En tillsatsfri och inhemsk läppsalva vårdar läpparna naturligt. Läppsalvan framställs av bivax, kakaosmör av ekologisk kvalitet, citronolja och ekologisk druvfröolja. Till salu t.ex. i Ruohonjuuri.

Xylitol-pastiller och tuggummin

Xylitol är en finländsk uppfinning med vilken man sötat pastiller och tuggummin i årtionden. Småbarns tänder skyddas redan i daghem med xylitol, där pastiller delas ut till barn. Produkterna säljs överallt.

Kehvola Designs vykort, affischer och kalendrar

Veera Kehvola och Timo Mänttäri designar personligt illustrerade pappersprodukter. Produkterna har tillverkats i Finland och kan köpas i bokhandeln Nide eller beställas via nätet. Om du råkar vara i Trä-Vallgård, kan du gå in i Kehvolas egen butik vid Vallgårdsvägen 21 (öppen oregelbundet) eller beställa via nätbutiken.

Kaurilas bastuprodukter

Handgjord naturkosmetika och bastuprodukter av hög kvalitet fås också som veganska produkter. Prova t.ex. på tvål i fast form eller en ny typ av deodorantkräm som får tas med i handbagaget. Produkterna säljs bl.a. i Ruohonjuuri och Nudge.

Lokalt kaffe från Helsingin kahvipaahtimo

Finländarna dricker mest kaffe i världen eller ca 10 kilo rostat kaffe per person. Köp kaffe som rostats i Helsingfors från kaffebryggeriets egen kaffebar i Vallgård, Päijännevägen 29 eller på tidigare slakthusområdet Teurastamo, Verkstadsgatan 2.

Saimenvikare-handdukar från Lapuan Kankurit

Naturmaterial och hållbar utveckling i mer än 100 år. Lapuan Kankurit har djupa rötter i den finländska yrkesskickligheten och textiltraditionen. Nuförtiden är företaget känt för sina högkvalitativa produkter av lin och ull. Företagets väveri verkar fortfarande i Österbotten. Butiken finns på Katrinegatan, men produkterna säljs också i varuhus. För varje såld handduk i serien Saimenvikaren doneras en del av summan till Finlands naturskyddsförbund.

Lapuan Kankurit Store & Studio Helsingissä
Show in landscape format
Off

Under 50 €

Pure Wastes t-tröjor och munkjackor

Pure Waste säljer ansvarsfullt producerade kläder och klädesplagg för herrar och damer. Kläder av hög kvalitet har tillverkats av ekologiskt hållbara material och till 100 % av återvunnet material. De printade bilderna på plaggen är t.ex. beaglar, ugglor och saimenvikare.

Keramiska mjölkburkar av Lokal

Lokal finns vid Annegatan och är en konceptbutik och ett hem för finländsk konst, design och hantverk. Det tidlösa produktsortimentet fokuserar på hantverksarbete och småskalig produktion. Den klarvita keramiska mjölkburken i tre storlekar är en modern klassiker.

Naturkosmetik och smycken från Nudge

Nudge är en butik med ekologiska och etiska alternativ. Här säljs kläder, accessoarer, smycken, presentvaror och naturkosmetika.

Ullstrumpor från Helsingin Villasukkatehdas

Helsingin Villasukkatehdas är Finlands enda traditionella ullstrumpfabrik. Fabriken värdesätter framför allt inhemskt arbete och anser att ett bra och lugnt arbetsklimat är en hederssak. Du kan köpa deras strumpor i Helsingfors bl.a. hos Helsingfors stadsmuseum och Partioaitta

Helsingin villasukkatehdas: lammas ja villasukat
Show in landscape format
Off

Under 100 €

Pihka-örhängen från Lovia

Pihka betyder kåda på svenska och ger dig tallens kraft som håller dig frisk! Varje modell är unik, 3D-modellerad av en äkta tallkott. Pihka-örhängen är genuin finländsk design och kan köpas i  Lovias butik, Fredriksgatan 18.

Eira-smycken av Kalevala Koru

Eira ingår i smyckeserien Made in Helsinki som celebrerade att Helsingfors var designhuvudstad 2012. Smyckena har hämtat sin inspiration från en byggnad som dekorerats med hjärtbilder i stadsdelen Eira. Kalevala Korus guld är till 100 % återvunnet material och leveranskedjan från diamantgruvorna till slutkonsumenten är ansvarsfull. Företaget stöder välgörenhetsobjekt och som understödsobjekt har valts projekt som särskilt stöder kvinnor och barn.

Näverskor med ullfilt

Traditionella finländska näverskor gjordes förr av näver från lövträd, men den nya versionen med ullfilt värmer bättre. Näverskorna med merinoull tillverkas i Kuopio och säljs i den lilla butiken Salakauppa, Postgatan 1.

Stella Pouch Bag från LUMI Supermarket

LUMI-väskor och plånböcker är prisbelönade produkter av hög kvalitet som redan säljs i 25 länder. I Stella-väskan ryms din telefon och plånbok. Väskan är tillverkad av vegetabiliskt färgat läder.

Över 100 € 

Cashmereplagg från Arela

Förstklassiga material, genomtänkta färger och fungerande minimalistiska modeller kännetecknar det finländska varumärket Arela. Företaget använder endast material som tål användning, tvätt och underhåll. Företaget använder endast till 100 % naturliga material som är komposterbara och miljövänligt tillverkade.

Silkessjalar av Klaus Haapaniemi

Klaus Haapaniemi anses vara en av de viktigaste illustratörerna och formgivarna av den nya generationen. Han har illustrerat bl.a. Iittalas servis Taika, klädtextilier och inredningstextilier samt även offentliga rum. I Haapaniemis gåtfulla silkessjalar finns fladdermöss och spindlar bland slingrande blommor. Produkterna säljs i Kämp Garden.

Filthattar från éN Hats

De förstklassiga, mjuka filthattarna tillverkas för hand i Helsingfors, på hattfabriken éN hats shop vid Högbergsgatan. Modellerna i hattsortimentet för herrar och damer är trendigt minimalistiska och färgskalan är bred. Ekologiska synvinklar och ansvar beaktas också.

Skor av Terhi Pölkki

Res hem med nya skor! Terhi Pölkki tror på skickligt hantverk, snygg design och miljövänliga val. Utgångspunkten för skorna är vacker och tidlös design samt hållbara och förstklassiga material.

Tips! 

Är resväskan full? Om resväskan inte längre ger plats för shopping kan du beställa designprodukterna direkt hem:

Helsingin Villasukkatehdas
Finnish Design Shop
Weecos
The Fnlnd shop

 

Show in landscape format
Off
Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Vad kan jag köpa som gåva eller souvenir i Helsingfors? Finns det något annat att köpa än salmiakgodis och rågbröd? Vi har sammanställt en lista över ansvarsfulla och ekologiska gåvor som helsingforsborna väljer när de själva reser ut i världen – och naturligtvis också choklad. En konsument som främjar hållbar utveckling köper allt oftare begagnade produkter eller varor som tillverkats av återvunnet material. Största delen av produkterna kan köpas i kvartersbutiker eller varuhusen i centrum.