Tove Janssons Helsingfors

Tove Jansson in her atelier in Helsinki
Lead text
Tove Jansson är en av Finlands genom tiderna mest kända och älskade konstnärer samt en av de mest lästa finländska författarna i världen. Hon var en mångsidigt begåvad konstnär och främst känd som skaparen av Mumintrollen. Tove Jansson är utöver för sina Mumin-böcker och serier också känd för sina noveller.
Tove Jansson med muminfamiljen.
Show in landscape format
Off

Bekanta dig med Tove Janssons Helsingfors: 

Tove Janssons barndomshem

Tove Jansson bodde med sin familj på Skatudden 1914–1933.
Lotsgatan 4

Tove Janssons park

Tove brukade leka vid Uspenskij-katedralen och i parken intill. År 2014 döptes parken till Tove Janssons park. Toves hemgata Lotsgatan gick tidigare genom parken.
Hamngatan, Kanalgatan 1

Vedkajen

Vintertid brukade Tove åka skridsko på isen utanför Vedkajen och senare avgick från samma ställe också båten till ön Pellinge där Toves sommarställe Klovharun finns.
Vedkajen, Norra kajen

Swedish

Om jag önskar någon något gott, önskar jag honom en ö, som saknar adress.

 

Tove Jansson 1962
Tove Jansson
Helsingforsare åker skridsko på isen utanför Vedkajen.
Show in landscape format
Off

Esplanadparken

Fontänskulptur av Viktor Jansson, som var Toves far. Skulpturen gestaltar två sjöjungfrur som leker på vågorna, Tove Jansson var modell för sin pappa, ”Tove” är den större av sjöjungfrurna. Skulpturen heter Vattennymfer/Lek II och finns intill restaurang Kappeli i Esplanadparken.
Esplanadparken

Svenska Teatern

Tove Janssons vän, teaterregissören Vivica Bandler kom på idén att visa mumintrollen på teaterscenen. Inspirerad av tanken började Tove skapa en pjäs utifrån de tre första muminböckerna. ”Mumintrollet och kometen” hade premiär den 29 december 1949 på Svenska teatern. Både publiken och kritikerna gillade pjäsen och den visades totalt 19 gånger. En del av publiken ansåg att innehållet och språket var olämpligt för små barn. ”Mumintrollet och kometen” betydde ändå för Tove början på en ny, intressant era med många kommande pjäser.
Norra esplanaden 2

Swedish

Tänk hur ensam en sådan är, som alla är rädda för!

Mumintrollet i Tove Janssons bok Mumintrollet och kometen

Skulpturen Sjöjungfrun

Skulptur av Viktor Jansson. Tove lär som barn ha varit modell för skulpturen.
Södra esplanaden 22 (innergården)

Tove Janssons ateljé

Tove Janssons ateljé och hem från 1944 ända fram till hennes död. Toves livskamrat Tuulikki Pietilä hade sin ateljé i samma kvarter. Husets vägg pryds av en minnesplatta, med en relief av den unga Toves ansikte, som hennes pappa Viktor Jansson förevigat. Ateljén är inte öppen för allmänheten.
Ulrikasborgsgatan 1

Designmuseet

Toves f.d. folkskola. Designmuseet flyttade in i byggnaden 1978.
Högbergsgatan 23

Tove Jansson HAM i Helsingfors Konstmuseum

HAM har permanent tillägnat en del av sina lokaler för att presentera konst av Tove Jansson. Här visas två av Tove Janssons viktigaste konstverk, freskerna Fest i stan och Fest på landet. Verket Fest i stan lönar det sig att titta lite närmare på, eftersom verket innehåller flera hänvisningar till Toves dåvarande livsskede. Den mörka skönheten på dansgolvet är Janssons dåvarande (hemliga) kärlek, teaterregissören Vivica Bandler. Framtill på fresken sitter Tove Jansson själv och bredvid henne på bordet står en liten muminfigur. Museet presenterar dessutom varierande delar av Toves andra verk. 
Södra Järnvägsgatan 8

Swedish

Jag vet att jag just nu lever starkare än någonsin och att kanske denna senaste fresk är det bästa jag gjort, trots att det var så tungt som det var – eller kanske just därför?

Tove Jansson i ett brev till Vivica Bandler våren 1947
Tove Jansson
Tove Jansson: Fest i staden, 1947
Show in landscape format
Off

Janssons släktgrav

Tove Jansson har begravts i släktgraven på Sandudds gravgård. På gravvården finns skulpturen Pojke som sitter på jordklot som Toves far Viktor Jansson gjort.
Mechelingatan 2

Lallukka

Konstnärshemmet Lallukka, där Janssons familj bodde i början av 1930-talet. Tove flyttade 1944 in i sin egen ateljé vid Ulrikasborgsgatan.
Södra Hesperiagatan 14.

Swedish

Jag vill gå vidare, nej, inte gå, utan leka mig vidare i livet.

Tove Jansson 1947
Tove Jansson

Kajsaniemi parken

Viktor Janssons skulptur Convolvulus finns i Kajsaniemiparken intill Nationalteatern. Convolvulus syftar på åkervindans eller livslinans botaniska namn på latin. Skulpturen är skörd från den tävling för offentliga konstverk som Helsingfors stad ordnade 1930–31. Tove var modell för skulpturen.
Kajsaniemiparken

Konstmuseet Ateneum

Tove studerade vid Finska konstföreningens ritskola i Ateneum 1933–37. Här träffade Tove också för första gången sin livskamrat Tuulikki Pietilä.
Brunnsgatan 2

Swedish

Jag har gett mig lov att leka ovanligt länge.

Tove Jansson 1994
Tove Jansson
Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Tove Jansson är en av Finlands genom tiderna mest kända och älskade konstnärer samt en av de mest lästa finländska författarna i världen.