Tips för ljudupplevelser i Helsingfors

Vanhankaupunginlahti bay area
Lead text
Det lönar sig också att bekanta sig med Helsingfors via hörsel och ljud. Staden har sin egen unika ljudvärld och många olika ljudnivåer.

Finländarna anses ofta vara ett tyst folk, och det kan delvis stämma. Men samtidigt är vi ett folk som uppskattar många olika slags ljud. Enligt statistiken finns det i Finland till exempel 53 heavy metal-band per 100 000 invånare.

Om du vill upptäcka Helsingfors ljudvärld, kan du börja med att njuta av tystnaden i Kampens kapell mitt i människovimlet i stadskärnan. Om du önskar akademisk tystnad där du till och med kan höra en nål falla, ska du besöka Nationalbiblioteket. Här omges du av tusentals nya och gamla böcker samt får uppleva verklig tystnad. En promenad i Centralparken ger dig kontakt med den finländska naturen och du kan njuta av fågelsång och lyssna på trädens ljud.

Du får också njuta av naturens ljud på en så central plats som Brunnsparken. Här ser du säkert bland annat måsar. Men om måsar inte hör till dina favoriter, kan du besöka Tomtbacka gård eller Högholmens djurpark och höra läten från andra djur. Gammelstadsviken är en plats där du helt och hållet kan fokusera på forsens brus och i ditt sinne utestänga alla andra ljud.

Om du får nog av tystnaden och naturens röster, finns det gott om ljud som människor åstadkommer i Helsingfors. Finlands Nationalopera bjuder på unika upplevelser. Det gör också till exempel Ääniwalli och Tavastia. När du sitter på Helsingfors domkyrkas trappor kan du också höra ljudet från kyrkklockorna.

I staden kan du också höra många andra dagliga ljud. Du kan följa hur stadsborna diskuterar och köpslår till exempel på Salutorget eller Hagnäs torg. På båda platserna kan du också se och höra Helsingfors typiska spårvagnar, som i folkmun heter spåran. De mest glada ropen får du troligen under nöjesparkssäsongen höra på Borgbacken eller i dess närhet.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Det lönar sig också att bekanta sig med Helsingfors via hörsel och ljud. Staden har sin egen unika ljudvärld och många olika ljudnivåer.