Njut av skulpturer under en promenad i Helsingfors

Jacob Dahlgren's sculpture at Kalasatama district, apartment buildings either side and the metro train running across a bridge in the background.
Lead text
Offentliga konstverk kommunicerar ofta med sin omgivning och berättar något om den tid då de gjordes. Här är några plock som är värda att se i Helsingfors.

När du promenerar i Helsingfors är den offentliga konsten aldrig långt borta. Staden har utomhus nästan 500 skulpturer, miljökonstverk och historiska minnesmärken. När du letar efter dem piggnar både kropp och själ.

Det lönar sig att titta på skulpturerna från olika synvinklar och se hur de förhåller sig till sin omgivning. I Helsingfors gömmer sig också många verk, vars existens många av en eller annan orsak inte ens känner till. När du rör dig på stan kan du leta efter skatterna eller göra en egen lista på vilka du hittade.

Verken och färdigt planerade skulpturpromenader finns på HAM Helsingfors konstmuseums webbplats.

Put put sculpture in the courtyard area in front of two apartment blocks, large puddle resting in front of it.
Show in landscape format
Off

Emma Jääskeläinen: Put put (2020)

Först fanns det en mussla som sedan blev en pärla på en gräsmatta i Hertonäs. Emma Jääskeläinen är en skulptör vars mjuka formspråk lockar också barn att sitta på skulpturen. Det nya bostadsområdet i Hertonäs finns nära havet och har nu som landmärke fått en sympatisk skulptur som den skickliga skulptören format.
Adrianaskvären, Hertonäs

Gerda Qvist's Aurinkokello / Sundial (2) standing with Hietsunranta beach behind it.
Show in landscape format
Off

Gerda Qvist: Solur (2) (1931)

Redan ordet Solur är vackert. Skulpturen i Sandudd är gjord av granit och brons. I utsmyckningen rör man sig förfinat mellan vatten och luft. Skulpturen har texten Tempus Fugit – tiden flyr, som också är ett av de äldsta temana inom konsten. Tävlingen om ett offentligt verk ordnades 1931 och vanns av Gerda Qvist, som är en av Finlands första kvinnliga skulptörer. Hennes skulptur finns intill Sandstrand.
Sandstrand, Främre Tölö

Early One Morning, Eternity Sculpture with apartment blocks to the right of it and Isoisänsilta leading to Mustikkamaa island in the background to the left.
Show in landscape format
Off

Jacob Dahlgren: Early One Morning, Eternity Sculpture (2019)

Den svenske konstnären är känd för sin lekfulla konstruktivism och har lagt till en rosa och slingrig form som saknas i Fiskehamnen och som glatt kommunicerar med omgivningen.

Konstnärens verk hämtar ofta inspiration från stadsrummet och vardagen. Färggranna ränder är typisk estetik för Dahlgren.
Capellaskvären, Fiskehamnen

View looking up at Anssi Pulkkinen and Taneli Rautiainen's Arch sculpture, trees standing behind it.
Show in landscape format
Off

Anssi Pulkkinen och Taneli Rautiainen: Kaari (2014)

Den avbrutna bron är samtidigt mäktig och rolig eller vemodig och hoppfullt kreativ beroende på hur var och en vill se den. Det stiliga offentliga verket finns på klippan intill Ärvings grundskola och ger ett stort antal olika möjligheter att tolka och förstå det. Konstnärerna som är kända för sina underfundiga skulpturer är intellektuellt besläktade med Alicia Kwade.
Sakara 5, Gårdsbacka

Compass and Stars statue standing in Toukolan rantapuisto, bare trees and queuing cars behind it.
Show in landscape format
Off

Riikka Puronen: Passare och stjärnor (2018)

Verket är en horisontell formation som gläder med sin materialmångfald och starka geometriska former som kan jämställas med stjärnornas ohanterlighet. Åskådaren kan fritt associera om hänvisningen och symboliken, beundra den estetiska formen kan fundera på begreppsaspekten.
Majstads strandpark, Arabiastranden

Vesa-Pekka Rannikko's 'Aaumu' sculpture, benches, bushes and trees in the background.
Show in landscape format
Off

Vesa-Pekka Rannikko: Aaumu (2005)

Aaumu är verkets onomapoetiska namn som kommer från de finska orden för morgon och dimma och syftar på upphovsmannens konstnärliga betoning. Vi ser en form som påminner om något bekant, men som vägrar att avslöja och presentera sig, vilket gör att verket på ett mystiskt sätt fascinerar åskådaren. Den dolda och avslöjande tematiken förekommer också i konstnärens andra skulpturer.
Näsiparken, Torparbacken

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Offentliga konstverk kommunicerar ofta med sin omgivning och berättar något om den tid då de gjordes. Här är några plock som är värda att se i Helsingfors.