Intressanta sevärdheter och upplevelser i tillgängliga Helsingfors

A woman in a wheelchair between two bookshelves, is taking time to browse through the books at Oodi library
Swedish

I Helsingfors finns tillgängliga aktiviteter och upplevelser för varje smak och för olika tillgänglighetsbehov. Tack vare stadens kompakta storlek kan många saker upplevas också under ett kort besök, men det finns också mycket att göra för en längre tid. En av de bästa sakerna i Helsingfors är att i lugn och ro stanna upp och känna hur staden, naturen och havet förenas. Jag valde ställen som jag själv gillar som användare av elrullstol.

Sanna Kalmari
Palmuasema.fi
Sanna Kalmari

Sjöfästningen Sveaborg

Sveaborg är en sjöfästning utanför Helsingfors centrum och som finns på Unescos lista över världsarvsobjekt. När fästningen började byggas på 1700-talet fanns det ännu inga bestämmelser om tillgänglighet. Småningom har Sveaborg gjorts tillgängligare, men man kan fortfarande inte helt undvika kullerstenar och höjdskillnader. Men det lönar sig att komma hit. Utan hinder kommer du till Sveaborg med HRT:s färja från Salutorget. De som använder rullstol, elrullstol eller elmoped får resa avgiftsfritt på färjan. Sjöresan tar en kvart och är i sig en upplevelse, eftersom Helsingfors är mycket vackert från havet. En del av rutterna på Sveaborg är mer tillgängliga än andra och information om dem finns på Sveaborgs webbplats eller direkt i turistinformation i hamnen. På olika håll på ön finns tillgänglighetsanpassade restauranger och caféer samt tillgänglighetsanpassade toaletter. Det bästa är att färdas runt på ön och beundra landskapen och ibland stanna för en picknick eller ett restaurangbesök. Sveaborg är mest tillgänglighetsanpassat under den snöfria årstiden.

Tempelplatsens kyrka

Tempelplatsens kyrka har byggts in i berggrunden och är en av Helsingfors mest populära sevärdheter tack vare sin fantastiska arkitektur och akustik. Kyrkan är helt tillgänglig och ingången ligger på samma nivå som kyrksalen. I kyrkan finns också en tillgänglighetsanpassad toalett. Från Helsingfors järnvägsstation är det 1,5 kilometers promenadväg till Tempelplatsens kyrka. Taxibilar stannar framför kyrkan. Den närmaste spårvagnshållplatsen ligger cirka hundra meter från kyrkan, men det är en liten uppförsbacke från hållplatsen till kyrkan.

Show in landscape format
Off

Brunnsparkens strand

Brunnsparken är en av Helsingfors stadsdelar och ett stort parkområde. Vid dess strand löper en promenad från vilken det öppnar sig fantastiska landskap mot havet. En av mina favoritsysslor på sommaren är att färdas den 3 kilometer långa sträckan från Salutorget längs stranden genom Brunnsparksstranden till parkens andra ände. Vägarna är jämna och det finns bara några uppförs- och nedförsbackar. Längs vägen finns underbara kaféer och uteserveringar. Tillgänglighetsanpassade toaletter finns bland annat i Café Ursula och Café Carusel. Brunnsparkens strand är ett bra mål också för många kryssningsresenärer som vill se fartygets närmiljö eller som använder hjälpmedel. Från Ärtholmens kaj är det längs strandvägen cirka två kilometer till Brunnsparkens strand. Även från Olympiaterminalen och Magasinsterminalen, som finns intill Salutorget, är det en kort väg till Brunnsparken.

Centrumbibliotek Ode

Biblioteket öppnades i hjärtat av Helsingfors centrum 2018 och är en bra sevärdhet, även om du inte tänker låna böcker. Ode är en mötesplats för stadsbor där det utöver böcker också finns bl.a. café, restaurang, konst och olika arbetsrum. Alla tre våningar är olika. Byggnaden i sig är ett arkitektoniskt konstverk. Biblioteket leker med olika nivåer och trappor, men också med ramper. Det finns flera tillgänglighetsanpassade toaletter. Från tredje våningen öppnas fina utsikter bl.a. mot riksdagshuset.

Looking down the length of a corridor in Helsinki's Old Market Hall, customers are discussing with shop staff, browsing and making purchases. The height of the market hall dwarfs the traditional, dark wood shop fronts.
Show in landscape format
Off

Gamla Saluhallen

Stämningen i Gamla Saluhallen intill Salutorget är underbar. Gamla Saluhallen har verkat sedan 1889 och här kan du köpa ost, kött, grönsaker och söta läckerheter. Här kan du också ta en paus och smaka på dem i något av de många caféerna. Hallen har en tillgänglig passage och en tillgänglig toalett. Samtidigt lönar det sig att besöka Salutorget, även om torget på grund av kullerstenarna är ojämnt. Från Salutorget kan du beundra den ortodoxa kyrkan Uspenskijkatedralen, Presidentens slott och simbassängerna vid Allas Sea Pool.

Köpcentret Mall of Tripla 

I Helsingfors finns ett flertal köpcentra som är helt tillgängliga och fungerar som tillgänglighetsanpassade sevärdheter vid dåligt väder. I köpcentren finns också ett stort antal bra restauranger och caféer samt många andra tjänster. Min favorit är Nordens största köpcenter Mall of Tripla i Böle. Här finns bland annat ett stort antal butiker, bra restauranger, hotell, biograf, musikmuseet Fame och många andra tjänster. En av specialiteterna i Mall of Tripla är Surf House Helsinki, med 27 grader varmt året runt. Det är roligt att titta på surfarna i vågmaskinen samtidigt som du kan njuta av en strandbarsdrink. Böle järnvägsstation finns i anslutning till Mall of Tripla, så det är lätt att ta sig hit med lokaltåg från Helsingfors centrum

Ihmisiä Lammassaaren näköalatasanteella
Show in landscape format
Off

Fårholmens tillgängliga naturstig

Upplev i staden den underbara finska naturen! Den 2018 öppnade tillgänglighetsanpassade långa stigen är en kilometer lång och tar dig till Fårholmen som har en fantastisk natur. Rutten slutar vid det tillgänglighetsanpassade fågeltornet på Fårholmen. Bussen från Helsingfors centrum tar dig till stället på cirka en halv timme eller med taxi tar det cirka 20 minuter.

Helsingfors stadsmuseum

Helsingfors Stadsmuseum finns i hörnet av Senatstorget i stadens äldsta kvarter och är tack vare sitt läge enkelt att besöka en kortare eller längre stund i samband med en stadsrunda. Museet presenterar Helsingfors historia och vardag samt har avgiftsfritt och tillgängligt inträde. Museet lämpar sig utmärkt för alla ålderskategorier och i museet finns också Barnens stad som är avsett för barn. Det är lätt att röra sig på museet och det finns också en tillgänglighetsanpassad toalett. På vägen till museet kan du också beundra Helsingfors Domkyrka som mittemot lyser i vitt. I Helsingfors finns också många andra museer som är tillgänglighetsanpassade. Alldeles i centrum finns bland annat Ateneum, Kiasma, Amos Rex och HAM inom en kilometers radie från varandra.

Linnanmäen valokarnevaali
Show in landscape format
Off

Borgbacken & Sea Life

Borgbackens nöjespark lämpar sig både för dem som gillar fart och för dem som bara vill njuta av stämningen i nöjesparken. Det är fritt inträde till nöjesparken, så du kan besöka området för att uppleva stämningen eller för att njuta av restaurangutbudet även om du inte provar på apparaterna. Överallt i nöjesparken kan du röra dig med rullstol, men här förekommer vissa höjdskillnader. Nöjesparken är belägen på en backe och från den öppnar sig också en fin utsikt över Helsingfors. De flesta anordningarna kan du stiga in i från en rullstol. I en anordning kan du sitta i egen rullstol. Om en person med funktionsnedsättning behöver en assistent med sig i anordningen och med EU:s funktionsnedsättningskort eller något annat motsvarande dokument kan bevisa att han eller hon behöver en assistent, får assistenten ett avgiftsfritt armband. En person med funktionsnedsättning betalar det normala priset för armbandet eller anordningsbiljetten. n. Mer information om tillgängligheten finns på Borgbackens webbplats.

I samband med Borgbacken finns havsvärlden Sea Life, där det också är lätt att röra sig med hjälpmedel för att beundra världen under havsytan. Längs rutten finns det dock några smala ställen och ojämna ytor. Assistenten till en person som behöver en assistent kommer in avgiftsfritt.

Tillgänglighetsanpassade badstränder 

Två av Helsingfors badstränder, Solviken och Sandudd, har en flytande strandrullstol med vilken man kan ta sig ut i vattnet. Båda stränderna har också en MobiMat-matta som gör det lättare att ta sig fram på sanden. På badstranden i Solviken i östra Helsingfors får du uppleva en genuin strandsemesterstämning. Stranden är hela 700 meter lång och kröker sig vackert. Sandudds badstrand, Hietsu i folkmun, är en populär klassisk strand i närheten av Helsingfors centrum. De hjälpmedel som främjar tillgängligheten på båda stränderna fås av strandvakterna. 

Området Teurastamo – Slakthuset 

Teurastamo – Slakthuset är ett tidigare slakteri som numera pulserar av stads- och matkultur. På området finns flera restauranger och på somrarna fylls gårdsområdet av uteserveringar och olika evenemang. Gården får användas av alla stadsbor och här kan du t.ex. grilla. Området är jämnt och det är enkelt att ta sig hit bland annat med metron, eftersom Fiskehamnens metrostation finns i närheten.

Guidade tillgängliga rundturer

Happy Guide Helsinki ordnar tillgängliga guidade rundturer. Rundorna kan genomföras antingen med minibuss eller med kollektivtrafik.

Största delen av Hop On – Hop Off-bussarna i Helsingfors trafikerar från våren till hösten och är tillgängliga. Det finns plats för en rullstol i bussens nedre våning och en ramp vid dörren. En rundtur med buss är ett bra sätt att få en bra allmän bild av staden och färdas från sevärdhet till sevärdhet.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
I Helsingfors finns tillgängliga aktiviteter och upplevelser för varje smak och för olika tillgänglighetsbehov. Tack vare stadens kompakta storlek kan många saker upplevas också under ett kort besök, men det finns också mycket att göra för en längre tid. En av de bästa sakerna i Helsingfors är att i lugn och ro stanna upp och känna hur staden, naturen och havet förenas. Jag valde ställen som jag själv gillar som användare av elrullstol.