Rik natur nära stadens centrum

Ihmisiä Lammasaaressa
Swedish

Den finländska tv-serien Metsien kätkemä (sv. Naturens Hemligheter) besökte nyligen fem natursevärdheter i Helsingfors. Var och en kan enkelt följa producenternas fotspår och besöka samma rutter och platser. Och då ni sett dessa platser är det bra att komma ihåg att det i Helsingfors finns tiotals andra intressanta natursevärdheter.

Antti Huttunen
Retkipaikka.fi
Antti Huttunen / Retkipaikka
Suuren puun katveessa Keskuspuistossa
Show in landscape format
Off

Centralparken

Helsingfors centralpark är den populäraste skogen i Finland och här finns otaliga sevärda platser. I tv-serien startade man från Helsingfors järnvägsstation, körde genom Kajsaniemiparken och Fågelsången vidare genom Dal till de mer skogbeklädda trakterna i centralparken. Mitt i parken får besökarna beundra koloniträdgårdar och njuta av den svalkande skugga som granskogen ger. Rutten fortsätter förbi Krämertsskog och begravningsplatsen för sällskapsdjur till Svedängen för att sluta i Tomtbacka.

Kävelyllä Haltialan metsässä
Show in landscape format
Off

Nackböle och urskogen i Tomtbacka

I Nackböle finns tre sevärda platser. Den mest ödemarkslika och överraskande sevärdheten för att vara i huvudstaden är urskogen i Nackböle, där besökaren får avnjuta den dystert vackra stämningen i grandungen och promenera längs spänger. Nackböle arboretum presenterar åter en mer exotisk skog, där man samlat trädarter från olika delar av världen. Lite lantlig stämning får man igen smaka på vid Tomtbacka gård. Här finns utöver en lantgård med husdjur och odlingar också ett trevligt café.

Kanoottiretkellä Vantaajoella
Show in landscape format
Off

Vandadalen

Vanda å är som namn bekant för de flesta, men allt för få har upplevt ån paddlande. Det går nämligen att paddla längs ån och dessutom är det lätt att paddla här. Medan du beundrar strandlandskapen kan det vara svårt att tro att ån ligger alldeles intill de livligaste farlederna i Finland. Du kan ta en paus och landstiga exempelvis vid badstranden i Staffansslätten. Längs Gammelstadens fors kan du inte paddla ner och sista landstigningsplatsen finns alldeles före forsen, där också vi stiger i land.

Ihmisiä Lammassaaren näköalatasanteella
Show in landscape format
Off

Fårholmen

Fårholmen eller pärlan i Gammelstadsviken är på Instagram en av mest populära platserna i Helsingfors. År 2018 färdigställdes nya breda spänger och de tillgängliga utsiktsplattformarna gjorde platsen ännu mer omtyckt. Om någon skulle utse de vackraste stigarna i Finland, så borde den här platsen absolut rymmas med på listan. Fårholmen kan i synnerhet för barnfamiljer rekommenderas som mål för en dagsutfärd, hit kommer du lätt, platsen är av lämplig storlek och naturligtvis spännande. Rekommenderas också för fågelskådare.

On the right is one of Vallisaari's stone buildings that has been built into the side of a hill, more hills and lush greenery are in the distant, the last hill being very tall, surrounded by stone walls and with a small observaation platform on top.
Show in landscape format
Off

Skanslandet

Den gamla militärön, dess också rysliga historier och den otroligt vackra, mångsidiga naturen var en självskriven höjdpunkt på avsnittet. Dödsdalen och historien om den kusliga, väldiga explosionen får håret att resa sig. Alléerna som flankeras av grönskande lövträd presenterar åter en mer trivsam bild av Skanslandet. En plats som är absolut sevärd är också utsiktsterrassen mot Gustavssvärd. Härifrån öppnar sig ett vackert landskap mot havet och Sveaborg. Hela Skanslandets självskrivna krona är Alexanders-batteriet. Från dess utsiktsterrass förstår var och en, på hur kort avstånd från Helsingfors livligaste stadskärna det finns en otroligt rik natur – staden är en verklig naturhuvudstad. Vattenbussförbindelse till Skanslandet trafikerar sommartid från Salutorget.

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Suomalainen tv-sarja Metsien kätkemä vieraili äskettäin viidessä Helsingin luontokohteessa. Jokaisen on helppo tutustua reitteihin ja paikkoihin ohjelman tekijöiden jalanjäljillä.