7 tips för ansvarsfulla utflykter

Mushroom hunting in Mustavuori forest.
Lead text
I Helsingfors är naturen alltid nära och det är lätt att komma till den. En ansvarsfull friluftsmänniska respekterar naturen, djuren och även andra människor. Här ges tips om hur du endast efterlämnar dina fotavtryck i naturen.

Upptäck den närliggande naturen

I Helsingfors hittar du naturen alltid i närheten. Du behöver inte resa flera timmar för att komma ut i naturen, utan havsstranden och skogarna finns på kort avstånd. Finlands huvudstadsregion har gott om utrymme och lugn i naturen, men samtidigt finns här också företag som erbjuder dig urbana tjänster och aktiviteter i naturen. Genom att upptäcka närnaturen stöder du lokala företagare och lämnar ett mindre ekologiskt fotavtryck.

Använd kollektivtrafik

I huvudstadsregionen når du enkelt många utflyktsmål med kollektivtrafik. De vackra strandlandskapen i Helsingfors och Esbo erbjuder många rekreationsmöjligheter endast på några metrostationers avstånd, och på sommaren kommer man ut till öarna med förbindelsefartyg. Under sommaren lönar det sig att utnyttja det omfattande nätverket av stadscyklar och prova på en cykelutfärd. Från stadskärnan kan du ge dig ut på en promenad i centralparken som är upp till 11 km lång. I närheten av Helsingfors finns det dessutom upp till tre nationalparker som du kan nå med kollektivtrafik. I Helsingfors och närområdena finns också många tillgänglighetsanpassade naturupplevelser.

Seen from above, two foragers stop for a coffee break on a large, mossy rock, resting a wicker basket half-full of Chanterelles between them. In the frame you can only see the foragers' legs, basket, coffee and the ground.
Show in landscape format
Off

Njut av att plocka svampar och bär samt av fiske 

Allemansrätten ger oss alla rätt att röra oss och vistas i naturen. Tack vare allemansrätten får du plocka bl.a. svamp, bär, vilda örter och blommor. Det är också tillåtet att fiska och pimpla, men det lönar sig att kontrollera eventuella fiskebegränsningar i vattendragen på förhand. En ansvarsfull friluftsmänniska kommer ihåg att allemansrätten också innebär skyldigheter, t.ex. att du inte får vistas nära bostäder och att naturen inte får skadas.

Ta paus på rastplatser

Maten smakar alltid gott utomhus och på en rastplats är det trevligt att laga mat av dagens skörd t.ex. vid en grillplats. De eldstäder som är tillåtna i naturskyddsområden har antecknats på kartan över området. I uppgifterna om området kan du också kontrollera om det finns färdig ved vid eldstäderna. Du kan också samla torra kvistar och kottar från marken, men träd får inte skadas eller fällas. Att göra upp eld ingår inte i allemansrätten och för det krävs alltid tillstånd av Forststyrelsen eller markägaren. Uppgifter om markägarens fås från Lantmäteriverket. Även användning av engångsgrillar räknas som att göra upp eld. Behovet av öppen eld kan undvikas genom att du tar med ett stormkök. De får användas utan markägarens tillstånd.

Värna om naturens mångfald

Värna om naturen genom att hålla dig till de angivna rutterna och läs på förhand om eventuella naturskyddsområden i området samt om begränsningar som gäller rörligheten och tidpunkterna för dem. Mata inte djuren och låt fåglar häcka i fred. Blommor som plockas i naturen gläder dig fortfarande hemma i en vas, men plocka inte fridlysta eller hotade arter. På en utflykt får du inte heller samla in mossa eller lavar.

Husdjur på utflykter

Det är roligt att röra sig i naturen med sin bästa vän, men kom ihåg att ta hänsyn till de djur som finns i naturen och håll alltid din hund kopplad. Även andra som rör sig i naturen kan vara rädda för hundar som rör sig fritt. Samla också din hunds efterlämningar och lägg hundbajspåsen i ett blandavfallskärl, så tar du hänsyn också till andra som rör sig i naturen.

Och sist men inte minst: skräpa inte

Med undantag för parker finns det sällan sopkärl i naturen. Den gyllene principen för en utflykt är: allt du orkar bära med dig ut i naturen ska du också orka ta med dig därifrån. Packa därför med soppåsar. Du kan värna om naturen också genom små gärningar, så prova gärna på ploggning, dvs. kombinera jogging med att plocka skräp. Både naturen och din kropp tackar.

A man is walking a medium sized grey dog up a hill in the woods of Alppipuisto Park
Show in landscape format
Off
Swedish

Minneslista för ansvarsfulla utflykter

- Ta med dig soppåsar och för bort åtminstone dina egna sopor.

- Utnyttja rastplatser.

- Håll dig till de angivna rutterna.

- Mata inte djur och låt fåglar häcka i fred.

- Att göra upp eld ingår inte i allemansrätten.

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
I Helsingfors är naturen alltid nära och det är lätt att komma till den. En ansvarsfull friluftsmänniska respekterar naturen, djuren och även andra människor. Här ges tips om hur du endast efterlämnar dina fotavtryck i naturen.