Evenemangen i Helsingfors 2022

People attending Flow Festival
Lead text
Helsingfors är året runt en levande evenemangsstad. Här kommer en lista på de viktigaste och intressantaste evenemangen 2022 med bland annat Lux Helsinki och Strömmingsmarknaden samt Helsinki Pride och Tuska.

Lux Helsinki, 5–9.1

Ljuskonstfestivalen Lux Helsinki lyser upp Helsingfors 5–9.1.2022. Lux Helsinki presenterar på ett mångsidigt sätt olika former av ljuskonst på en årligen varierande, några kilometer lång rutt. Utöver Helsingfors mest kända byggnader finns längs rutten alltid också mindre bekanta innergårdar eller fasader.
luxhelsinki.fi

Valborg, 1.5

På valborgsmässoafton ordnas många evenemang virtuellt och första maj firas på många av stadens torg där man säljer ballonger, majviskor och masker.
Läs mer

Helsinki City Running Day, 13–14.5

Helsinki City Running Day bjuder på olika slags utmaningar. Här kan du delta på Finlands största halvmaraton Helsinki City Run eller på Garmin Helsinki City Marathon som nu arrangeras den 42:a gången. Helsinki City Marathonstafett är för dem som gillar laganda. Salvequick Helsinki City 5 är ett snabbt löpevenemang på 5 km och Helsinki City Double är ett löpevenemang som kombinerar maraton och halvmaraton. På fredagseftermiddagen ordnas Minimarathon som är ett evenemang som riktar sig till familjens minsta.
helsinkicityrunningday.fi

Show in landscape format
Off

Sideways Festival, 16–18.6

Sideways inleder musikfestivalsommaren i Helsingfors och har en etablerad plats i staden. Tredagarsfestivalen äger rum i Helsingfors ishall och dess omgivning och här uppträder ett brett och utmärkt urval av inhemska och internationella artister.
sidewayshelsinki.fi

Helsingforsdagen, 12.6

Helsingforsdagen firas traditionellt den 12 juni sedan 1959. Helsingfors fylls då av evenemang som är öppna för alla och avgiftsfria. Föreningar, företag, sällskap, organisationer och aktiva stadsbor deltar i organiseringen av evenemangen. I utbudet på Helsingforsdagen ryms stora och små evenemang, musik, scenkonst, guidningsrundor, utställningar, öppna hus, program för barn och också för äldre.
helsinkipaiva.fi

 

With their backs to the camera, two people in coats wearing crowns of leaves hug, looking accross a lake at a Midsummer bonfire.
Show in landscape format
Off

Midsommar på Fölisön, 24.6

Midsommaren på Fölisön bjuder på ett brett urval av traditionella och moderna sätt att fira den finländska midsommaren. Fölisön är ett friluftsmuseum i en parkliknande skog och här firas midsommaren med dans, allsång, musik och lekar kring midsommarstången och dessutom tänds midsommarbrasor. Stämningen på midsommarafton får extra krydda av kärleksspådomar och av ett äkta midsommarbröllop, färggranna nationaldräkter och blåvita flaggor.
juhannusvalkeat.fi/

Helsinki Pride, 27.6–3.7

Evenemanget Helsinki Pride ordnas på lördagen efter midsommaren och samlar årligen människor till en marsch för lika rättigheter. Veckan före Pride-paraden är staden full av evenemang.
pride.fi

Tuska, 1–3.7

Den största heavy metall-festivalen i norra Europa ordnas i Södervik i slutet av juni. År 2019 besökte 43 000 heavy metall-vänner tredagarsfestivalen. Det var rekord för festivalen som ordnats sedan 1998.
tuska.fi

 

In the lower quarter of the photo, a crowd of people at Flow Festival are standing in front of a tall, circular, industrial framework that has a belt of lights wrapped around it. the evening sky is overcast.
Show in landscape format
Off

Helsinki Cup, 11–16.7

Helsinki Cup är en av de största juniorfotbollsturneringarna i Europa och här deltar årligen över 20 000 spelare från hela världen. Sommaren 2022 ordnas Helsinki Cup den 47:e gången. Syftet med turneringen som spelats sedan 1976 är utöver själva tävlingen att främja barns och ungas välbefinnande och samhörighetskänsla.
 helsinkicup.fi

Flow Festival, 12–14.8

Flow Festival har ordnats sedan 2004 och har vuxit mitt i Helsingfors till en av Europas mest berömda och intressanta festivaler för musik och konst. Utöver internationella och inhemska toppartister visas på festivalen också en hel del mer marginell musik och konst. År 2019 uppträdde över 170 artister på festivalen och till festivalen i Södervik kom över 83 000 besökare. Flow Festival är också en av världens första koldioxidneutrala festivaler.
flowfestival.com

 

A girl is standing in front a screen with arms open wide, the screen has some graphic illustrations.
Show in landscape format
Off

Outsider Art Festival, 12.8.–21.8.

Den andra Outsider Art Festivalen låter konstnärer inom outsiderkonst få sina röster hörda. De presenterar ett charmerande utbud av musik, bildkonst, scenkonst, filmer, litteratur och levnadshistorier. OAF 2022 bjuder på ett brett konstprogram med över 20 evenemang i Helsingfors och via webben.
outsiderart.fi

Helsingfors festspel, 12.8–4.9

Helsingfors festspel är den största multikonstfestivalen i Norden. Festspelen arrangeras i månadsskiftet augusti-september och har som sin uppgift att låta en inhemsk och utländsk publik få njuta av unika konstupplevelser.
helsinkifestival.fi

Viapori Jazz, 23–27.8

När augusti går mot sitt slut är hela staden fylld av konst och musikens tentakler når ända fram till de närliggande öarna. Postnummer 00190 leder till världskultuarvet Sveaborg, där man hittar jazziga rytmer och sommarkalaset Viapori Jazz.
viaporijazz.fi/

Habitare 7–11.9

Finlands största möbel, design- och inredningsevenemang Habitare bjuder på upplevelser och idéer för inredning samt för hur du gör hem och lokaler fungerande och visuellt snygga. Habitare 2022 har som tema Reimagine – Time for imagination. Temat lyfter fram fantasins kraft och vad allt den omgivande världen, boendet och livet kan vara i framtiden. I samband med Habitare ordnas i år också evenemanget Bild & Ljud 9–11.9.
habitare.fi

Helsinki Design Week, 1–11.9

Helsinki Design Week är det största designevenemanget i Norden och äger rum i september i Helsingfors.
helsinkidesignweek.com

Helsinki International Film Festival – Kärlek & Anarki, 15–25.9

Finlands största filmfestival ordnas årligen i september. Kulturvänner och omättliga cinefiler vallfärdar till biograferna i vår huvudstad och skapar en unik, varm festivalstämning när hösten svalnar. Evenemanget grundades 1988 och firar filmkonsten samt presenterar fördomsfritt djärva, motstridiga och visuellt bländande nya filmer.
hiff.fi

 

Stadin Silakkamarkkinat
Show in landscape format
Off

Helsingfors Strömmingsmarknad, oktober

Det äldsta traditionsevenemanget i Helsingfors har veterligen ordnats sedan 1743. Fiskarna säljer vid Salutorget sina produkter direkt från fiskarbåtar och marknadsstånd. Saltad strömming och ett läckert utbud av strömmingsmarinader med bl.a. rönnbär och rödpeppar samt dessutom välsmakande torgmat får det att vattnas i munnen bland besökarna. Utöver havsläckerheter säljs på marknaden alltid också det goda svarta skärgårdsbrödet samt kläder som tillverkats av ull från skärgårdsfår och andra hantverk.
silakkamarkkinat.fi

Slush, 17.-18.11

Det största uppstartsevenemanget i Europa samlar till Helsingfors toppnamn inom teknologi- och företagsvärlden.
slush.org

 

With Helsinki Cathedral in the background, Christmas Market stalls surround a merry-go-round situated in the center of Senate Square, which is brightly lit and surrounded by people.
Show in landscape format
Off

Tomasmarknaden, december

Tomasmarknaden är Helsingfors äldsta julmarknad utomhus. Vid marknadsstånden på Senatstorgets stämningsfulla jultorg hittar du personliga gåvor som hantverkarna själva säljer. På restauranggården säljs vinterklassiker såsom julgröt och blinier samt kryddad glögg. I hjärtat av Tomasmarknaden finns en gammaldags karusell som är besökarnas favorit.
tuomaanmarkkinat.fi

Helsingfors nyårsfest 2022, 31.12

År 2023 tas emot igen med ett fint program.
helsinginuusivuosi.fi/

 

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingfors är året runt en levande evenemangsstad. Här kommer en lista på de viktigaste och intressantaste evenemangen 2022 med bland annat Lux Helsinki och Strömmingsmarknaden samt Helsinki Pride och Tuska.