Dagsutfärd: Lahtis

Lahti Ski Center
Lead text
I landskapet av Salpausselkä UNESCO Global Geopark, en timme från Helsingfors, ligger Lahtis som är bekant för vänner av vintersport. Dess ikoniska landmärken är två radiomaster och tre hoppbackar. 

I ett nötskal

Lahtis är en sportig kulturstad och porten till hela Insjöfinland och till Salpausselkä Unesco Global Geopark. Staden är omgiven av natur och bjuder på ett brett urval av program året runt för hela familjen, endast på en knapp timmes tågresa från Helsingfors. Under vintern fylls insjöisarna av skidåkare och långfärdsskridskoåkare. Under sommaren kan du här upptäcka stadens design, besöka småbryggeriers uteserveringar och njuta av friluftsaktiviteter.

Show in landscape format
Off

De viktigaste sevärdheterna

  • I Lahtis Sportcenter och skidmuseet kan du många olika sätt motionera och se storevenemang. I skidmuseet kan du prova på hur backhoppning skulle kännas i Stora backen i Lahtis. 
  • Lahtis hamn med sina båtar och caféer är en idyllisk mötesplats året runt. Under sommaren kan du härifrån upptäcka Insjöfinland ända upp till Päijänne med många olika kryssningsfartyg. Vintertid kan du prova på långfärdsskridskoåkning eller fatbike-utfärder. I hamnen finns det arkitektoniskt stiliga Sibeliushuset och galleriet Pro Puu som presenterar trädesign.
  • Alvar Aaltos Korsets kyrka finns i Lahtis stadskärna och från den öppnar sig en fin utsikt mot torget och stadshuset som ritats av Eliel Saarinen. Den arkitektoniskt förenklade kyrkan färdigställdes 1978.
  • Det nya magnifika Lahtis bildkonstmuseum Malva ligger i hjärtat av Lahtis i ett gammalt bryggeri.
Art installation Ahto by Ekho Collective in Lahti Museum of Visual Arts Malva
Show in landscape format
Off

Avstånd från Helsingfors

100 km, en timmes köravstånd längs motorvägen.

Så kommer du hit

Med en timmes intervaller går z-tåget från Helsingfors till Lahtis resecentrum, den snabbaste tågförbindelsen tar 48 minuter. Direkta bussförbindelser finns från både Helsingfors centrum och flygstationen, restid 60–90 minuter. 

Läs mer om Lahtis på webbplatsen Visit Lahti.

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
I landskapet av Salpausselkä UNESCO Global Geopark, en timme från Helsingfors, ligger Lahtis som är bekant för vänner av vintersport. Dess ikoniska landmärken är två radiomaster och tre hoppbackar.