Dagsutfärd: Ekenäs

Tammisaari - Ekenäs, old town and the old church
Lead text
Gamla stan i Ekenäs i Raseborg är ett kompakt mål för en dagsutfärd. Staden har idylliska trähus, Finlands äldsta gågata och en livlig gästhamn.

Ekenäs i ett nötskal

Gamla stan i Ekenäs i Raseborg har gott om förtjusande trähuskvarter, små båthamnar och gröna parker. De här gatorna har varit desamma och på samma plats sedan 1500-talet. Tidigare var Ekenäs ett bosättningsområde för skickliga hantverkare. Numera fylls gästhamnarna med sina uteserveringar, gågatan, butikerna, kaféerna och restaurangerna av semesterfirare.

Syksy Tammisaaressa
Show in landscape format
Off

De viktigaste sevärdheterna

  • Gamla stan är i sig en intressant sevärdhet. Sveriges konung Gustav Vasa gav staden stadsrättigheter 1546. Skvallerspeglar, skickligt gjorda gårdsportar och de rikliga dekorationerna på fönsterramarna är detaljer som är värda att studera.
  • Ramsholmens parkskogsområde finns en dryg kilometer utanför centrum. Hit kommer ekenäsborna för att koppla av och njuta av friden i naturen.
  • Ekenäs kyrka är hjärtat i gamla stan. Kyrkan började byggas under andra hälften av 1600-talet och det tog 20 år innan den blev färdig.
Old wooden building by the Tammisaari shore
Show in landscape format
Off

Avstånd från Helsingfors

92 kilometer, en dryg timme.

Så här kommer du hit

Från Helsingfors kommer du med buss till Ekenäs. Samtliga tåg mellan Helsingfors och Åbo stannar i Karis, där du kan byta till ett lokaltåg. Resan från Karis tar 12 minuter.

Läs mer om Ekenäs och Raseborg på webbplatsen Visit Raseborg.

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Gamla stan i Ekenäs i Raseborg är ett kompakt mål för en dagsutfärd. Staden har idylliska trähus, Finlands äldsta gågata och en livlig gästhamn.