Vinterns slumpmässiga romantik

Pariskunta pulkassa
Swedish

Inled de romantiska träffarna genom att kasta tärning, se ögontalet och välj ur listan nedan det utfärdsmål som ögontalet visar. 

Meiju Niskala
Författare & Konstnär
Meiju Niskala

Meiju Niskala är en performancekonstnär och författare från Helsingfors. Hennes passioner är växelverkan, offentliga rum samt att på ett annat sätt uppleva och förbättra världen. Inled de romantiska träffarna genom att kasta tärning, se ögontalet och välj ur listan nedan det utfärdsmål som ögontalet visar. 

Om tärningen visar ögontalet 1: Skriv en kärleksdikt vid havsstranden

Fly stadens raka hörn och rutstadsplaner som ritats på millimeterspapper och gå mot stadens stränder. Där följer du den slingrande strandlinjen och passerar försiktigt stenbumlingar som jättar kastat dit. Då du hittar en bra plats i den stelfrusna sandstranden eller kanske i snön som täcker den, kan du med noggrant fotarbete skriva en dikt för kärleken, som också din i Australien boende mormor i bästa fall kan beundra genom Google Earth.

Om tärningen visar ögontalet 2: Önskebrunnen på Himmelsberget

Promenera i den friska vinterkvällen upp på Himmelsberget som ligger 60 meter över havsytan och se ljusen från den omkringliggande staden. Du får drömma. Och då ni är överens om den gemensamma drömmen, försegla den genom att slänga en slant i vattenbassängen eller på isen som skyddar den. Alternativt tar ni ta fasta på ett stjärnskott.

Om tärningen visar ögontalet 3: Braheplan och pardans på isen

Mitt i den livfulla stadsdelen finns en isbana som befolkas av ishockeyspelare och konståkare. I skenet av månen och gatlyktor kan du här med famntag träna serpentinserier, spiraler, sparkbräde och råttpiruett. Då den friska vinden färgar kinderna röda gör det gott att pressa två hjärtan mot varandra, trots varma täckjackor.

Om tärningen visar ögontalet 4: Andbalett vid Fölisönsbron

En vinterdag med issörja ligger änderna vid bron stilla men då de hör prasslet från en brödpåse piggnar de till. Med ett tillräckligt antal brödsmulor och noggrant siktande kan du åstadkomma den stiligaste av koreografierna eller Svansjön. Det gäller att särskilt dirigera så att du till huvudrollsinnehavarna primadonnan och prinsen slänger baguettebitarna till framscenen, medan kören hålls i bakgrunden med smulor som slängs längre bort. Mer stämning får du om du i bakgrunden spelar det rätta musikstycket.

Om tärningen visar ögontalet 5: Botaniska trädgården

Sydlig jättenäckros har två meter breda blad och på bladet ryms enkelt en liten familj och en hel generation grodor. Jättenäckrosens blomma öppnar sig i kvällsskymningen och är den första natten vit och den andra natten ljusröd. Mellan dessa två dygn lönar det sig att testa alla dejtar, också paddor. Någon kan visa sig vara en äkta prins och be av Nattens drottning som pryder ökenrummet om bröllopstillstånd redan före morgonen gryr. 

Om tärningen visar ögontalet 6: Förstakyssar på Fågelsångens bro

På träbron mellan bergskärningarna har det pussats i långa tider. Medan äventyrare, arbetspendlare och semesterfirare med tåg kommer från norr står på bron ovanför par som tittar varandra djupt i ögonen med näsorna tryckta mot varandra. Bland doftande rökmoln från ånglok har man bytt förlovningsringar och farit på bröllopsresa i de riktningar som järnvägsspåren för. Då vinterkvällen mörknat och ljusen från staden omkring tänts, är det dags att komma ihåg förstakyssen eller förverkliga den.

Swedish

Totalbedömning om färden

❤︎ Hand i hand
❤︎❤︎ Kramar
❤︎❤︎❤︎ Pussar
❤︎❤︎❤︎❤︎ Kyssar
❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎ Annat hångel

Mer slumpmässig romantik och tips för upptäcktsresande i vardagen kan du läsa i Meijus bok Olet tässä (Helsinki), utgivare Avain, 2008.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Inled de romantiska träffarna genom att kasta tärning, se ögontalet och välj ur listan nedan det utfärdsmål som ögontalet visar.