Vandringstur: Södra Helsingfors

Kissing by the sea in Helsinki
Lead text
Det bästa med Helsingfors är havet. Närheten till havet kan du förnimma överallt, eftersom det öppna havet omgärdar staden från tre håll. Strandlinjen är 130 kilometer och det finns 300 öar. Många öar är i rekreationsbruk och du kan enkelt njuta av deras stämning genom att stiga ombord på en förbindelsebåt.

Längd på rundan cirka 3,5 km

Allas Sea Pool är ett havsbad och en stadsoas intill Salutorget. I Helsinki Skywheel kan du njuta av utsikten över havslandskapet i Helsingfors och till och med bada bastu! Flytour Helsinki är en filmupplevelse med 4D-teknik och för dig till Helsingfors mest populära sevärdheter. 

Salutorget är en av de mest populära sevärdheterna i Helsingfors och avfärdsplats för kryssningar sommartid; kryssningar avgår t.ex. till Borgå. På hösten ordnas här Strömmingsmarknaden, som är det äldsta traditionella evenemanget i Helsingfors.

Färjor och kryssningar från Salutorget

Sjöfästningen Sveaborg (1748) har upptagits på Unescos världsarvslista och är en av de populäraste sevärdheterna i Finland. Sjöfästningen har formats av sin historiska bakgrund som en del av det svenska, ryska och finska försvaret. Fästningen med sina museer, restauranger och evenemang är en oförglömlig upplevelse för besökaren oavsett ålder. Ön har 850 invånare. Skanslandet ön som fått frodas i vilt naturtillstånd i årtionden öppnades för allmänheten 2016. Dess vilda natur bjuder på en skrovligt vacker och lugnande naturupplevelse alldeles utanför huvudstaden. Kafé och picknickområden. Lonnan är en sympatisk liten ö som tidigare bl.a. varit en plats där fartyg avmagnetiserades mot sjöminor. Numera är ön en rekreationsoas för stadsborna. Restaurang, våffelbar och bastu. Stora Mjölö är still största delen skogsklädd och naturen är varierande. Ön har två sandstränder, en restaurang och en uteservering. Bastun är varm på kryssningsdagar. Högholmens djurpark är en av de äldsta djurparkerna i världen. Här finns djur både från tundran och tropiska regnskogar. Djurparken skyddar utrotningshotade djur.

Kauppatorilla kesällä.
Show in landscape format
Off

Gamla saluhallen - här kan du shoppa mat eller njuta av utbudet i kaféerna och restaurangerna samt köpa finländska specialiteter som ren- eller björnkött samt mångahanda fiskprodukter. 

Under medeltiden var Observatorieberget ett kasberg. Härifrån kunde man varna närområdets invånare om fara hotade från havet. Observatoriet har ritats av Engel och är en sevärdhet som ingår i Helsingfors universitetsmuseum. 

Carpet washers on the shore of Kaivopuisto
Show in landscape format
Off

Brunnsparken är en av de äldsta och mest kända parkerna i Helsingfors. På den obebodda uddspetsen grundades på 1830-talet en badinrättning, som blev ett populärt semestermål för borgerskapet från S:t Petersburg. Ursas Observatorium är det synligaste landmärket i parken.  Mattolaituri - populärt sommarkafé, som finns intill stadens mattbrygga. Att tvätta mattor på allmänna tvättbryggor är fortfarande en allmän sommartradition. 

Sommartid kommer du till Ugnsholmen med förbindelsebåten som avgår från Kompasstorget och på vintern längs en bro. Byggnaden i rödtegel är en tidigare fernissfabrik, men numera en kafé-restaurang. Badstrand med skyddat läge.

Rönnskär är populärt friluftsområde bland helsingforsare, med lockande sandstränder och klippor. För naturister finns eget strandområde. Sommarrestaurang. Tältning tillåten på veckoslut. Båtförbindelsen avgår bakom Cafe Carusel

Eirastrandens bulevard - Helsingfors vackraste strandgata. Ta en paus vid sommarkaféet Birgitta eller ta ett dopp vid den lilla badstranden.

Lovely seaview from Löyly's terrace
Show in landscape format
Off

Löyly är ett exempel på organisk arkitektur, där byggnaden smälter in i havsstranden. Löyly bjuder på upplevelser och värme året runt. Restaurang, takservering och tre bastur.

Många internationella kryssningsfartyg anlöper Ärtholmen

Jugend-Eira. Utöver Skatudden den viktigaste koncentrationen av jugendarkitektur i Helsingfors, där robusta byggnader står sida vid sida med hus i pastellnyanser. Ta ett  instagramfoto på Villagatan som valts till Helsingfors vackraste gata.

Show in landscape format
Off
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Det bästa med Helsingfors är havet. Närheten till havet kan du förnimma överallt, eftersom det öppna havet omgärdar staden från tre håll.