Vårens slumpmässiga romantik

A woman and a man stand side by side against a stone wall in the spring sunshine.
Swedish

Inled de romantiska träffarna genom att kasta tärning, se ögontalet och välj ur listan nedan det utfärdsmål som ögontalet visar. 

Meiju Niskala
Författare & Konstnär
Meiju Niskala

Meiju Niskala är en performancekonstnär och författare från Helsingfors. Hennes passioner är växelverkan, offentliga rum samt att på ett annat sätt uppleva och förbättra världen. 

Om tärningen visar ögontalet 1, gör en tunnelutfärd på Sveaborg

In i Sveaborgs långa och mörka tunnlar stiger ni in hand i hand till ljuset av en ficklampa. Undersök först de hemlighetsfulla tunnlarna i Godt samvete, sedan i bastion Äran och till sist i bastion Carpelan. Spökhistorierna om den huvudlöse officeren ska berättas först då ni sitter i famnen på varandra, på träbänken intill den förtrollande dammen i Pipers park.

Om tärningen visar ögontalet 2, lyssna från ett utsiktstorn på kärleksläten från Högholmen

På Högholmen märks vårkänslorna på många olika sätt. Lyssna först på de jamande kattdjuren eller de kuttrande duvorna. Duka sedan upp en romantisk picknick högt upp i utsiktstornet, vid de gamla lotsarnas hemplatser. Framför till sist turvis en vårkonsert som komponerats för älsklingen, där modell tagits åtminstone från apors muttrande och småfåglars skakande av sin stjärt. 

Om tärningen visar ögontalet 3, ordna en litteraturcirkel med romantiska böcker i lusthuset på Hertonäs gård

Vårkvällens litteraturcirkel hålls i ett lusthus i en herrgårdspark från barocktiden. Ta med er så många romantiska verk som ni känner till. Läs stycken ur verken turvis, och sluka de vackraste orden direkt från de andras läppar. Om berättelsen har ett alltför tragiskt slut, skriv omedelbart en bättre avslutning i bokens marginaler.

Om tärningen visar ögontalet 4, bygg en kärlekens flotta på udden i Nybondas

Knarrande spänger slingrar sig genom grästuvor till stranden mellan hundratals soluppvärmda stenar. Res vid en lämplig stenbumling ett kärlekens varv, och bygg dess första flotta av bark och de näsdukar som ni medtagit för att torka lyckotårar. Ta modell av de fraktfartyg som lagts in på docka i hamnen intill.

Om tärningen visar ögontalet 5, beundra staden från Observatorieberget 

Mitt på världens 25:e meridian finns stadens äldsta och mest officiella plats för att beundra landskap. På den breda plattformen har såväl pigor, som fina fröknar och även tyska soldater drömt om en framtid. Bland den svävande syrendoften lönar det sig att söka efter en fembladig violett blomma. När du hittat en sådan och ätit den, förverkligas vilken som helst av dina aktuella drömmar.

Om tärningen visar ögontalet 6, gör en utfärd till den stadiga marken i Rönnbacka

Finlands största och äldsta jättegryta är nästan 10 meter djup. Då kärleken bevisas på mark som har fått sin form för över 50 000 år sedan, kan man säga att den står på säker grund! Om ni från något håll hör klockor klinga, släng er till marken i varandras famn och låtsas att ni sover, annars kan ni bli förtrollade av jättegrytans folk, och då får ni för resten av livet gå runt i cirkel i transaktig extas.

Swedish

Totalbedömning om färden

❤︎ Hand i hand
❤︎❤︎ Kramar
❤︎❤︎❤︎ Pussar
❤︎❤︎❤︎❤︎ Kyssar
❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎ Annat hångel

Mer slumpmässig romantik och tips för upptäcktsresande i vardagen kan du läsa i Meijus bok Olet tässä (Helsinki), utgivare Avain, 2008.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Inled de romantiska träffarna genom att kasta tärning, se ögontalet och välj ur listan nedan det utfärdsmål som ögontalet visar.