Sju olika skatter i Helsingfors skärgård

Three persons standing on seashore, a boat passing by in the background
Swedish

Havet och skärgården är en oskiljaktig del av Helsingfors. Varje ö i huvudstaden har sina särdrag och de har en förvånansvärt varierande natur. Många öar kan också enkelt nås med förbindelsebåtar eller färjor. Under sommaren finns på öarna också tjänster som guidningar och caféer samt till och med varm bastu. Därför lönar det sig att hitta den egna skatten bland dessa öar.

Antti Huttunen
Retkipaikka.fi
Antti Huttunen / Retkipaikka

The archipelago of Helsinki consists of more than 300 islands and a shoreline that stretches 130 kilometres, thus making it a unique capita city where you can easily enjoy the hustle and bustle and just as easily escape it by jumping on a ferry. It is perhaps one of those rare cities where within a span of day you can wake up in the city, enjoy the art scene, sip coffee at a café while the world walks by you, and then thrust yourself into the wilderness for a spot of berry picking, if you fancy.

Helsinki offers a diverse range of recreational forests, national parks, and archipelago natural reserves that offer a myriad of experiences. Helsinki’s archipelago also offer diverse range of history, art, beaches, restaurant services and recreational opportunities. Ferries and waterbuses operate to many of the islands, so they are fun and easy to get to.

Skanslandet.
Show in landscape format
Off

Skanslandet – unikt stadsnaturparadis 

Skanslandet är ett helt eget kapitel i Helsingfors natur. Det här var tidigare en ö som militären innehade och var länge stängd för allmänheten. Under denna tid skapade naturen på ön och det murbruk som lossnat från byggnaderna en mycket speciell miljö på ön. När du promenerar här glömmer du helt att Senatstorget är endast på 15 minuters avstånd med färjan. Platsen är därför ett perfekt mål för en endags utfärd. Enbart på grund av den utsikt som öppnar sig från Alexandersbatteriet är platsen värt ett besök. Under sommaren 2021 arrangeras det ett internationellt bildkonstevenemang Helsingforsbiennalen på Skanslandet 12.6.-26.9.2021.

Kungsholmen – Skanslandets fridfulla lillebror  

Kungsholmen kallas också för Skanslandets lillebror och dit kommer du längs ett vågbrytaraktigt näs från Skanslandet. Naturen på Kungsholmen är förstummande vacker. Konung Gustav III övade sin flotta mot Ryssland från denna ö, och därav fick Kungsholmen sitt namn 1773. Skogarna på ön led svåra förluster under striderna vid myteriet på Sveaborg, men sedan dess har de fått återhämta sig och växa friskt i hundra år. Sevärt på Kungsholmen är i synnerhet öns förbluffande vackra och ofta soliga sydliga stränder. Bakom de härligt släta strandklipporna höjer sig skogar, där marken har broderats med färgrika moss- och lavbevuxna mattor. Från Kungsholmens högsta klippa finns en utmärkt utsikt mot skärgården och till och med mot det öppna havet. 

Sveaborg
Show in landscape format
Off

Sveaborg – en havsnära sevärdhet på världsarvslistan

Det enklaste sättet att se Helsingfors havslandskap är att göra en utfärd till berömda Sveaborg. Sveaborg finns på UNESCO:s världsarvslista, och inte utan orsak. Naturen och historien är överallt närvarande på ön. Vi rekommenderar att du först besöker Sveaborgs sydliga och västra delar på Vargön. Havsnaturen har mellan strandklipporna och i de små vikarna skapat verkliga paradis. Det är enkelt att ta sig till Sveaborg, för på Sveaborgsfärjan som avgår från Salutorget gäller också HRT:s biljetter. 

Vårdön – den finaste kvadratkilometern i Helsingfors

Vårdön har många olika naturtyper, varierande topografi, ett vackert byggnadsarv och ett havsnära nationallandskap. Allt fulländas av aktörerna på ön, som gör en sommarutfärd till Vårdön till en framgång. Skogarna på Vårdön varierar från lundar till karga lavbevuxna områden. Skogsnaturen får ställvis variation av betesängar och små parker av ädelträn samt naturligtvis de kala klipporna. Se beundrande på naturen: över hälften av Vårdöns areal är värdefulla naturobjekt. Om någon i Finland skulle välja den finaste kvadratkilometern, skulle denna vackra pärla i Helsingfors vara en stark kandidat! 

Fölisön – en resa till ett förgånget Finland

Fölisöns friluftsmuseum är absolut värt ett besök och bäst av allt, hit kommer du också cyklande eller gående. Friluftsmuseet finns i en vacker havsnatur och mitt på ön höjer sig fina, gamla träbyggnader. De har hämtats till Fölisön från olika delar av Finland. Museet grundades redan 1909 och tack vare den charmerande miljön är stämningen på Fölisön unik. Fölisön är känt utöver för museet men också för sina mycket tama ekorrar, och om du vill se sådana är den här platsen säkert den bästa i Helsingfors. Observera att på Fölisöns södra strand ska du inte promenera på våren eller försommaren, för då blir fåglarna störda under sin häckningstid. 

Mjölö.
Show in landscape format
Off

Mjölö – öppet hav i yttre skärgården 

För dem som gillar det öppna havet och en ändlös yttre skärgård är Mjölö det bästa alternativet. Ön har en lång historia. Sjöfarare har använt platsen som ett landmärke och fiskarna som en bas. Mjölö har också varit ett forskningscentrum och en militärö. Mjölös sand- och klippstränder lockar besökare att njuta av friska havsvindar under en sommardag och att promenera längs intressanta stigar och leder. Mjölö är till stor del täckt av skog, och vill du undersöka den mångfaldiga naturen tar det snabbt hela dagen. 

Stora Räntan – maritimt naturträdgårdsland

De som är intresserade av växter ska på våren och sommaren fara till Stora Räntan. Öns varierande biosamhälle förvånar också en erfaren naturvän. I synnerhet finns det mer av olika växtslag än vad du skulle tro med tanke på öns storlek. Det lönar sig att se naturen på ön på både en sommar- och vinternaturstig. På Stora Räntan finns också Helsingfors miljöcentrals naturhus, som ger intressant tilläggsinformation om bland annat Östersjön, skärgårdsnaturen och en hållbar livsstil. Ön har tidigare varit i försvarsmaktens bruk och öppnades för allmänheten 1989. Stora räntan finns utanför Brunnsparken och hit kommer du med förbindelsebåt från Ulrikasborgs brygga vid Brunnsparkens strand. 

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Havet och skärgården är en oskiljaktig del av Helsingfors. Varje ö i huvudstaden har sina särdrag och de har en förvånansvärt varierande natur. Många öar kan också enkelt nås med förbindelsebåtar eller färjor. Under sommaren finns på öarna också tjänster som guidningar och caféer samt till och med varm bastu. Därför lönar det sig att hitta den egna skatten bland dessa öar.