Promenadrunda: Tölöviken är full av kultur och evenemang

Töölönlahden alueella on runsaasti kulttuurikohteita
Lead text
Kring Tölöviken märker du att Helsingfors är full av kontraster. Här finns aktiviteter och fridfullhet intill varandra. Tölöviken i centrum av huvudstaden är en grön oas med natur och upplevelser. Vid Tölöviken får du njuta av både fågelsång och opera. På en promenad kring Tölöviken får du uppleva ro och frid, men samtidigt är du i hjärtat av många aktiviteter.

Promenadrundans totala längd är c. 4 km

Promenaden börjar på Helsingfors huvudjärnvägsstation. Stationsbyggnaden i granit ritades av arkitekt Eliel Saarinen och togs i bruk 1919. Byggnaden är känd för sitt klocktorn och statyerna Lyktbärarna av skulptören Emil Wikström.

Amos Rex färdigställdes 2018 och är ett konstmuseum som arkitektbyrån JKMM ritat. Museet består av nya underjordiska utställningslokaler samt av lokaler som byggts i Glaspalatset från 1930-talet. Som utställningshallarnas tak fungerar kullarna på Glaspalatstorget.

Utställningarna på Naturhistoriska museet berättar på ett levande sätt om naturen i Finland och i resten av världen. Byggnaden är ursprungligen en rysk pojkskola från 1913.

Kiasma, museet för nutidskonst, är det ledande nordiska museet för nutidskonst. Kiasma byggdes 1998 och ritades av Steven Holl från USA. Kiasma ingår i Finlands Nationalgalleri.

Riksdagshuset ritades av J. S. Sirén och färdigställdes 1931. Den representerar 1920-talets klassicism, även om den också har drag från funktionalismen. Riksdagens plenum är öppna för allmänheten och det ordnas guidade vandringar i riksdagshuset.

Musikhuset invigdes 2011 och är ett konserthus och en mötesplats som är öppen för alla. Musikhuset ritades av LPR-Arkkitehdit och här verkar Helsingfors stadsorkester, Radions symfoniorkester och Konstuniversitetets Sibelius-Akademi.

Villa Hagasund byggdes 1846 och är Helsingfors stadsmuseums utställningslokal. Villa Hagasunds mest kända invånare var Aurora Karamzin, som levde på 1800-talet och var en välgörare. Café Rakastan ligger på villans innergård och har öppet dagligen – inklusive söndagar – och serverar vegansk mat.

Nationalmuseets permanenta utställningar presenterar Finlands historia från en förhistorisk tid till 1800-talet och de tillfälliga utställningarna överraskar med sin mångsidighet. Museet blev färdigt 1916 och är en av Finlands viktigaste byggnader som byggts i nationalromantisk stil. Byggnaden ritades av arkitekterna Herman Gesellius, Armas Lindgren och Eliel Saarinen.

A couple sit together at Sinisen Huvilan Kahvila's outdoor terrace, looking out over Töölönlahti bay on a sunny day.
Show in landscape format
Off

 

Finlandiahuset är ett av Finlands viktigaste konsert-, kongress- och evenemangscenter. Arkitekt Alvar Aaltos byggnad färdigställes på 1970-talet och är också en populär sevärdhet bland turister på grund av husets formgivning och arkitektur.

Hesperiaparken finns intill Tölövikens strand och är en populär rekreationsplats. På 1800-talet fanns här en restaurang med många slags nöjen. Efter att tomtens arrendetid löpte ut 1892 blev området en allmän park.

Nationaloperan och nationalbalettens nya byggnad ritades av arkitekttrion Eero Hyvämäki, Jukka Karhunen och Risto Parkkinen. Operahuset invigdes 1993. 

Olympiastadions första byggfas slutfördes inför de olympiska spelen 1940, som inte ordnades eftersom kriget bröt ut. År 1952 kom de olympiska spelen till Helsingfors. Simstadion ritades av arkitekt Jorma Järvi och byggdes för de olympiska spelen 1940. Den var tävlingsarena vid OS i Helsingfors 1952.

Vinterträdgården öppnades för allmänheten 1893 och har varit en rekreationsplats för stadsborna i över 125 år.

Borgbacken är Finlands äldsta och mest populära nöjespark med över 40 attraktioner och spelhallar samt restauranger och kaféer. Den populäraste attraktionen i nöjesparken är fortfarande berg- och dalbanan av trä från 1951.

3 girls riding the merry-go-round at Linnanmäki amusement park, one girl pointing excitedly to something out of sight on the left.
Show in landscape format
Off

Villorna vid Fågelsångsvägen har byggts på 1800-talet. I författarhuset Villa Kivi har författarna sina arbetsrum och de övriga husen används för boende. I anslutning till villorna finns kaféerna Sinisen Huvilan Kahvila och Cafe Taideterassi.

Du kan njuta av Tölöviken också på vattnet. Företag hyr ut SUP-brädor och ett hyresställe för att hyra en roddbåt finns i anslutning till Finlandiahusets Café Finlandia.

Invigningen av Tölövikens park firades sommaren 2016. Parken är sammanlagt 9,5 hektar och har ritats av landskapsarkitektbyrån Näkymä Oy. I parken finns lekparken Alvar Aalto.

På platsen för VR:s gamla magasinsbyggnader har man byggt Magasinparken. Parken omfattar gatubasketplaner och lekparken Loru. Medborgartorget är ett populärt ställe för tidsfördriv i hjärtat av staden.

Centrumbiblioteket Ode byggdes 2018 för att fira Finlands hundraåriga självständighet. Ode har utöver böcker även musikstudior, 3D-skrivare, kaféer och en biograf. På utsiktsbalkongen kan du under sommaren beundra utsikten över Tölövikens park och stadens centrum. Stadsbornas nya vardagsrum är öppet sju dagar i veckan.

I Sanomahuset finns några av Finlands största tidningars och radiokanalers redaktioner, huvudkontor för flera företag samt öppna utrymmen för möten och evenemang. Byggnaden ritades av Jan Söderlund och Antti-Matti Siikala samt färdigställdes 1999.

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Kring Tölöviken märker du att Helsingfors är full av kontraster. Här finns aktiviteter och fridfullhet intill varandra. Tölöviken i centrum av huvudstaden är en grön oas med natur och upplevelser. Vid Tölöviken får du njuta av både fågelsång och opera. På en promenad kring Tölöviken får du uppleva ro och frid, men samtidigt är du i hjärtat av många aktiviteter.