Offentliga skulpturer: spurta iväg till en konstjogg

Ville Vallgren: Havis Amanda statue & fountain, 1908
Lead text
HAM Helsingfors konstmuseets samlingar ingår också cirka 250 skulpturer i stadens parker och på dess gator och skvärer. En löprunda är ett bra sätt att stifta bekantskap med offentliga skulpturer. Längs den drygt åtta kilometer långa joggingrundan finns handplockade verk, såväl kända landsmärken i staden som mera okända skulpturer.
Harald Sörensen-Ringi's statue: Jäähyväiset / Au Revoir, 1912
Show in landscape format
Off

På återseende / Au Revoir

Det perfekta stället att inleda en ny dag är att ta del av konst som naturen format till fulländning: Eirastranden, som är en av få horisontpunkter på Helsingfors stränder. Efter en kort sprintspurt längs stranden i riktning mot Salutorget är man strax framme vid ett helhetskonstverk. I enlighet med jugendarkitekturens filosofi utgör Villa Ensi ett sådant, där själva villan kompletteras av skulpturer, den omgivande trädgården samt havet. Fortsätt vidare efter att du upplevt På återseende.
Vad: Harald Sörensen-Ringi: På återseende / Au revoir, 1910
Var: Villa Ensi, Havsgatan 23

Essi Renvall's 'Statue of Peace', blue sky, sea and the bushes of the local park behind it.
Show in landscape format
Off

Fredsstatyn

Efter att du pustat nästan ända fram till båtterminalen möter du en kvinna som springer vid din sida, hon leviterar, stiger upp i luften. Den här Fredsstatyn som ger din runda extra energi är en fredens ande som enligt konstnären ”efter kriget återvänder till jorden, förnyad och med ett nytt fredligt hjärta”. Låt det känsliga andeväsendet ge dina fötter vingar på din väg mot Observatoriebergets höjder som snart skymtar i ditt synfält.
Vad: Essi Renvall: Fredsstatyn, 1968
Var: Ehrenströmsvägen 12

Robert Stigell's Haaksirikkoiset / The Shipwrecked statue, 1898
Show in landscape format
Off

De skeppsbrutna

Uppe på berget möter du De skeppsbrutna, skulpturen som föreställer en familj i sjönöd. Tillsammans med de skeppsbrutna kan du andas ut en stund och rikta blicken mot räddarna som kommer från havet. Lämna resterna av det havererade skeppet bakom dig och ta bara med dig den där rasande energin, som driver på mot livet och som för med sig en fläkt av levande, högljudd dramatik i den sömniga parken.
Vad: Robert Stigell: De skeppsbrutna, 1898
Var: Observatorieberget

Ville Vallgren: Havis Amanda statue & fountain, 1908
Show in landscape format
Off

Havis Amanda

Nu ska du ta kurs mot den kanske allra mest älskade helsingforsiska damen. När du springer från Observatorieberget längs Unionsgatan mot Salutorget andas du samtidigt in en av stadens mest stiligaste vyer: gatan fortsätter nästan i oändlighet, ända upp till Berghälls kyrka. Kanhända skulle även den känsliga parisiskan Havis Amanda trivas bättre i ruffigare kvarter – låt vara att hennes plats ändå är mer intim än Champs Élysées i Paris, där skulpturen ursprungligen var tänkt att placeras. Gestalten av en kvinna som stigit upp ur havet symboliserar Helsingfors; dess plats är i havets famn. Ta din kikare med dig på någon av morgonrundorna: på nära håll får Havis skönhet en nästan att tappa andan.
Vad: Ville Vallgren: Havis Amanda, 1908
Var: Salutorget

Wäinö Aaltonen's Sarastus / Daybreak statue, 1956, standing against the pink wall of a building.
Show in landscape format
Off

Gryning

När du fortsätter längs Fredsgatan ser du snart en kvinna som med framsträckta armar hälsar jublande på dig och den uppgående solen. Skulpturen har något blygt förväntansfullt i sig, samtidigt som det sprudlar av liv, så därför är det inte så konstigt att den också är känd under namnet Nuori tyttö ja lupaus (Den unga kvinnan och löftet). Finlands Bank beställde skulpturen direkt av konstnären och nu tjänar den unga skönheten som sedeltryckeriets välkomstkommitté. Må hon bringa ett löfte om något gott i din dag, o löpare.
Vad: Wäinö Aaltonen: Gryning, 1956
Var: Fredsgatan 19

Emil Cedercreutz's Äidinrakkaus / Maternal Love statue, 1928, depicting a mother horse with its foal, surrounded by the trees of the park.
Show in landscape format
Off

Moderskärlek

Unionsgatan är kanske inte den lugnaste och mest naturnära av löprutter, men den tar dig till Kajsaniemiparken. På vägen kan du beundra hästarna som ibland får ett fång hö framför sig av tillgivna stadsbor. Verket som återger den ömsinta relationen mellan sto och föl skapades av en skulptör, om vilken den av finländarna djupt högaktade marskalk C.G.E. Mannerheim (1867–1951) berättas ha sagt: ”Vem som helst kan skulptera mig, men endast Emil Cedercreutz (1879–1949) kan skulptera hästen jag ska sitta på.”
Vad: Emil Cedercreutz: Moderskärlek, 1928
Var: Fölskvären

Close up of Emil Wikström's bust of Fredrik Pacius, 1895, trees in full bloom behind it.
Show in landscape format
Off

Fredrik Pacius

Kajsaniemiparken är som frodigast vid zoologiska trädgården och erbjuder ett vattenhål i asfaltöknen. Det finns flera verk att beundra i parken: här finns till exempel bysten av Fredrik Pacius (1809–1891) som komponerade Finlands nationalhymn. Den är skulpterad av Emil Wikström (1864–1942), en av de den finska guldålderns mest framstående konstnärer. Om ditt steg väger lätt och du har energi kvar, kan du också leta upp Helsingfors äldsta offentliga konstverk i parken, Frimurarens grav som bevarats från 1700-talet, och Viktor Janssons (1886–1958) skulptur Convolvulus.
Vad: Emil Wikström: Fredrik Pacius, 1895
Var: Kajsaniemiparken

Reijo Hukkanen's Laulupuut /Song Trees sculpture, 2012, the Musiikkitalo in the background.
Show in landscape format
Off

Sångträd

Från Kajsaniemi kan du behändigt springa längs tunneln under bangården till andra sidan Järnvägsstationen, där du ser Musikhuset och framför det en enorm gädda som sträcker sig upp ur marken. Fisken, som är konstruerad av aluminium och stål, härrör sig från finsk folklig tradition och diktning och bredvid den har man placerat en flygel som associeras till högkultur samt jordnära vedtravar. Gäddan är nära att brista ut i sång, men råkar du höra sång på din löprunda kommer den sannolikt inifrån Musikhuset.
Vad: Reijo Hukkanen: Sångträd, 2012
Var: Medborgartorget

 Janne Siltanen's Love Helsinki sculpture, 2012. View is taken from a height looking down on the sculpture, trees and short cliffs obscuring buildings in the background.
Show in landscape format
Off

Love Helsinki

Tvärs genom centrum löper Banan. Det är en cykel- och gångled som börjar vid Kiasma och Musikhuset, passerar HAM och fortsätter ända till Gräsviken. Leden är byggd i ett gammalt järnvägsschakt, där man planterat buskar och träd och anlagt bland annat planer för basket, bordtennis och petanque. Längs rutten finns flera rastplatser och miljökonst, som till exempel Janne Siltanens (1976–) Love Helsinki. Den ena delen av verket är en väggmålning och den andra en röd skulptur bestående av texten Helsinki, som du kan sätta dig på för att pusta ut en stund. Det kan dock vara trängsel på skulpturen, för dess bågar och upphöjningar är avsedda för att åka skateboard på.
Mikä: Janne Siltanen: Love Helsinki, 2012
Missä: Banan

Pasi Karjula, Marko Vuokola: Olo n:o 22, 2000 sculptures.
Show in landscape format
Off

Olo n:o 22

Snart är du i mål! I slutet på Banan ska du styra stegen mot havet och fortsätta mot Sandviksbassängen. I strandområdet kring hamnbassängen finns över femtio jättekulor av polerat stål i olika storlekar. Det här miljökonstverket, Olo n:o 22, börjar och slutar egentligen ingenstans utan är hela tiden närvarande i området. Om du har kameran med dig kan du knäppa en bild på en av kulorna och din egen spegelbild i den. Om mindre än en kilometer är du framme där du startade – du kan jogga tillbaka till skulpturen På återseende till exempel längs cykel- och gångleden vid Docksgatan och Eirastranden.
Mikä: Pasi Karjula, Marko Vuokola: Olo n:o 22, 2000
Missä: Sandviksbassängens område

Map depicting Helsinki Art Museum's suggested running route around Helsinki.
Show in landscape format
Off

HAM har flera and skulpturrutter som till exempel presenterar nya slag av picknickparadis, fokuserar på Tove Janssons liv och lockar dig ut hos nya offentliga konstverk.

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
HAM Helsingfors konstmuseets samlingar ingår också cirka 250 skulpturer i stadens parker och på dess gator och skvärer.